Computer BIOS is na elke start weg, wat kan ik nog doen?

Vragensteller: 
Jan van der Stegen
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10 Pro 1903 build 18362.295
Toelichting op vraag: 

Als ik mijn computer uitzet en later weer wil opstarten start deze niet meer op. Ik krijg alleen een scherm met het logo van de BIOS, AMI megatrends of zoiets. Ik moet dan een USB stick (met de laatste BIOS) achter in de computer steken een klein knopje achterop een paar seconden indrukken tot er een blauw lampje gaat knipperen. Als dat klaar is kan ik de computer gewoon weer starten en werkt alles normaal. Zet ik hem weer helemaal uit en laat ik hem een tijdje uitstaan, start deze weer niet op en begint alles weer opnieuw.

Dit is begonnen na een driver update uitgevoerd door Drivermax, waarna ik een blauw scherm kreeg. Normaal zet ik dan een back-up van Windows terug en werkt alles weer, maar nu kwam ik niet meer in de de BIOS om van een andere schijf te kunnen starten om mijn back-up terug te zetten, en nu nadat ik de back-up heb terug gezet, werkt de computer wel weer maar moet ik bij elke verse start de BIOS flashen.

Heb al alle onnodige hardware los gekoppeld, batterij vervangen, BIOS gereset.

Het is een ASUS Sabertooth 990FX rev.2 moederbord met een AMD FX8350 processor, 16GB geheugen, Geforce 960 videokaart en een Samsung SSD. Hier draait Windows10 met de laatste updates op. Het systeem draait al jaren zonder noemenswaardige problemen. Het begon na een driver update, en blauw scherm.

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

Je kunt nadat je pc is gestart Drivermax uitschakelen, dit doe je (mogelijk) door rechts te klikken op de Taakbalk en daar Taakbeheer te kiezen. Kijk of je onder processen Drivermax ziet, klik daar rechts op en selecteer 'Beeïndigen'.

Je kunt proberen of het opstarten van je pc in de veilige modus wel (steeds) werkt. Dit doe je via 'Type hier om te zoeken' en daar 'msconfig' op te geven. De veilige modus kan je inschakelen onder msconfig en dan tab Opstarten. Bij het opstarten in de veilige modus kan je kiezen uit een aantal opties.

Misschien helpt het om de BIOS terug te zetten naar fabrieksinstellingen, als dat mogelijk is. Dus ná jouw actie met een USB-stick, direct bij het opstarten naar de BIOS te gaan. Noteer eventueel de huidige instellingen van de BIOS, vóórdat je de fabrieksinstellingen terugplaatst.

Je schrijft dat: 'Als je je computer een tijdje uit laat staan, deze weer niet op start.' Wat is de tijd dat de computer uit staat en niet meer opstart: 1 minuut, 5 minuten, een kwartier?

Drivermax heb ik meteen helemaal verwijderd.

Computer start helemaal niet op nog niet eens in de BIOS, krijg dus alleen het BIOS logo te zien, geen foutmeldingen, geen piepjes niets, er gebeurd dus niets, alleen een BIOS logo.

Als de computer een half uurtje uitstaat start deze nog wel gewoon op, maar als hij de hele nacht uitstaat is ie dus dood.

Ik moet dus telkens als de pc lang uitstaat, de BIOS opnieuw flashen, dan start hij weer gewoon op.

Ik ga nog eens proberen om hem direct na het flashen meteen op fabrieksinstellingen te zetten, en morgen ga ik nog een andere batterij (knoopcel) kopen eens kijken of die wel werkt.

Lijkt mij dat de knoopcel die op het moederbord zit leeg is.
Simpel te vervangen.

Of eigenlijk een niet optimale batterij :-)

Knoopcel heb ik vervangen, geen verschil

Vaak maken programma's als Drivermax een backup van de oude toestand. Het kan dus handig zijn om Drivermax opnieuw te installeren en de backup(s) terug te zetten, indien ze nog aanwezig zijn.

Het lijkt er op, dat Drivermax iets goed heeft verziekt, want de BIOS staat op een IC en moet altijd kunnen worden uitgelezen. De knoopcel op het moederbord houdt de computer-datum en -tijd bij en houdt dus niet de BIOS "in leven".

Gerespecteerde Postbus.
De batterij zorgt ervoor dat de informatie in CMOS bewaard blijft. Daarin worden de wijzigingen van de BIOS opgeslagen.
Maar als Jan deze vervangen te hebben zou dat opgelost moeten zijn.

Geachte Albert, de wijzigingen in de BIOS (CMOS) zijn niet relevant in zijn situatie (en daarom door mij niet vermeld), want de hele BIOS wordt na verloop van tijd niet meer gelezen en dat is bevreemdend, c.q. verdacht. De BIOS (EEPROM) lijkt door Drivermax telkens te worden overschreven en mogelijk ook de CMOS (zoals je verderop al aangeeft), want de BIOS flashen lukt tijdelijk wel en is dan na enige tijd weer ongedaan gemaakt. Het blijft wel raadselachtig, want ze lijken de BIOS continu te overrulen tijdens het opstarten van de PC.

Een uitgebreide virusscan en een uitgebreide scan door Malwarebytes zou wel eens verhelderend kunnen zijn.

Ik kan je volgen :-) Jan zegt Drivermax al verwijderd te hebben dus zou de BIOS - CMOS niet meer overschreven mogen worden.
Een uitgebreide scan en in de veiligheidsmodus zou zeker bij kunnen dragen.
Inderdaad raadselachtig.

misschien een simple oplossing ; staat je boot volgorde wel juist?

Ik blijf maar nadenken over je probleem. :-)
Zou het kunnen dat drivermax je BIOS en/of CMOS aangepast heeft ?
Je zou dit kunnen proberen, kan verder geen kwaad in jou situatie.
https://www.howtogeek.com...

Bedankt dat jullie allemaal meedenken met het probleem, het is helaas nog steeds niet opgelost.

Ik heb een back-up teruggezet met Acronis zodat de software en instellingen een paar weken terug in de tijd gaan. Gewoon keihard alle partities van de eerste schijf terug gezet.
Dus aan de software kan het dan eigenlijk niet meer liggen. Drivermax heb ik verwijderd, zal ik ook nooit meer gebruiken.
De driver update die Drivermax uitvoerde veroorzaakte een blauw scherm en daar stond iets met een 'IRQ fout'. Er is waarschijnlijk een driver van het moederbord om zeep geholpen door die update en waarschijnlijk is er daardoor weer iets kapot gegaan op het moederbord.

De batterij heb ik meerdere keren door verschillende cellen vervangen, geen verschil.
Ook heb ik in de BIOS alle instellingen nagelopen en opgeslagen, geen verschil.
De bootvolgorde klopt. De datum en klok staan wel telkens nog goed!
ik heb ook de BIOS gereset en gewist met de knopjes en jumpertjes op het moederbord, het maakt allemaal niets uit. Het probleem blijft.

Als ik de computer een half uur uitzet en stroom eraf, dan start deze daarna gewoon normaal op! Geen probleem. Maar als ik de computer s'morgens aan wil zetten gebeurt er dus niets, er staat alleen een logo van de BIOS op het scherm, geen foutmeldingen niets.
De enige manier om de computer dan te starten is door de BIOS te flashen, via een USB stick en een klein knopje achterop de computer. De computer hoeft dan niet eens aan te staan. Alleen stroom erop en ik kan de BIOS dan flashen. Als het blauwe lampje klaar is met knipperen kan ik de computer gewoon normaal starten alsof er niets is gebeurd. Zet ik hem dus een half uur uit dan start deze daarna nog gewoon normaal op, maar staat hij de hele nacht uit dan is de BIOS 'weg' en moet ik die dus opnieuw flashen.

Ik heb noodgedwongen een nieuwe computer besteld, een AMD Ryzen systeem met MSI x570 moederbord, komt deze week.

Nogmaals bedankt voor de vele tips.

Jammer Jan, maar veel plezier met je nieuwe systeem.
Het zou toch interessant zijn om te weten wat het probleem was.
Bedankt voor de terugkoppeling.

Het raadselachtige is, dat het gedrag niet consequent is: na een half uur werkt alles nog goed, maar na meerdere uren niet meer. Dat lijkt op een condensator, die zijn spanning na verloop van tijd kwijtraakt, maar dat mag de BIOS niet wissen, zoals nu telkens gebeurt, want alleen de identificatie van het IC was nog zichtbaar. Ik geef het op, maar wel met tegenzin.

Heel veel plezier toegewenst met de nieuwe PC en hopelijk heb je onze tips niet meer nodig, al hebben we dat graag gedaan; we zijn weer een frustratie rijker geworden ;-).

Als het BIOS NIET is gesoldeerd op het MoBO is dit misschien de oplossing:
https://www.3d-electronic... Daar kun je mogelijk een nieuw geprogrammeerd BIOS bestellen. Uiteraard tegen betaling!

Reageer