Wat is het nut van MailStore Home?

Vragensteller: 
Léon
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 7 Home Premium, 64-bits
Toelichting op vraag: 

Misschien een vreemde vraag, maar wat is de zin van MailStore Home?
Nog een vraag hierover: als e-mails worden verwijderd, zijn ze dan ook weg als je een nieuwe back-up maakt?
Toelichting:
Ik was jarenlang van plan om een andere e-mail te nemen, en nu ik dat eindelijk gedaan heb, (b)lijkt MailStore Home nergens voor nodig te zijn.
Of is dat alleen omdat ik toevallig naar Outlook ben gegaan, waardoor ik opeens twee Microsoft accounts had? (Die daardoor dus gemakkelijk te synchroniseren waren).

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Inderdaad: MailStore Home is (slechts) een programma om backups te maken van je e-mail. Met bijna ieder e-mail programma kan je al je mail-accounts benaderen en die mail - al dan niet - naar je pc overhalen waarvan je dan met een back-up programma backups kunt maken. Soms kan je in het mailprogramma zèlf, mbv. filterregels, een back-up maken.

afbeelding van Léon

Hallo Vic,
Wat ik ook nooit begrepen heb: waarom zou je een back-up maken? Is het angst voor een faillissement van de e-mail aanbieder?
Als ik een of andere e-mail uit bijvoorbeeld 2012 zoek, dan ging dat gewoon in de oude e-mail en nu dus ook in de nieuwe e-mail.

Het een en ander is wel een beetje afhankelijk van hoe je met e-mail omgaat en welke restricties je provider heeft.
Je kunt e-mail naar jouw pc halen (en van de server van je provider verwijderen) - dan is een back-up misschien handig - of bij je provider laten staan en vb. via IMAP benaderen. In het 2e geval heb je veelal 'beperkte' gratis opslagruimte.

afbeelding van Léon

Hallo Vic,
 
Na 13 jaar e-mailen bij Yahoo! Mail en heel veel bewaren had ik 0,11% van de opslagruimte gevuld.
 
Ik vraag mij dan af wat anderen allemaal bewaren.

afbeelding van Léon

Inmiddels 3½ jaar verder zit ik nog steeds met dit probleem: ik wil mijn e-mails veilig stellen maar het lukt ook nu niet.
Mailstore Home opnieuw geïnstalleerd maar deze keer krijgt men blijkbaar geen toegang tot het Yahoo! Mail account. (Webmail).
Hoe kan ik mijn e-mails van inmiddels 17 jaren veilig stellen?

afbeelding van Postbus

Als je met Thunderbird werkt, dan kun je elke e-mail opslaan via het menu: Bestand - Opslaan als - Bestand.

afbeelding van Léon

Hallo Postbus,
Thunderbird heb ik altijd een onprettige toepassing gevonden om te gebruiken.
Maar misschien kan ik het toch nog eens installeren en dan gewoon in het dagelijks leven Yahoo! Mail blijven gebruiken.

afbeelding van Léon

Als ik in Thunderbird een map -hoe klein ook- uitkies om te downloaden komt keer op keer deze mededeling: „De bewerking is mislukt, omdat een andere bewerking de map gebruikt. Wacht totdat die bewerking is voltooid en probeer het opnieuw“.

afbeelding van Postbus

Ik weet niet, of je met Thunderbird mappen kunt downloaden. Thunderbird is een e-mail client, waarmee je e-mails kunt binnenhalen en je dus niet via een web-login hoeft te werken. Ik meen mij te herinneren, dat Yahoo ook via Thunderbird te werken valt. Mogelijk kun je via de web-login wel stuk voor stuk e-mails binnenhalen en dan via Thunderbird als bestand opslaan; een kwestie van proberen.

Zelf heb ik Thunderbird zodanig ingesteld, dat bij elke opstart van het systeem en elke 10 minuten daarna de e-mails van mijn 3 accounts automatisch worden opgehaald.

afbeelding van Léon

Hallo Postbus,
Als je in Thunderbird rechtsklikt op een map vol e-mails, zie je onder andere ‚Eigenschappen‘. Vervolgens zie je onder tabblad Synchronisatie: „Nu downloaden“.
Waarschijnlijk omdat ik nu een vink heb gezet bij ‚Deze map voor offlinegebruik selecteren’ krijg ik deze keer geen foutmelding. Maar zo te zien wordt er ook niets gedownload. Ik moest deze keer wel eerst opnieuw inloggen bij Yahoo!
E-mails stuk voor stuk opslaan acht ik onwerkbaar.
Ik heb gisteren ook ‚Windows Mail en Agenda‘ geïnstalleerd om te kijken of daarmee iets mogelijk is. (Nog niet geprobeerd).

"E-mails stuk voor stuk opslaan acht ik onwerkbaar". Dat is zo, maar je kan ook meerdere of desnoods alle e-mails selecteren en die in 1 keer opslaan.

"Deze map voor offlinegebruik selecteren." Als je dat hebt gedaan, dan gaat deze map offline en kan je bijvoorbeeld een paar mails opstellen. Pas als je kiest voor "Nu downloaden" dan wordt er verbiniding met internet gemaakt en alles wat je hebt opgesteld verzonden. Als er nieuwe  mail is wordt die nu opgehaald. "Downloaden" moet dus meer gelezen worden als "Nu verbinding met de internetprovider maken".
En heb je geen mails opgesteld of staan er geen nieuw te ontvangen mails klaar, dan gebeurt er niets.

afbeelding van Léon

Hallo Ed W.,
Wat een uitleg weer!
U begrijpt duidelijk aanzienlijk meer van het Thunderbird taalgebruik dan ik.
Waarom je dat allemaal zou doen wat in uw (tweede) uitleg staat ontgaat mij. Ik heb nooit iets anders gekend dan webmail en dat is zó gemakkelijk en zó handig dat ik ook wat dit punt betreft de medemens niet begrijp.
Aangaande uw eerste uitleg: ik heb als test één e-mail als bestand opgeslagen, maar wat ik dan krijg ziet er ook weer onwerkbaar uit (duizenden voor mij overbodige gegevens in het gedownloade bestand). 
Misschien kan ik toch beter proberen om Mailstore Home aan de gang te krijgen.
Vroeger werkte dat wel bij mij, maar ook daar was ik zeer ontevreden over (steeds meer uitdijende opslag). Ik heb inmiddels wel een back-up van de contactenlijst en dat is al heel wat.

Webmail is wel fijn als je maar één of hooguit twee e-mail accounts hebt. Bij meerdere accounts werkt een e-mail client zoals Thunderbird weer fijner en overzichtelijker. Het is maar wat je gewend bent.
Vreemd dat je na downloaden van een e-mail  duizenden onnodige gegevens ontvangt. Is er dan wel eml gebruikt als bestands extensie?
Hieronder een afbeelding van de e-mail na downloaden die ik van gratissoftware.nl ontving na jouw bovenstaande reactie. Zoals je ziet geen overbodige gegevens.

afbeelding van Léon

Hallo Ed W.,
Ja, .eml is gebruikt.
Het probleem is denkelijk dat ik het open met TextMaker. Ik wil namelijk e-mails downloaden en dan ergens bewaren (in de cloud of zo).
Thunderbird hoopte ik vervolgens weer te kunnen verwijderen. Dus veranderde ik ‚Openen met‘ in TextMaker.

Dat kan dus waarschijnlijk niet.
 

Als TextMaker een tekstverwerker is, dan lukt het inderdaad niet, want je zal een e-mail programma moeten gebruiken om een e-mail te kunnen openen en te lezen.
Misschien verduidelijkt dit het: https://www.outlooktransf...

afbeelding van Léon

Ja, TextMaker is een soort Word van SoftMaker.
Ik zou natuurlijk de .eml bestanden kunnen bewaren voor noodgevallen: even Thunderbird of Windows Mail en Agenda installeren om verloren gegane e-mails te kunnen bekijken.
Ook even kijken hoeveel schijfruimte de .eml bestanden innemen.

Lijkt me geen slecht idee, want dan heb je wel zekerheid. De schijfruimte valt best mee: de mail van gratissoftware is 12Kb.

afbeelding van Léon

Nu ik Mailstore Home toch aan de gang kreeg (met een „app“-wachtwoord) kwam ik weer terug bij de vraag die boven dit topic staat: Wat is het nut van MailStore Home?
 
MailStore Home logt elke keer in bij de e-mail provider, dus ik neem aan dat MailStore Home weinig kan melden als de e-mail provider het bijltje erbij neergooit (wat nogal eens voorspeld wordt als het om Yahoo! Mail gaat).
 
Blijft dus toch over: individuele e-mails opslaan via Thunderbird. Die slaat alles in elk geval op met een herkenbare naam. (Zolang Thunderbird op de computer aanwezig is, volgens mij).
 
MailStore Home kan hele mappen opslaan, maar de individuele e-mails zijn dan nauwelijks herkenbaar (bestand 1, bestand 2, enzovoort). Alleen via Details-weergave in de Windows Verkenner zie je iets meer.
 
Ik heb ruim 7000 e-mails verzameld, zegt MailStore Home. Die ga ik nu allemaal kritisch doorlopen.

Als ik er een zie die niet verloren mag gaan dan sla ik die op via Thunderbird. Tevens een manier om de e-mails eens op te ruimen. Want net als de bladwijzers stapelt het zich maar op.

Reageer