Kan ik Windows 10 uitschakelen?

Vragensteller: 
Wim
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Ik heb een nieuwe PC gekocht maar daar zit ingebakken windows 10 op, vind ik eigenlijk niet leuk, ik baal daar eigelijk van! Alles wordt je van Microsoft opgedrongen zoals b.v Firefox gaat moeilijk, Ik heb toch de PC betaald, ik heb hem niet gekregen van Microsoft! Wil graag naar Linux !
Wim

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

je kan windows 10 van je computer halen en lunix erop zetten maar ik weet niet of dat dat zo n goed idee is want als je een opel koopt zit er ook geen moter van een peugot in . dus bij aan koop van je pc heb je niet goed nagedacht

Dat van die Peugeot-motor weet je zeker?
https://www.autobahn.eu/5...

Er rijden héééééél veel auto's met een ander merk moter toch ???

daar gaat het niet om je wilt geen windows , waarom dan toch gekocht ????
dan had je een computer moeten laten bouwen met een andere besturings system erop nu heb je misschien kans dat je in de knoop raakt met drivers ect.

Probeer eens een laptop te kopen zonder standaard voor geïnstalleerde Windows dan?
Elke Laptop kun je prima voorzien van Linux (Mint, Ubuntu etc).
Zelf eerst kijken wat of welke Linux Distro je wilt gebruiken. Verdiep je daar even in. Vaak op Debian gebaseerde distro kun je wat meer mee. Ubuntu is weer heel gebruiksvriendelijk, mint moet je iets meer zelf doen, maar met een beetje inzet lukt dat wel. Google is in dit geval je beste vriend :-)
Je betaald bij het kopen van een laptop ook meteen de licentie kosten van Windows. Dat had je dan wel kunnen voorkomen, door dat aan te geven dat je geen Licentie wilde hebben. Had weer een paar tientjes bespaard. Daar doen ze wel moeilijk over, want dat is gedoe.

Bij het installeren van Linux heb je mogelijk alleen een uitdaging met de UEFI. Dit wil nog wel eens lastig zijn.
Je kunt dit even lezen om je alvast voor te bereiden. Ik heb er even een beschrijving bij gedaan van Ubuntu. Geen idee wat je wil gebruiken.
https://help.ubuntu.com/c...

Voor de rest kan ik alleen maar zeggen, laat je niet tegenhouden door Windows. Veel plezier met je Linux!

Ik heb het over een laptop, maar zag dat je een pc hebt gekocht. Ook voor een PC geldt het zelfde. Vaak zijn A merken ook al helemaal voor geïnstalleerd met Micro$oft meuk.

goed lezen is moeilijk voor de meesten hier . ik schreef een computer laten bouwen !!! en daar staat dan zeker geen windows op .

dan kan je er op zetten wat je zelf erop wil hebben

Je kunt het beste Linux Mint Cinnamon installeren. Uitgebreide tips daarover zijn hier te vinden: https://makkelijkelinuxti...

Hoi Wim, gebruik je een lokale account? Zo ja, dan kun je veel van wat microsoft van je wil uitzetten of verwijderen. Mijn Windows 10, en natuurlijk Firefox lopen lekker vlot, nauwelijks gebruik van ander microsoft software, veel gratis programma's en weinig gezeur. Van Linux weet ik dat het de nodige tijd vergt te wennen aan het gebruik. Als ik jou was liet ik eerst win 10 optimaal tweaken..

Maak van de aangeschafte PC een Multi-boot pc. Laat windows10 er gewoon opstaan en start de PC na installatie van Linux gewoon met Linux op. Je kan zo alle kanten op.

Je kan van het voorgeinstalleerde systeem ook een ISO aanmaken (dus een originele kopie zoals voorgeinstalleerd). Windows10 met alle voorgeinstalleerde software heb je nu als backup. Dit voor het geval er geen herstelpartitie op de geleverde pc aanwezig is. Je kan dan altijd terug naar af.

Wim; Ik heb geen idee van welk besturingssysteem U komt. wat ik wel kan zeggen Windows 10 en zeker de 1903 is zeer goed en gemakkelijk is. Ik heb het gevoel dat de 1903 versie de beste W10 versie is die Microsoft al gebracht heeft. Ik heb ook geen idee waarvoor U de pc gebruikt. Indien U veel foto bewerkingen doet denk ik dat U best op W10 blijft. Alle Linux producten kan U op W10 gebruiken, LibreOffice, Shotcut, dat doe ik ook. Gimp kan ook, maar dat heb ik bij mij eraf gedaan. Daar was iets mee op W10. In de plaats gebruik ik nu PhoXo voor met lagen te werken, is niet op Linux te gebruiken. Ik zou zeggen denk er nog eens over na.

Niet zo zeuren man, je hebt je computer gekocht met Windows 10 erop. Nu niet gaan zitten te jammeren dat je dat niet wil dan had je je verstand moeten gebruiken en je eigen computer moeten samenstellen zonder Windows.

Reageer