Is de microcode-update van Linux Mint ook geldig voor Windows?

Vragensteller: 
Koala
Windows
Linux
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10 en Linux Mint
Toelichting op vraag: 

In Linux Mint zag ik in bijwerkbeheer de update voor de Intel-processor microcode voorbijkomen, meen ik. Mag ik hiermee aannemen, dat deze update dus automatisch ook voor Windows (dualboot) werkt? Het gaat immers om dezelfde processor.

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

De vraag is door de redactie veranderd en heeft daardoor een geheel andere context. De vraag is als volgt bedoeld: als de microcode update toegepast is in Linux, is die dan tegelijkertijd ook van toepassing op Windows? Het gaat immers om dezelfde processor. Of die later komt voor Windows apart is voor deze vraag niet relevant.

Antwoord op jouw vraag is nee

Als de processor een update heeft gekregen in Linux Mint, dan geldt dat, zoals je zelf al schrijft, ook voor Windows, want die gebruikt dezelfde processor.

Bedankt Peter. Dan heb ik dat maar vast binnen; ik ga er tenminste van uit dat het hier de update van Intel betreft die de drie problemen, zoals besproken op deze site, op moet lossen. Dat kan ik natuurlijk niet overzien. Het zal wel, want volgens mij komt er niet zo vaak iets van Intel.

Als Linux Mint een update heeft gekregen voor de instructies naar de processor, dan betekent dat, dat niet de processor een update heeft gekregen, maar Linux Mint. Een update voor de processor gebeurt via een FIRMWARE UPDATE. Een firmware update gebeurt altijd buiten het besturingssysteem om, dus noch Windows noch Linux mogen dan actief zijn. Peter heeft het dus bij het foute eind!

Je leest niet goed, Meinona. Ik stelde de voorwaarde "Als de processor een update heeft gekregen...", waarbij "als" de voorwaarde is, zoals programmeurs de voorwaarden "if...then...else" gebruiken. Er is niet aan de voorwaarde "als" voldaan, want er is geen update van de processor geweest, waardoor de rest van het verhaal automatisch vervallen is.

Beste Peter, uiteindelijk geeft u zelf toe dat de opmerking onzin is. Maar voor een goed begrip: U kan geen update van de processor uitvoeren via het besturingssysteem, zoals Meinona en Gratissoftware aangeven. Dat is wel hetgeen dat u schrijft en om dan nu flauw op te merken dat de processor een update heeft gekregen (en de rest van die opmerking niet aan te halen) en dat dat een voorwaarde is voor de kern van de opmerking, de reactie van de vraag steller geeft namelijk aan dat u hem op het verkeerde been heeft gezet.

Wéér een persoon met een leesprobleem, want nergens heb IK gezegd, dat de processor een update heeft gekregen, maar dat stelde de vraagsteller en dat heb ik dan maar als uitgangspunt genomen en tòch gezegd: "Als". Moeilijk, hè, begrijpend lezen?

afbeelding van Dejan

Het is helaas een stuk ingewikkelder dan hierboven wordt geschetst. Lees dit stuk eens.

afbeelding van redactie

Microcode die je krijgt via Windows Update of updatebeheer in Linux zul je voor zowel Windows als Linux moeten installeren. Tenzij je deze rechtstreeks van Intel of je pc fabrikant downloadt en flasht op je BIOS. Zie de reactie hieronder voor details.

Voor Windows 10 1709 en ouder is deze er al. Voor Windows 10 1803 en nieuwer nog niet, deze firmware zal de komende weken/maanden waarschijnlijk beschikbaar komen.

Kortom, de processor krijgt geen update, maar er wordt met pleisters gewerkt om de problemen op te lossen.

afbeelding van redactie

Nee. Er zijn twee manieren om microcode voor je CPU te krijgen:

1. de microcode-updates die je via Windows Update of Linux (updatebeheer) krijgt werken alleen voor dat besturingssysteem (deze microcode wordt toegepast op de CPU als Windows of Linux opstart en uitgeschakeld als het besturingssysteem afsluit)

2. firmware die je via Intel of je pc fabrikant/fabrikant van je moederbord downloadt en 'flasht' op je BIOS of UEFI, wordt wel rechtstreeks op de processor geïnstalleerd. Dan werkt het dus wel voor alle besturingssystemen. Maar deze firmware-updates zijn (nog) lang niet altijd beschikbaar en zijn voor de gemiddelde gebruiker moeilijker te installeren.

Dus de microcode updates die je via updatebeheer in Linux Mint krijgt (of Windows Update) werken niet voor Windows en vice versa.

Lees hier meer:
https://www.howtogeek.com...

Think of microcode like a firmware for your computer’s CPU. Microcode translates the instructions the CPU receives into the physical, circuit-level operations that happen inside the CPU. In other words, an updated microcode can send different instructions to the circuits inside the CPU. Microcode updates can also fix bugs and other errors, without requiring complete replacement of CPU hardware.

Microcode updates are generally delivered along with UEFI firmware or BIOS updates. When your computer boots up, the computer’s UEFI firmware or BIOS loads the microcode onto the CPU. However, it’s also possible for operating systems like Windows or Linux to load new microcode at boot time.

En hier:
https://www.howtogeek.com...

CPU microcode is basically firmware for your CPU, and it controls how your CPU works. In general, new CPU microcode is provided through updates to the system’s UEFI firmware, or BIOS. However, many PC manufacturers haven’t yet released CPU microcode updates for their existing PCs, and some PCs may never see updates from their manufacturers.

So, to solve this mess, Microsoft has worked with Intel to provide another way to get microcode updates. Microsoft offers Windows updates that add new microcode files to Windows itself. When Windows boots up, Windows provides the new microcode to the CPU. The microcode will be used until your computer shuts down.

Bedankt voor deze heldere uitleg en de verwijzingen voor wie zich hier verder in wil verdiepen.

Dus........als minder dan gemiddelde gebruiker ben ik voor deze problemen volledig afhankelijk van Linux en Windows.

Zoals voor alles uiteraard.

Reageer