Waarom krijg ik steeds de melding "Activeer Windows"?

Vragensteller: 
Bertus
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Sinds een update staat er op de opstartpagina "Activeer Windows, ga naar instellingen om Windows te activeren", maar Windows werkt verder prima.

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

afbeelding van redactie

Je kunt Windows 10 gewoon gebruiken zonder te activeren (sommige functies werken dan niet, zoals veranderen thema's). Microsoft is niet meer zo streng in dit soort dingen tegenwoordig, ze willen het liefst zoveel mogelijk mensen op Windows 10 hebben.

Kan zijn dat Windows 10 bij jou bij de installatie al niet geactiveerd is om wat voor reden dan ook. Als je een geldige productcode hebt (kan ook van Windows 7 of 8.1 zijn) dan kun je dat alsnog doen. Dan ga je hier naartoe:
Startknop | Instellingen  | Bijwerken en beveiliging  - Activering en voer je die code in.

Wat doe je als je geen productcode hebt. Waar zie je of er eerst wel 1 was. Persoon, die alles voor mij geïnstalleerd heeft is overleden

http://www.nirsoft.net/ut... hiermee zou je het kunnen achterhalen

Het betreft Windows 10 Pro N.
Zag bij updates dat ik versie 1903 niet heb.
Las echter dat die juist die code geeft.
Dus wat doe ik?

voor zover ik weet heb je geen serie nummer meer nodig bij windows 10, zolang deze netjes geactiveerd is is er niets aan de hand.

wat weet microsoft als je windows gewoon netjes is geactiveerd ?
* je computer ID (samenstelling computer/moederbord)
* de editie (het serie nummer)
en als je met een microsoft account daarop inlogt ook nog je
* mail adres

je hebt ook geen serie nummer nodig als je wil upgraden naar een andere versie (1903). aangezien bovenstaande gegevens bekend zijn.

het wordt een ander verhaal als je over wil stappen naar een andere editie (van home naar pro bijvoorbeeld) dan heb je weer wel een nummer nodig.

dus snap je vraag eigenlijk niet zo, kan je wellicht wat meer informatie geven over wat je wil gaan doen met die computer (of de windows die er op staat)
zodat er een gerichter antwoord gegeven kan worden of mogelijkheden geboden kunnen worden

dat zou een hoop verduidelijken
al vast bedankt

ik heb dus Windows 10 Pro N.
Er staat een productcode van installeren in.
Krijg nu elke dag een scherm dat mijn licentie 23 oktober is verlopen en dat ik een nieuwe productcode moet vragen.
Bedrijf waar computer waarschijnlijk gekocht is zegt dat ik opnieuw moet installeren.
Maar dan ben ik al mijn programma's kwijt, want die zijn ook door persoon geïnstalleerd, die overleden is.
Dus hoe kom ik aan een nieuwe productcode.

als aanvulling om te laten wetenw aar je kan zien of je windows is geactiveerd:

start-->instellingen-->bijwerken&beveiliging-->activering dan staat daar of je windows is geactiveerd met een digitale licentie.

als je ook met een microsoft account aanmeldt dan staat er verder bij
"die gekoppeld is aan je microsoft account"

of bekijk mijn video hoe je kan zien of je windows is geactiveerd als je het niet gevonden krijgt ;)

link:
https://www.youtube.com/w...

Van product-id kan ik nummers lezen
productcode allemaal x-jes en aan eind eindigt op 99.
Dus die moet volgens scherm instellingen opnieuw geactiveerd worden.

op mijn youtube kanaal heb je ook gereageerd. daar vertel je dat je windows is geactiveerd maar dat je elke dag een melding krijgt dat 23 oktober je licentie verlopen gaat worden.

ik zou gewoon "opnieuw activeren" als eerste uitvoeren.

omdat je kan zien, naar aanleiding van mijn video, dat je windows is geactiveerd, zou er niets aan de hand moeten zijn met de activatie.
dus ik zou op de melding van windows in gaan om jouw editie opnieuw te activeren, je wordt zowiezo daar dan verder geholpen door de schermpjes die je te zien krijgt, wat dan de eventuele vervolgstappen zijn.

ook als een activatie niet zou lukken op deze manier, om wat voor reden dan ook, dan wordt je hier ook geholpen met de verdere schermpjes die je te zien krijgt.

mocht dan activatie niet lukken, dan zou je contact op kunnen nemen met microsoft zelf, aangezien je dan in jouw schermpjes een code krijgt te zien die dan vernieuwd dient te worden.

ik ga er van uit dat activatie problemen hierna dan verholpen zijn.

tja, en dan programma's,
tegenwoordig zijn er steeds meer programma's die een abonnement hebben voor een jaar en waar je dus jaarlijks voor moet betalen om daar gebruik van te kunnen maken. voor een aantal van deze programma's zijn best goede alternatieven te vinden die vaak ook nog eens gratis zijn.

in het geval van programma's met een abonnement, dienen natuurlijk de account gegevens en betalingsgegevens juist te zijn, zodat u dat product kunt blijven gebruiken.
als windows dan opnieuw geïnstalleerd moet worden, dan zijn dergelijke programma's ook op de productsite zelf te vinden om opnieuw te downloaden en installeren.
op het moment dat je dan zo'n programma start wordt ook daar gevraagd om het programma te activeren en de account gegevens als ook de betalingsgegevens weer op te geven.
dus deze programma's kun je redelijk makkelijk na een schone installatie van windows weer op je computer installeren en activeren.

andere programma's die geen abonnement hebben, wordt een lastiger verhaal.
als je daar niet de betreffende installatie media van hebt (cd/usb/dvd of gewoon het donwload bestand) wordt het lastig om deze opnieuw te installeren.

ook als je dan geen serie nummer van dergelijke programma's hebt wordt het
lastig om deze te kunnen gebruiken of activeren.

ik zou dan eerst eens na gaan in uw situatie of u van alle programma's die u gebruikt, de gegevens kunt achterhalen die u nodig hebt om deze later evt opnieuw te installeren, vóór u windows gaat proberen te herstellen.

mocht de harde schijf het op een gegeven moment begeven bent u immers ook de programma's (en windows) kwijt.
en hoe dan verder?

eventueel een navraag doen bij het bedrijf waar de computer waarschijnlijk gekocht is kan natuurlijk ook helpen.

hoop dat dit u enigszins vooruit helpt ?

Ik heb het bedrijf waar vermoedelijk de laptop gekocht is gevraagd om een nieuwe productcode. Antwoord was gewone nieuwe Windows 10 installeren. Dus daar schiet ik niks mee op. ik heb nog een laptop met 32 bis. Hoop niet dat die dat ook geeft. Als ik op activeren klik gebeurt er niets, omdat je natuurlijk dan eerst die nieuwe productcode in moet voeren. De oude kopiëren heeft ook geen zin omdat daar allemaal X-jes staan en bij de originele pagina staat alleen een product-id en de licentievoorwaarden. Die krijg je als je op eigenschappen klikt. ik heb overigens een startscherm zoals bij XP en pictogrammen.

direct download link speccy:

https://www.ccleaner.com/...

misschien helpt dit:

installeer speccy
donloaden door op onderstaande link te klikken waardoor de download direct gestart wordt.
of als je dat niet vertrouwt, bezoek de hoofdpagina hieronder
https://www.ccleaner.com/...
daar staat dan boven in beeld de tekst "voor particulieren" en uit het menu klik je op speccy, vervolgens op de groene knop "free download" nogmaals op de groene knop (onder op de site) en vervolgens nog een keer op een groene download knop....pfff. dan heb je hetzelfde als mijn eerste link. haha

goed, speccy gedownload ? installeer dan speccy
kies de taal nederlands (rechtsboven kan je dat kiezen)

geïnstalleerd ?
start speccy dan op
deze gaat je systeem analyseren wat enige tijd in beslag kan nemen, afhankelijk hoe snel jouw systeem is

je ziet nu een overzicht in speccy, klik in het reachterscherm op "besturingssysteem"

dan krijg je een gedetailleerder overzicht en mét een licentiecode

kan je deze wel gebruiken om te (her)activeren ?

suc6

als antwoord op de vraag die u gesteld heeft op mijn youtube kanaal, bij de betreffende video:
https://www.youtube.com/w...

hieronder het antwoord wat ik gegeven heb:

ik zou gewoon even contact opnemen bij Microsoft zelf, als het goed is staat in die schermpjes bij je activatie ook een telefoonnummer om Microsoft te bellen. dat is dan gewoon een Nederlandse afdeling van Microsoft. ik heb geen idee waarom u een nieuwe productcode zou moeten hebben, aangezien uw editie netjes geactiveerd is. zoals eerder omschreven zou (her)activatie dus geen probleem moeten zijn met dezelfde product licentie code.
wat wel zou kunnen (maar wat ik niet kan achterhalen) is dat wellicht uw windows editie Windows 10 PRO N geactiveerd is met een volume licentie voor bedrijven.

kon niet alle tekst in 1x kopieren dus hier het vervolg van het antwoord:

Bedrijven kunnen dus meerdere windows computers geactiveerd krijgen met 1 en hetzelfde nummer. daar zit voor zover ik weet wel een limiet op wat afhankelijk is van de hoeveelheid computers en een limiet in gebruiks-tijd (om de zoveel jaar dus) ik vermoed, maar weet het niet zeker, dat dit wellicht het probleem is waar u tegenaan loopt met uw systeem.
Neem contact op met Microsoft en zij kunnen u zeker verder helpen in deze situatie.

nieuw antwoord vanaf mijn youtube kanaal

quote:
gezien dat u schrijft dat u de beheerder moet bellen, gaat het hier vrijwel zeker om een volume licentie voor bedrijven. anders had er gewoon gestaan neem contact op met Microsoft, vandaar. het is zo goed als zeker dat dit uw probleem is waardoor windows om een nieuwe productcode vraagt

meer info over licenties en volume licenties:
https://software24.nl/inf...

op die site staat te lezen:

Licenties met een beperkte geldigheid worden ook wel abonnementlicenties genoemd. Ze zijn tijdelijk en geven het recht een bepaald product waarvoor een licentie is verstrekt, te gebruiken zoals beschreven in de licentie overeenkomst. Het product mag bijvoorbeeld worden gebruikt tot de termijn van de overeenkomst is verstreken of tot een jaar na de datum waarop de overeenkomst is ingegaan, mits de software wordt gebruikt in overeenstemming met de licentie overeenkomst en de desbetreffende softwarelicentievoorwaarden. Licenties met een beperkte geldigheid zijn alleen beschikbaar via bepaalde uitgebreide volumelicentieprogramma's van Microsoft. Licenties met een beperkte geldigheid zijn ook beschikbaar voor bepaalde producten als Microsoft Online Services, Microsoft Desktop Optimization Pack en Windows Virtual Desktop Access.

N.a.v. TouTube zelfde verhaal. Ik heb altijd professionele Windows gehad en ik heb dit nog nooit meegemaakt. Beetje naïef misschien dat ik nooit vragen heb gesteld, maar werkte er al mee sinds 2007. XP, Windows 8.1 en nu dus 10 sinds 17 juli 2016. Een systeembeheerder van een vriendin schreef: Dit lijkt een versie met een onderwijs licentie. Geen idee. We waren met meer uiteraard, maar ik ken geen namen.

Het is nu dus duidelijk wat het probleem in uw situatie is, dus dat tot zover.
Als er verder nog vragen zijn dan hoor ik het wel.

Hier of op YouTube
Suc6

Reageer