Hoe kan ik in Windows 10 een onverwachte fout oplossen?

Vragensteller: 
Patrick
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10 1809
Toelichting op vraag: 

Sinds een tijdje gebeurt het, dat een update van een programma (bijv. de laatste Acrobat Reader DC) niet lukt, omdat er een onverwachte fout optreedt. De eerste maal, dat ik dit opmerkte, was met de installatie van Libre Office, enkele weken terug. Een paar dagen later, na een update van W10, lukte die installatie wel en dus maakte ik me geen zorgen. Maar blijkbaar komt de fout toch meer voor.

Er is geen specifieke foutcode. De boodschap is, dat de installatie wordt afgebroken en de wijzigingen niet zijn doorgevoerd, zo te zien vooraleer de werkelijke installatie of update begint. Loskoppelen van internet en Windows beveiliging (firewall en antivirus) uitschakelen is niet de oplossing.

Wat zou de oorzaak zijn en wat kan ik doen?

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Nog een kleine aanvulling:
Ik vermoed (niet 100% zeker) dat de update naar 1809 er voor iets tussen zit. Die heb ik nog niet zo lang geleden binnen gekregen.

Windows Installer CleanUp Utility gebruiken.
werkte bij mij.
als admin draaien

als je de fout krijgt tijdens de windows updates, dan kan je deze service opnieuw activeren. daarna werkt het updaten weer zoals het hoort te werken.

@ Wous en Hasja
Het gaat niet over Windows updates en er is geen foutcode die ik ergens kan opzoeken. De fout is "er is een onverwachte fout opgetreden" en "er zijn geen wijzigingen gebeurd".

@jaap
Je bedoelt dat ik eerst het programma dat niet update moet verwijderen (of de registersleutel?) om te kunnen updaten? Dan begrijp ik niet dat ik aanvankelijk LibreOffice niet kon installeren (vanaf nul dus), maar dat dit enkele dagen later wel lukte na een gewone Windows update. Het was hetzelfde installatiepakket dat daags voordien ettelijke melen faalde.
Kan het niet zijn (Ik denk als niet deskundige) dat een beveiligingsinstelling niet toelaat dat programma's zich installeren of updaten? Maar welke dan?

je had het over adobe.
inderdaad heb ik die verwijderd en de tool gedraaid.
het tooltje maakt het installatieregister weer in orde .
de tool kan geen kwaad aanrichten het helpt wel geblokkeerde programma's.
Libre office was ook zo'n geval, verwijderen ging niet en opnieuw installeren ook niet.

Dus concreet zou RevoUninstaller in mijn geval hetzelfde kunnen doen?

Dit gaat niet op voor LibreOffice. Het was de allereerste installatie van LibreOffice, het stond niet eerder op mijn pc dus er konden geen registersleutels aanwezig zijn!

nee daar zit juist het probleem.
het installatie register is mogelijk in de war.
je hebt het progje nog niet gedraaid begrijp ik.

In Windows Installer cleanup kan ik dus de programma's verwijderen? Of toch de registersleutels?
Ik zie dat Libre office in de opsomming zit, en ook Acrobat Reader.

Ik heb het programma gedraaid ivm Acrobat, maar dat hielp niet, toen via Revo Adobe volledig verwijderd en opnieuw geïnstalleerd, dat lukte, maar bij opstarten gaf het een installatiefout, dat heb ik op kunnen lossen door een nieuwe snelkoppeling in de start map te plaatsen, en toen werkte Adobe. Via help-zoeken naar update is er dan wel geupdated maar de snelkoppeling was weer knudde. Dus opnieuw een snelkoppeling in start geplakt en nu heb ik de laatste Reader.

Hier ook kijk eens of Controlled Folder Access niet aan staat, via Windows Defender beveiliging te vinden. Indien het aan staat zet het af. Als dat aan staat kan je geen wijzigingen aanbrengen aan de C: schijf ook niets installeren, dat niet door Microsoft gekend is. Tevens als U Adobe reader dc enkel nodig hebt om pdf te lezen kan je die even goed eraf laten Edge en de andere browsers Google Chrome lezen die ook. En dan heb je geen last meer met updates.

Controlled Folder Acces staat uit.
En PDF lezen gaat inderdaad via Firefox, Chrome lukt niet vlot (?)

Reageer