Externe harde schijf van mijn kapotte pc overgezet naar mijn laptop

Vragensteller: 
Gerardus
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
10
Toelichting op vraag: 

De schijf word nergens op mijn laptop herkend

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

als ik problemen heb met een harde schijf dan krijg ik dat meestal wel opgelost met een partitie beheer programma zoals je hieronder kan downloaden
link:
https://nl.easeus.com/dow...

Eerst maar eens kijken of het schijfstation zichtbaar wordt en te benaderen is voordat je iets met partities gaat doen.

je kan daarmee ook gewoon uitlezen of de schijf herkend wordt en wat het probleem daar dan mee is waardoor deze niet herkend wordt. wellicht heeft de schijf geen station letter meegekregen en is deze daardoor niet zichtbaar. dit is dus makkelijk op te lossen met dit programma. wil niet zeggen dat je meteen wat met partities moet doen, al doet de naam van het programma dat wel vermoeden natuurlijk. maar gelukkig kan het programma meer dan alleen dat. en aangeizen en geschreven wordt dat de op het moment dat de schijf aangesloten wordt is deze dus ook niet te benaderen :)

Ik ben het met je eens dat het een hartstikke goed programma is en het veel problemen op kan lossen als je weet wat je doet, waarschijnlijk dit probleem ook wel maar dan in een latere fase in het uitzoeken van het probleem.
Een schijf die blijkbaar altijd gewerkt heeft en op een andere computer helemaal niet, dan moet het probleem bij de laatste gezocht worden en (nog) niet bij de schijf. De kans op verlies van eventuele data is dan groot.

er wordt verder niet omschreven wat de oorzaak van de kapotte pc is en welke gevolgen dat heeft voor aangesloten apparatuur (doel op voeding). als de schijf al aangesloten was op het moment dat de pc kapot is gegaan. het kan ook een defecte adapter zijn van de externe schijf zelf natuurlijk. dat heb ik ook wel een paar keer mee gemaakt om maar te zwijgen van defecte USB kabels, als de schijf al op die manier wordt aangesloten. wellicht kan het ook iets heel anders zijn. als in het BIOS de USB aansluiting uit staat bijvoorbeeld van de laptop, dan kan je aansluiten wat je wil maar dan zal ook deze schijf nooit op die machine werken natuurlijk. je kan dan, zoals ik dat normaal gesproken doe, gaan "uitsluiten" op wat het probleem zou kunnen veroorzaken om zo uiteindelijk achter de oorzaak te komen van het probleem zodat je het op kan lossen. dan moet je ook weten wat je allemaal moet doen. vandaar dat ik voor de snelle methode ga en dus een beheer programma daarvoor inzet. deze halen snel en veel werk uit mijn handen, waardoor je sneller inzicht krijgt in wat de oorzaak is (of kan zijn) van het probleem. dat scheelt tijd, gedoe, en zorgen. handig is ook nog om een harde schijf dock erbij te hebben in dergelijke situaties. werkt de schijf niet in zijn eigen behuizing op USB, dan kan je proberen de schijf uit zijn behuizing te halen en in het doch te plaatsen. handig als je voorheen niet bij je belangrijke data kon komen en met het doch wel gewon toegang hebt op de schijf. verder kan je nakijken op de laptop, of er meerdere USB aansluitingen aanwezig zijn. probeer dan eens de schijf op een andere poort aan te sluiten. bijvoorbeeld waar nu je losse muis op aangesloten zit, een laptop heeft altijd nog een touchpad als muisbesturing. doet je losse muis het wel dan weet je ook dat die USB poort dus werkt. doet je externe harde schijf het op die poort niet, dan heb je heel snel uitgesloten dat het dus niet aan de laptop ligt of de instellingen daarvan, maar dat het toch iets met de schijf zelf, de behuizing, de interne controller, de kabels de aansluitingen van de kabels of de voeding moet zijn. kies maar welke methode je wil ;)

Nogmaals, ik ben het met je eens wat programma betreft. Maar dan hoop ik dat zijn technische kennis wat verder is dan de titel en de omschrijving.

ik ga er niet van uit dat zijn/haar kennis niet goed is dan een titel/omschrijving doet vermoeden. ik laat iedereen in zijn/haar waarde en probeer alleen mee te helpen en te zoeken naar een oplossing. wellicht heeft meneer/mevrouw een dyslectische aandoening dat kan je niet zien/weten in deze tekst. ik heb mensen in mijn kring die ook dyslectisch zijn maar toch heel technisch zijn op computer gebied. maar tja, zij (en ik) kunnen ook niet álles weten natuurlijk. en dan is het logisch dat een vraag (hoe cryptisch ook) hier dan gesteld wordt. ik reken daar mensen totaal niet op af. daar schiet ik niks mee op de de vraagsteller al helemaal niet.

dat is ook de achterliggende gedachte achter mijn youtube kanaal.
mensen kunnen moeite hebben met lezen/schrijven, maar wel goed kijken/luisteren bijvoorbeeld. mensen kunnen moeite hebben met bepaalde zaken uit te voeren als ze dat moeten lezen vanaf tekst en dat dan in praktijk moeten brengen.

zoals een spreekwoord zegt: "een foto zegt meer dan 1000 woorden"

met die achterliggende gedachte en mijn eigen ervaringen en kring aan mensen, met computerproblemen, heb ik besloten om een hobbymatig kanaal op te zetten op youtube, onder het mom van:

"een video zegt meer dan 1000 woorden"

en zo mensen kunnen ZIEN wat en waar er iets gedaan moet worden om zo hun computer probleem(en) op te lossen.

en daar draait het toch om ?
het oplossen van een computer probleem waar je op dat moment mee zit ?

een aanrader (al zeg ik het zelf) voor iedereen die op die manier een oplossing zoekt voor zijn/haar computer probleem.

voor zowel mensen mét kennis van zaken, want die halen ook tips hieruit waar ze nog geen weet van hadden, zo blijkt in de praktijk (!)

als ook voor mensen met minder computer kennis, die deze videootjes in gewoon "boeren hollands" en uitgelegd in stap-voor-stap-instructies, begrijpelijk kunnen volgen :)

hieronder zal ik de link van mijn complete playlist zetten van alle tot nu gemaakte windows 10 filmpjes, dus voor iedereen die dat wil zien.
en nee ik verdien daar niets mee, voor het geval dat je dat denkt, het is een gratis account. dat kan je ook aan het adres (de link) zien, er staat geen bedrijfsnaam in:

link:
https://www.youtube.com/w...

Hier verschillen we dan over van mening :-)
Ik probeer altijd terug te gaan naar de basis en dan kijken waar de kennis zit voordat ik iemand ga overvoeren.
Het is net alsof iemand zegt pijn in zijn vinger te hebben, je kunt dan verder vragen of hem amputatiegereedschap geven, waarmee hij natuurlijk ook een splinter uit kan halen.
Ik hoop dat de vraagsteller zijn probleem opgelost wordt

het is begrijpelijk dat mensen kunnen verschillen in mening en dat is ook helemaal niet verkeerd natuurlijk. het draait om het oplossen van het probleem en in welke vorm dat de oplossing aangedragen wordt is niet van belang. zolang meneer/mevrouw hiermee uit de voeten kan om het probleem ook daadwerkelijk op te lossen is mijn doel bereikt :)

en overvoeren ?
ik verplicht niemand tot wat dan ook om te zoeken naar een oplossing. of alléén mijn oplossing te gebruiken en die van andere schrijvers niet. die keus laat ik bij de vraagsteller zelf.

ik bied "handvaten" aan en het is aan de vraagsteller zelf of hij deze aanpakt, of niet.

je kan een dergelijk probleem natuurlijk op verschillende manieren benaderen en/of proberen op te lossen, dat heb ik nooit ontkent :)

zoals in een van mijn vorige (uitgebreidere) reactie, draag ik ook àndere oplossingen aan, en niet alleen het gebruik van een beheer programma ;)

maar verschil van mening is helemaal niet verkeerd, zolang het maar opgelost wordt (!)

fijne dag nog :)

Hoe heb je de externe harde schijf aangesloten? Via USB? Op een andere wijze?

Zoals Postbus ook al aangeeft. Hoe aangesloten ? Is er een voeding, USB kabel. Werden gelijke systemen (Windows-Ios-Linux) gebruikt enz,

probeer de schijf eens op een andere laptop /pc, werkt ze daar dan ligt het probleem bij je laptop.

via apparaat beheer kun je kijken of de schijf in de lijst schrijfstations staat en via schijfbeheer kun je een letter toevoegen.

dan komt de schijftevoorschijn bij"deze pc"

Reageer