Is PrivaZer schadelijk voor ssd schijven?

Vragensteller: 
smurf 58
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

ik meen ergens gelezen te hebben dat de ssd schijf op een of andere manier zou gedefragmenteerd worden door het gebruik van privazer?

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Volgens Privazer: "geoptimaliseerd voor SSD"; zie: https://privazer.com/nl/d...

Je "meent ergens iets gelezen te hebben" , waar en wat staat dat ? weet je wel of dit niet fakenieuws is uit de koker van bijv CCleaner/Avast?

afbeelding van redactie

Privazer defragmenteert harde schijven niet. Daar zijn andere programma's voor. Wat je waarschijnlijk bedoelt is de optie om bestanden en/of vrije ruimte op je schijf geheel te wissen door middel van het overschrijven van de bestanden/ruimte.

Dit is een optie die in veel pc cleaners zit (ook CCleaner bijvoorbeeld). Maar PrivaZer overschrijft ze standaard maar 1x (en niet 35x zoals sommige programma's/erasers doen). Je kunt wel voor meer keren overschrijven kiezen, maar of dat bij SSD's handig is (en nodig: zie Postbus' reactie), is de vraag. Want SSD's hebben een TBW - Terabytes Written maat die aangeeft hoeveel gegevens je kunt schrijven voordat de SSD kapot kan gaan.

Dus daarom kun je beter wat spaarzaam zijn met het veelvuldig schrijven en overschrijven van gegevens op SSD's. Nu wordt het probleem van de beperkte(re) levensduur van SSD's echter wel wat overschat. CT deed een test vond uit dat de meeste SSD's wel twee tot 18x langer meegaan dan de fabrikant belooft. Dus vijf tot tien jaar moet makkelijk haalbaar zijn bij normaal gebruik.

https://www.ct.nl/reviews...

Ik zou me dus geen zorgen maken over de opschoonactiviteiten van PrivaZer. Misschien alleen niet de vrije ruimte te vaak overschrijven.

Nog een nadere toelichting: het meerdere malen overschrijven van een harde schijf is gebaseerd op het feit, dat er magnetische resten, en dus sporen van bestanden, kunnen achterblijven na 1x overschrijven. Opsporingsambtenaren zijn daar gek op. Door veelvuldige overschrijving zijn de magnetische resten wel voldoende overschreven, aldus de ervaring.

Een SSD kent geen magnetische opslag en dus is 1x overschrijven voldoende, nog afgezien van de door de redactie al vermelde beperktere levensduur van een SSD.

Ik gebruik nu ongeveer 4 jaar een ssd schijf en elke week gebruik ik ook privazer. Geen enkel probleem. Ook heb ik ene onderhoudsprogramma behorende bij mijn SSD schijf en daar kan ik aflezen hoeveel % van de levensduur wordt opgegeven. Ik zit nu op 94 % van de levensduur en dat na 4jaar!

Reageer