Oude Medion pc met Lubuntu start wel op maar geeft geen beeld

Linux
Versie van je besturingssysteem: 
Lubuntu
Vragensteller: 
Rick
Toelichting op vraag: 

De pc start wel op maar op de monitor verschijnt geen beeld. Als ik er een andere CMOS-batterij in doe werkt alles weer prima! Bij de volgende normale opstart of herstart is het weer het oude liedje en moet er weer een 'verse' CMOS in. Heb al eens gedefault in de BIOS maar dat werkt ook niet of die werkt misschien ook niet goed. Verder heb ik er weinig verstand van!

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Ik ken geen verband tussen de CMOS-batteij en een monitor. Het lijkt er op, dat er ergens een kontakt naar de monitor slecht is en dat door het omwisselen van de CMOS-batterij dat kontakt weer wordt hersteld, omdat je de kast open hebt gehad en waarschijnlijk de kabels hebt losgemaakt en weer vastgezet.. Er zou dus ergens een draadbreuk of een slechte soldering kunnen zitten, die wisselend wel of geen signaal doorlaat. Ook kan een aansluitstekker (VGA of HDMI) een slecht kontakt maken.

Verder hebben honden, katten en knaagdieren zoals konijnen, cavia's  en hamsters nogal eens de vervelende gewoonte om in kabels te bijten en zelfs volledig door te bijten...

Zoiets laat zich vaak lastig vinden. Je zou weer gewoon kunnen opstarten en als de monitor dan weer dienst weigert, even "rommelen" aan de kabels buiten de PC-kast (binnenin loop je risico's met 230 Volt wisselspanning!).

Bedankt voor je inzet en advies. Na eerst wat gerommeld te hebben met de VGA kabel (zonder succes) heb ik er een nieuwe VGA-kabel op gezet, waar overigens NIET de twee cylinder-vormige "dingetjes" op zitten zoals bij de oude kabel. Misschien horen die er voor een PC wel aan te zitten maar iig nog steeds géén beeld. Waarschijnlijk zit het probleem toch zoals je zei ergens in een draadbreuk of slechte soldering (moederbord?). Mocht dat het geval zijn en de nieuwe VGA-kabel toch goed zijn(wat ik mij nu nog afvraag) dan geef ik de pijp maar aan Maarten. Misschien kun je me dat nog laten weten en dank ik je verder hartelijk, groejes....

Is dit probleem alleen met Lubuntu of ook met andere besturingssystemen? Als je dat nog niet geprobeerd hebt, probeer dan eens een ander besturingssysteem zoals Mint Xfce, Xubuntu of een nog lichter systeem dan Lubuntu (Puppy, Bodhi enz.). Dit kan je eenvoudig doen door een live dvd te branden en daarmee te testen.

Bedankt voor je reactie. Op die oude XP-pc staat alleen Lubuntu en had in die tijd ook al kuren. Het zou misschien aan de oude VGA-kabel liggen en ik ga er eerst maar eens een andere op zetten of anders een nieuwe. Als dat ook niet werkt zal ik m'n inspanningen toch maar niet verder aan het oude beestje besteden, althans voorlopig niet, maar ik houd je advies wel in m'n achterhoofd mocht ik weer eens de geest krijgen. Nogmaals bedankt en groetjes...

Het zou me niet verbazen als de videokaart aan zijn eindje is.

Een goede gedachte. Het schoonmaken van de videokaart, vooral de ventilator, en ook de kontakten goed reinigen, kan nog een wereld van verschil uitmaken. Ook even de stekker van de ventilator loshalen en weer vastzetten kan die kontakten ook reinigen. Stofvrij houden van een computer verlengt zonder meer de levensduur, soms met vele jaren.

Heb een goedwerkende Monitor en VGA-kabel eraan gehangen en krijg nu de melding: no video input, dus het zal inderdaad wel aan de videokaart liggen zoals jullie suggeren. Nog een hoop werk te doen zie ik (helaas!)Vingers crossed!