Hoe kun je de oude BIOS weer terugzetten?

Vragensteller: 
J.T.
Windows
Toelichting op vraag: 

Ik was mijn bios wachtwoord kwijt op mij laptop hp 4310s .ik heb toen SMC.bin-bestand aangevraagt bij hp maar die werkte niet . toen heb ik dit gedaan .

https://h30434.www3.hp.co...

Ik heb HPBR hier gedownload en geïnstalleerd .

https://www.repairwin.com...

http://www.mediafire.com/...

Nu heb ik mijn wachtwoord niet meer nodig , maar heb ik een heel ander bios configuratie scherm . mijn vraag is dus hoe kijg ik die HPBR er weer eraf en hoe krijg ik mijn oude originele bios scherm weer terug .

Harde schijf wissen met dban of bios opnieuw installeren help niet . MBR wissen help ook niet .waar is die HPBR eigenlijk opgeslagen ? en is mijn laptop nu veilig met deze verkeerde bios voor b.v. bankzaken ?

Alvast bedankt.

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

afbeelding van redactie

De BIOS van een computer staat op een apart onderdeel van het moederbord. Dus niet op je harde schijf. Wissen van de harde schijf heeft dus geen zin.
https://nl.wikipedia.org/...

Je kunt de BIOS resetten naar de fabrieksinstellingen vanuit het BIOS configuratiescherm of soms door de batterij uit de BIOS te halen:
https://nl.wikihow.com/Je...

MAAR, waarom zou je dit willen? En waarom denk je dat deze nieuwe BIOS niet veilig is voor bankzaken? Als je de update via HP hebt binnengehaald dan zal het wel kloppen lijkt me.

Wellicht kunnen andere bezoekers hier ook hun licht over laten schijnen.

Het lijkt er op, dat je een nieuwe BIOS-versie hebt, mogelijk uitgebreider dan eerst en dan kan het scherm er ook anders uitzien. Als alles verder goed werkt, dan is er niets aan de hand.

bedank voor u snelle reactie maar

- CMOS-batterij van het BIOS-geheugen kort verwijderen heeft geen nut . de bios van mijn laptop is een EEPROM .
- Na BIOS resetten naar fabrieksinstellingen , (wat ik dus moet doen op de foute BIOS Setup Menu ) krijg ik weer de zelfde foute BIOS Setup Menu terug .
- Deze orginele bootable bios van HP heb ik ook al geprobeerd .

https://support.hp.com/nl...

maar het overschrijf de verkeerde BIOS Setup Menu niet .

- HPBR is oficieel niet van HP . (staat onderin het antwoord van mijn eerste link .)

Je hebt nog niet verteld, of alles verder goed werkt.

HPBR lijkt een toegevoegde Boot Record (HPBR), dus het zou gewoon een programma kunnen zijn, dat je kunt deïnstalleren (en daarna herstarten).

Een BIOS is altijd een EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory), want anders zou je niet kunnen updaten e.d.

Postbus

EEPROM slaat het bios wachtwoord op en overleef ook zonder batterij dus CMOS-batterij eruit halen heeft geen zin . verder werkt alles goed . als het een programma was ,dan was die HPBR toch verwijdert na een Dban schijfopruiming ? als u weet hoe ik het kan deïnstalleren dan hoor ik het graag .

die Anoniem ben ik dus J.T. . (was vergeten gebruikers naam in te vullen .)

Als alles verder goed werkt en je blijft iedere keer dat scherm krijgen, dan lijkt het op een virus of een programma. Programma's verwijderen kun je op de gebruikelijke manier doen via je Configuratiescherm of eventueel via CCleaner, Revo Uninstaller of Geek Uninstaller. Virussen verwijderen zal uiteraard met een virusscanner moeten gebeuren.

Schijfopruiming verwijdert geen programma's.

Een EEPROM is een statisch geheugen, dat wèl kan worden overschreven.

(Door tijdelijke omstandigheden als naam even Postbox, i.p.v. Postbus.)

met welke virusscanner kan mijn bios scannen ? want op de harde schijf zit het niet . na Dban en opnieuw windows 10 installeren zit het er nog steeds op.

Een virusscanner kan niets met de BIOS. Die HPBR is kennelijk de nieuwe BIOS, die je zult moeten overschrijven met een gewone HP-BIOS via en van HP. Werk altijd zo veel mogelijk met software RECHTSTREEKS van de producent van die software! Succes toegewenst!

helaas , Deze orginele bootable bios van HP heb ik ook al geprobeerd .(plus de andere bios update's van hp 4310s )

https://support.hp.com/nl...

dat heeft allemaal niet geholpen . als iemand weet hoe ik van die HPBR afkomt , dan hoor ik het graag .

Het beste is om terug te gaan naar de website van HPBR en daar de vraag stellen.

HPBR heeft geen website . het is iets van Mazzif en die is er in 2014 mee gestopt .

Dan zit je er waarschijnlijk aan vast. Mocht dat scherm telkens weer opkomen, probeer dan een mogelijkheid te vinden om dat uit te schakelen binnen die BIOS.

uit schakelen in de foute BIOS Setup Menu ? (wand mijn echte bios menu krijg ik na (F10 ingedruk te hebben) niet meer te zien .)dat werk toch niet .
dat is hetzelfde als de BIOS resetten naar fabrieksinstellingen , (wat ik dus ook moet doen op de foute BIOS Setup Menu ) dan krijg ik weer de zelfde foute BIOS Setup Menu terug . lijk op slager keurt eigen vleeswaar .

Ik heb sterk de indruk, dat die foute BIOS read-only is gemaakt. In dat geval zul je die BIOS niet meer kunnen updaten/overschrijven en zit je er volledig aan vast. Alleen een technische ingreep, zoals een ander BIOS-IC op het moederbord plaatsen, zou de zaak kunnen oplossen, maar dat moet je dan wèl kunnen èn goed werkend kunnen krijgen, dus afgestemd op je computer.

Postbus , bedank . zoiets dacht ik zelf ook al . na 2x een nieuwe SMC.bin-bestand van HP (buiten de garantie )te hebben ontvangen , wat niet werkte , kreeg ik bij de 3x te horen van HP ,dat de oplossing is om de moederbord te vervangen . (dat was voordat ik die HPBR gebruikte .) omdat het al een oude laptop is , heb ik het afgeketst en niet naar de prijs gevraagd van een nieuw moederbord . zelf ben ik niet zo technisch , dus ik ga nu even vergelijken , wat een ander BIOS-IC op het moederbord plaatsen kost en of dat nog wel de moeite waard is . (het is nu al een oude laptop in de computer wereld ). mocht de bios herstelkosten mee vallen ,dan laat ik hem maken . kost het te duur in vergelijking met wat de laptop nog waard is dan niet . als u een idee heeft om deze laptop te reanimeren of waarvoor ik deze laptop nog kan gebruiken , dan hoor ik dat graag . ik heb weinig te verliezen met deze corrupte (BIOS)laptop .

bedank voor het meedenken .

Laten we even aannemen, dat de BIOS niet vastgesoldeerd zit op het moederbord (lastig te verwijderen en nieuw te solderen), maar in een IC-voet zit.

Kijk op Marktplaats, of je een identiek moederbord of een identiek BIOS-IC kunt kopen; een identieke sloop laptop kan ook helpen.

Anders: probeer op Marktplaats je laptop te verkopen met vermelding van het probleem, of verkoop de laptop in losse onderdelen. Op die manier kun je misschien de schade nog beperken.

Succes ermee toegewenst; mijn "taak" is hiermee ten einde.

Reageer