Windows 7 heeft nog een jaar, wat kies jij als opvolger?

De ondersteuning voor Windows 7 loopt over een jaar af. 14 januari 2020 is het gebeurd met het roemruchte besturingssysteem van Microsoft, dat door velen als een van de stabielste wordt beschouwd. Updates krijg je dan niet meer en na verloop van tijd - als er steeds meer openstaande lekken inzitten die niet meer dichtgeplakt worden - is het onverantwoord Windows 7 nog te gebruiken.

Momenteel gebruikt wereldwijd nog zo'n 35% van de Windows-gebruikers Windows 7, volgens StatCounter. In Nederland is dit aandeel bijna twintig procent. En op GratisSoftware.nl 15% ongeveer. Een vrij grote groep Windows-gebruikers zal volgend jaar dus een alternatief voor Windows 7 moeten gaan zoeken.

Onze vraag is:
Waar stap jij op over in 2020 als Windows 7 niet meer ondersteund wordt?

En in de reacties horen we graag of je Windows 7 zal missen!

Windows 10
29% (105 stemmen)
Windows 8.1
8% (30 stemmen)
macOS (ik neem een Mac)
2% (8 stemmen)
Linux Mint
17% (64 stemmen)
Ubuntu
6% (22 stemmen)
Een andere Linux-variant
3% (11 stemmen)
Ik neem een iPad in plaats van mijn Windows 7 computer
1% (3 stemmen)
Ik neem een Android tablet in plaats van mijn Window 7 computer
0% (1 stem)
Ik neem een ChromeBook in plaats van mijn Window 7 computer
3% (11 stemmen)
Ik blijf gewoon bij Windows 7, lekken of niet
15% (55 stemmen)
Ik gebruik al (een tijd) geen Windows 7 meer
13% (48 stemmen)
Anders, namelijk... (laat weten in de reacties)
2% (8 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 366

Reacties

Ik ben zojuist vanaf Windows 7 overgestapt op Linux Mint. Eerst met de laptop, toen ik het daar had uitgevogeld (ik ben niet bijzonder digi-handig), ook mijn PC. Alles draait nu goed. Ik heb voor tips, alternatieve programma's en het vormen van een beeld van wat me te wachten stond, veel plezier gehad van deze site, ook van de opmerkingen van andere gebruikers. Veel dank daarvoor.

Ik gebruik al ruim 10 jaar hoofdzakelijk Linux.
Puppy Linux en Zorin 6 Lite als vervanger van Windows 98
Linux Mint 8 tot 13 als vervanger van Windows XP
Linux Lite OS 3.6 als alternatief van Windows 7
Windows 7 zal ik zonder Internet-verbinding blijven gebruiken, omdat mijn scanner en printer niet werkend te krijgen zijn onder Linux.
Groot voordeel: veilig, snel op oudere (afgedankte) hardware.

Ik kreeg vandaag de melding van windows dat ze er over 10 maanden mee stoppen.

Kortom ik ben op zoek naar een goed alternatief voor windows 7. En dat is niet windows 10. (heb ik op een andere pc staan).

Mijn problemen met windows 10.
1. De updates: altijd op het verkeerde moment (bij het opstarten) en dan is je computer een aantal uur onbruikbaar
2. De updates: je kunt al je instellingen weer opnieuw instellen
3. Mijn oude spelletjes werken niet (sorry maar ik speel nog steeds (af en toe) civ 2 - test of time. Het spel is bij 4000 jaar nc nog steeds niet tot een interessant einde gekomen. (wel redelijk stabiel, maar ik ben de enige democratie tussen allemaal dictaturen die mij niet zo aardig vinden maar niks kunnen maken)

afbeelding van redactie

Misschien is hier iets bij voor je:
Zeven alternatieven voor Windows 7

Ik heb Windows 10 geprobeerd en ik had er geen problemen mee totdat er een update kwam die niet compatibel was met de firmware van mijn hardware. Ik heb toen contact gezocht met Microsoft en ik zag op hun forum dat er meer mensen waren die hetzelfde probleem hadden. Daarop heb ik contact gezocht met de fabrikant van mijn PC en die wilde de firmware niet updaten zodat deze wel compatibel is. Ik kon de update op geen enkele wijze stoppen en om die reden ben terug gegaan naar Windows 7.

Mocht het zo zijn geweest dat je Windows 10 over Windows 7 heen hebt geïnstalleerd, zou daaruit je probleem verklaard kunnen worden. Voor het installeren van een besturing is, naar mijn vaste overtuiging, een brandschone (nieuwe!) hard disc vereist. Dus een hard disc die nooit eerder is gebruikt.

Alleen dan werkt Windows 10 stabiel en goed. Iedere besturing van Microsoft, plaatst een code, heb ik weleens gehoord, diep op de harde schijf. Het overschrijven door een andere besturing kan dan problemen / conflicten geven.

Ik heb Windows 10 op een nieuwe schijf geïnstalleerd gehad toen ik mijn Lenovo laptop kocht en nog nooit problemen ondervonden. Dus mijn advies aan je zou zijn; nieuwe hard disc kopen en dan een (legale) Windows 10 erop. Daarna software erop.

Daar heb ik nog nooit van gehoord, zou betekenen dat alle Windows 10 gebruikers die op dit moment zonder problemen draaien , een nieuwe ongebruikte HDD of SSD hebben gekocht. Lijkt me erg onwaarschijnlijk, tevens een beetje vreemde datum bij het plaatsen van de reactie ( Anoniem 23 januari 2019 - 10:01 )

Oef mijn fout met lezen, geen vreemde datum dus, had geen optie voor correctie dus dan maar zo. Ik ga dus nooit geen Windows meer installeren voor mij is het beste alternatief Linux Ubbuntu geworden, geen gezeur met updates die niet werken en met nieuwe installatie werkt alles direkt zonder problemen heden ten dage werken alle hardware drivers direkt in Ubuntu zeker als je een LTS versie gebruikt, daar kan microsoft nog iets van leren, en wat betreft de interfase , die is en kan je als je het liever hebt ook net zo instellen als Windows. Daarnaast is het mijn ervaring dat Ubuntu sneller is als Windows.

Ik heb Windows 7 en 8 nooit gebruikt. Ben in 2016 overgestapt van Windows XP, direct naar Windows 10. Voor mij een ideale overgang, omdat Windows 10 (klassieke interface) als twee druppels water op Windows XP lijkt en voor mij die overgang vrijwel naadloos maakte. En nu maar afwachten hoelang Windows 10 als besturingssysteem voorzien blijft van periodieke updates.

Ik ben met PC's en Laptops volledig gemigreerd naar Windows 10. Geen enkel probleem. Nog 2 PCs met dual core Intel Processors in gebruik. Daarop draait Windows 7 nog. Bij deze toendertijd zware PC's ontbreken een aantal instructies in de instructieset, die Windows 7 niet gebruikt. Windows 10 gebruikt die instructies wel, dus is deze hardware onbruikbaar om over stappen naar Windows 10. Als dat kon, zou ik ook met deze PC's in een keer overstappen naar Windows 10. Op tal van PC's waarvan je niet meer verwacht dat deze onder Windows 10 gebruikt zouden kunnen worden, ook de upgrades van W7 naar W10 gedaan. Die PC's werken net zo goed als onder W7.

Weet iemand van de Linux fans of Linux Mint probleemloos kan draaien op een processor met slechts 1.3 Ghz en 4 GB Ram.

Ja das geen enkel probleem voor Linux Mint
https://makkelijkelinuxti...

Dank voor de link. Ik stuit helaas op een installatieprobleem bij de beoogde dual-boot. Ik moet kiezen voor UEFI. Wanneer ik dat afwijs -mijn PC heeft antieke BIOS- dan ga ik terug naar een scherm waar ik alleen maar kan kiezen voor het overschrijven van Windows 7.
Ik wil de dual-boot mogelijkheid en dus de BIOS uiteraard behouden. Ik vind geen bruikbare oplossing op de wirwar aan Linux instructiepagina's. Iemand een idee?

Ik ben er inmiddels achter. Er is geen oplossing. Dus geen dual boot met Linux.

afbeelding van redactie

Linux Mint is maar een van de vele Linux-varianten. Ubuntu is de meestgebruikte bijvoorbeeld. En het lijkt me sterk dat Ubuntu niet kan dual booten met Windows 7 op je pc. (Van Mint lijkt me dat ook raar trouwens).

Dat het raar lijkt, daar schiet ik niets mee op.
Doe mij liever een (verwijzing) naar werkinstructie voor een dual boot met Linux Mint.
Ubuntu vergt een 2 Ghz processor en ik gaf al aan dat ik een 1,3 Ghz heb.

download linux mint zet m op usb start linux op en als je m wilt instaleren vraagt ie of je m naast windows wilt instaleren simpel

Dual boot kan echt wel, met bijna alle op Ubuntu gebaseerde varianten op dezelfde hardeschijf of op twee aparte. Het kan ook met Deepin. Manjaro en MX Linux zijn iets lastiger. Ik doe het altijd zodanig, dat de Windows boot (MBR) niet wordt overschreven. Linux is dan heel eenvoudig weer te verwijderen, zonder dat de Boot loader van Windows hersteld hoeft te worden.

Ik installeer linux meestal, als het even kan, op een aparte harde schijf. Het mooiste is de oplossing waarbij je de bootprioriteit kunt instellen op elk van die twee harde schijven. Je installeert linux. Tijdens de installatie kies je voor de partitiekeuze voor "iets anders". Geef aan dat de linux boot loader (Grub) op de MBR van de extra harde schijf moet. Je maakt daar ook een grote ext4 partitie gekoppeld aan / (de root partitie) en een swap partitie, die iets groter is dan het werkgeheugen.

Je kunt ook een aparte lege ext4 partitie maken door eerst ruimte te maken op de bestaande harde schijf. Koppel deze partitie aan / (= root). Geef in dit geval aan dat de bootloader in deze partitie (root) moet worden geïnstalleerd.
In beide gevallen steeds een kleine swap partitie maken, iets groter dan het werkgeheugen. Met het programma EasyBCD kun je in Windows gemakkelijk een extra BCD maken voor de linux installatie, zonder bootselectie aan te vinken.
Windows biedt dan tijdens het opstarten de keus om te booten van Windows (default) of Linux. Windows moet de default (standaard) keuze zijn, omdat anders de grote Windows updates mislukken.

Hey GSM,
volgens mij gebruikt Linux sinds vorig jaar standaard een 2GB swap file op de ext4 partitie i.p.v. een aparte swap partitie.
Dus nog gemakkelijker te installeren!

Het ligt nogal voor de hand dat bij dit soort artikelen met name Linux gebruikers weer hun kans schoon zien om hun antipathie voor Windows te ventileren. Wat een onzin!

Natuurlijk, Linux is een stabiel, veilig en betrouwbaar systeem. Zelf gebruik ik het ook op een aantal systemen, maar hoe de gemeenschap ook z'n best doet, het kan niet op tegen de GUI en de vele mooie softwarepakketten die Windows (10) biedt. Ook niet Linux varianten als ElementaryOS, Deepin of varianten met de KDE plasma desktop. Het blijft in alle gevallen, zeker grafisch, behelpen.

Uiteraard heeft ook Windows z'n nadelen en niet in de laatste plaats de virusgevoeligheid en het twijfelachtige privacy-aspect van Microsoft. Daar kun je zelf heel veel aan doen. Buiten dat, ze zijn daarin niet de enige. Google en Apple doen het net zo goed.

Als tevreden gebruiker van Windows 10 zal ik daarom ook niet snel switchen naar iets anders. Linux? Leuk voor hobby. Chrome OS? Te beperkt. MacOS? Veel te duur.

Ik heb heel wat besturingssystemen (onder handen) gehad. Windows (alleen) omdat het
soms nodig/handig was en is. Al jaren is Linux Mint (en ik heb heel wat Linux distributies getest) m'n favorite OS en voor gaming Windows 7 (updates uit).

Misschien ooit Windows 10 ipv windows 7 en dan ook weer uitsluitend voor het gamen en ik ben geen fanatieke gamer.

Linux, Ubuntu of Mint en je bent van alle Microsoft zooi verlost.

Linux Mint 19.1 XFCE en je bent voorgoed 'om'.

Bij mij hetzelfde als Postbus hierboven. Ik heb een paar programma's die niet op Mint draaien. W-10: bah. W-7 houd ik dus zo lang mogelijk in de lucht met een gedegen virusscanner. Naast de W-7 pc staat er al een paar jaar een pc op Mint, bevalt prima.

Windows 7? Oh dat besturingssyteem van vroeger, toen je privacy nog gewaarborgd was. Nee sorry, ik gebruik al vanaf het begin windows 10.

Ik heb al jaar en windows 10

Ik heb nog enkele (betaalde) programma's draaien onder Windows 7, waarvoor ik nog geen gelijkwaardig alternatief onder Linux Mint heb gevonden. Over een jaar is het dan heel simpel: de netwerkkaart onder Windows 7 uitschakelen, zodat er geen internetverker meer plaatsvindt en dus geen ellende daar vandaan.

internetverker = internetverkeer

WFP en de kernel zijn zo robuust en veilig dat als je Windows7 volledig DCOMbobuleerd (o.a. alle niet essentieele MS onderdelen verwijdert en services UIT zet) het zelfs zonder AV veilig is en een firewall alleen maar handig is voor je privacy. Ook updates zijn alleen bij hoge uitzondering nodig en sinds 2005 staat WU bij mij helemaal UIT en gebruik ik geen signature AV en nu helemaal niet meer.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-k_rea