LibreOffice start traag of niet meer op. Wat is de oorzaak?

Vragensteller: 
F de Munnik
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Ik heb jaren lang Libre Office gebruikt. Sinds de laatste updates laden mijn documenten erg traag in of soms helemaal niet. Dan komt de melding 'Libre Office reageert niet'. Bij het opnieuw installeren van Libre Office blijft dit probleem bestaan. Ook met een andere tekstverwerker lukt het niet om dit probleem op te lossen. Op de internetforums zie ik dezelfde problemen, maar geen oplossingen.

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

Als het probleem is opgetreden na een update en er anderen zijn met hetzelfde probleem lijkt me de oorzaak bij de update te liggen.
Je kan wachten tot Libre Office het probleem verholpen heeft en een nieuwe update uitbrengt of je kan de oude versie van Libre Office opnieuw installeren.
 

Ik heb dit probleem ook. Sinds de release van uitgave 7.6. In alle drie updates daarna is er niets aan verbeterd. In alle vorige uitgaven van LO nooit last van gehad. De symptomen zijn: Het programma start traag op. Maar daarna wordt ook de inhoud van een document (bijvoorbeeld van een bestaand document) heel traag geladen. Daarna verschijnen heel traag de rode slingertjes van de spellingcontrole en de blauwe slingertjes van de grammaticacontrole LanguageTool. Deze verschijnselen doen zich in alle programma-onderdelen voor. Afsluiten en opslaan van documenten duurt ook langer dan bij de uitgaven van vóór 7.6. En als je tijdens het traag laden van de documentinhoud naar beneden probeert te scrollen, dan crasht LO soms. Ik heb wel eens eerder via Bugzilla en LO-bug proberen te melden, maar dat is een heel gedoe. Daar begin ik niet meer aan.

afbeelding van redactie

En als jullie LibreOffice 7.5.9 (7.5 krijgt ook nog updates) weer installeren, zoals Ed W. zegt, is het probleem dan opgelost?
https://www.libreoffice.o...

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb nu ontdekt dat sommige documenten wel gewoon in te laden zijn en andere inlaad problemen geven. Omdat ik toch een betrouwbare tekstverwerker nodig heb, heb ik ten einde raad toch maar Microsoft 365 Personal met Word gekocht. Het gekke is dat nu alle documenten goed in te laden zijn en ook weer normaal opgeslagen kunnen worden. Misschien ligt de oplossing van mijn probleem inderdaad bij de nieuwste update(s) van Libre Office. Ik ga niet weer met een oudere versie werken.

afbeelding van redactie

Wat voor soort documenten (extensies) geven problemen? En zitten er macro's in of aparte dingen?

Ik gebruik alleen 'rechte' teksten zonder extensies. Er zitten dus geen macro's in.

afbeelding van redactie

Hoe sla je ze op? Als docx, doc, odt?

Als odt

@F de Munnik
Je hebt een vraag over Libre Office, je krijgt antwoord. Het antwoord wordt genegeerd en je schaft Word aan. Het was fijn geweest als je dat dan eerder kenbaar maakt zodat anderen geen tijd kwijt zijn om een antwoord te formuleren.

Ed W. Ik gebruik nu Libre Office naast Word. Word voor belangrijke documenten waar het niet anders kan. Maar het liefst Libre Office. Ik blijf dus geïnteresseerd in de goede oplossing die waarschijnlijk gevonden is in een verse update. En om je gerust te stellen. Ik kan binnen een week van Word af, en misschien doe ik dat ook wel. Ik hoop dat we weer op een lijn zitten!

Oké, dat is duidelijk. Ja hoor we zitten weer op een lijn!

Ik gebruik LibreOffice zelf ook, probleem bekend.
LibreOffice verwijderen, opnieuw installeren dan is het probleem opgelost.
Net wat de bovengenoemde mensen ook al kenbaar maakte.
Succes.

Ik heb alle reacties gelezen. Ook bedankt namens mij. Zoals ik al schreef doen/deden de problemen zich niet voor bij versies van vóór 7.6 en updates daarvan. Opnieuw installeren van 7.6.4 helpt niet. Ik sla documenten altijd op in het odf formaat. Het vertragingsprobleem doet zich voor in alle modules (dus writer, calc, impress en draw) en bij alle documenten (oude en nieuwe). Er zitten geen macro's in die documenten. Ik beschouw het als een bug/regressie in LibreOffice 7.6. Ik kan natuurlijk best 7.5 installeren, dan kan ik even verder natuurlijk. En verder maar wachten op LO versie 24-2 (nieuwe versienummering), die in februari 2024 verschijnt.

Ik wil iedereen bedanken voor de reacties en goede adviezen. Ik blijf met het probleem zitten dat de meeste teksten met .odf snel ingelezen worden en daarna ook snel worden opgeslagen. Maar dat sommige documenten niet of heel traag worden ingelezen. En dat heb ik uitgeprobeerd met Apache OpenOffice en Softmaker FreeOffice. Mijn conclusie is dat er iets niet klopt met de documenten die moeilijk ingeladen worden. Misschien zijn met LibreOffice 7.6.2.1 de problemen voorlopig opgelost.

Ook ik werk met libre office 7.6.4.1 en krijg steeds de melding dat libre office niet reageert. Heb via Help al opnieuw opgestart in veilige modus en fabrieksinstellingen hersteld. Ook heb ik een eerdere versie opnieuw ge-installeerd nadat ik de huidige versie heb verwijderd maar dat verandert niks.

Het gaat allemaal over LO op win 10. Zijn dergelijke meldingen er ook bij Linux gebruikers vraag ik me af?
Zou MS wellicht iets doen om het gebruik van LO te bemoeilijken?

Ik heb een dual boot laptop win 10/zorin os. Net op beide een aantal word documenten gezet en geopend met LibreOffice. Geen problemen. Was natuurlijk verse installatie van LO. Misschien hangt t samen met hoe het updaten wordt uitgevoerd. Ik laat PatchMyPc dat meestal voor me doen.

heb pas ontdekt dat ik mijn documenten in libre office normaal kan openen en bewerken. Geen probleem.
Alleen bij een document van 300 pagina`s gaat het mis. Dan reageert LO niet. Is het mogelijk dat LO zo een groot bestand niet aankan? Iemand daar een oplossing voor?

Ik weet niet of Libre Office moeite heeft met grote bestanden. Het kan ook te maken hebben met de hoeveelheid geheugen van je computer.
Een andere mogelijkheid is dat het bestand corrupt is. Probeer eens of een backup van dat bestand wel goed opent.

Het geheugen van mijn computer is voldoende. Het bestand is volgens mij te groot voor LO, 900 KB.
Het is een bestand dat we zelf hebben gemaakt, een verhaal, dus geen externe invloeden. Had het ook op een externe harde schijf staan maar dat heeft hetzelfde probleem. Dus nog geen oplossing.

Misschien biedt dit dan een oplossing: https://ask.libreoffice.o...

afbeelding van Albert

Ik begrijp deze zin niet: Ook met een andere tekstverwerker lukt het niet om dit probleem op te lossen.

Zit het probleem in het programma LO of in het bestand ?

 

Misschien heb je hier iets aan wat betreft LO

https://ask.libreoffice.o...

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Ik heb het bestand door iemand in Word in drie delen laten splitsen en daarna weer op mijn laptop gezet. Nu kan ik elk deel afzonderlijk openen en bewerken met LO . Volgens mij dus duidelijk dat LO geen grote bestanden aan kan. Mijn probleem is hiermee opgelost. Iedereen bedankt voor de reacties.

Reageer