Windows Vista en Linux Mint

Vragensteller: 
Mk
Windows
Linux
Toelichting op vraag: 

Ik heb een pc met win.vista zonder bescherming omdat dit niet meer ondersteunt wordt,nu heb ik naast vista,linux mint geinstaleerd wat perfect werkt.Nou is mijn vraag of linux ook besmet kan worden met een virus of met andere schadelijke software.

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

afbeelding van Albert

Het Linux systeem niet zo snel, maar dat is je probleem niet zo.
Je data en alles wat je op die computer doet wel.
 

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Ja dat kan. Tenminste in theorie. In de praktijk zal het wellicht mee kunnen vallen. Windows Vista heeft in tegenstelling tot de latere versies van Windows 10 en Windows 11 geen EUFI en kent ook geeen Secure Boot. Ik neem aan, dat je op een oudere computer werkt die ook geen TMP heeft. De bootloader zou door een virus via Vista gemanipuleerd kunnen worden, zodat de Linux-partitie besmet kan worden. Ook zou een virus in Vista de harde schijf kunnen wissen. Dan is ook de Linux-partitie weg. Ook een eventueel versleutelde Linux-partitie helpt dan niet. Verder kan een besmet bestand op de Vista-partitie, dat wordt verplaatst naar de Linux-partitie voor narigheid zorgen. In tegenstelling tot wat veel Linux-aanbidders beweren, kunnen steeds meer Windowsvirussen ook Linux besmetten. Als dat kan op je computer zou ik in elk geval in Linux Mint secure boot activeren. Maar het lijkt mij wel een risicovolle combinatie: de stokoude gatenkaas Windows Vista in dual boot met het up to date Linux. En installeer ook een virusscanner in Linux. Geen enkel besturingssysteem is onkwetsbaar voor virussen, ook Linux niet.

Willem dit is voor mij duidelijl ik denk dat ik dan vista helemaal van de computer verwijder en Linux Mint opnieuw installeer.Bedankt voor de snelle reactie.

OK Mk. Succes met Linux Mint

Reageer