Windows 10 krijgt nieuw startmenu zonder live tegels

Update 4 maart

In een webcast van het Windows Insider team op Mixer heeft Microsoft manager Brandon LeBlanc gezegd dat Live-tegels niet zullen verdwijnen, maar dat gebruikers kunnen kiezen of ze ze willen gebruiken of niet. Wel worden de achtergronden van de tegels niet meer veelkleurig (zoals dat nu is), maar gewoon transparant - met dus dezelfde kleur als het startmenu. Daarbij kun je kiezen tussen een donkere en lichte modus.

Tijdens de webcast liet het Microsoft team zien hoe het nieuwe startmenu eruit gaat zien als je de Live-tegels uitzet:

Het is nog een concept, dus het uiteindelijke startmenu kan er anders gaan uitzien, maar deze richting zal het wel opgaan volgens het Windows Insiders team.

Oorspronkelijk bericht 27 februari

In 2012 introduceerde Microsoft samen met Windows 8 het concept live tegels: snelkoppelingen van apps die ook live informatie konden tonen (het weer of je laatste mailberichten). Het leek een goed plan in een wereld waarin smartphones en tablets met aanraakschermen aan een grote opmars bezig waren.

Werken op een pc of laptop is echter iets heel anders dan werken op een tablet of smartphone. Windows 8-gebruikers hebben nooit kunnen wennen aan een startscherm vol met live-tegels en verlangden terug naar het simpele startmenu van Windows 7.

In Windows 10 werd het grote startscherm van Windows 8 daarom teruggebracht naar - weer - een startmenu dat echter nog wel gebruikmaakte van live-tegels. Maar ook daar lijkt nu een einde aan te komen.

Live-tegels verdwijnen, startmenu met icoontjes terug

Vorig jaar al lekte een Windows Insider-build (testversie) uit waarin de live-tegels verdwenen waren en plaatsmaakten voor een 'ouderwets' startmenu met icoontjes van apps. En nu heeft de website Windows Latest van Microsoft-medewerkers gehoord dat later dit jaar (na Windows 10 20H2) of begin 2021 (bij Windows 10 21H1) het startmenu definitief ontdaan zal worden van de live-tegels.

Het startmenu van Windows 10 zou dan gaan lijken op het startmenu van Windows 10X, de versie van Windows voor mobiele apparaten met dubbele schermen.

Het zou er dan een beetje zoals dit uit kunnen gaan zien, maar dan niet schermvullend (onderstaand is een preview van Windows 10X op een tablet met dubbel scherm):

Links het mogelijke nieuwe startmenu in Windows 10 (maar dan niet schermvullend)

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb die ´´tegeltjes modus´´ van Windows 10 nooit gebruikt. Het altijd gekozen voor het klassiek ´´Iconen scherm´´. Was ik zo gewend van Windows XP en werkt voor mij (VOOR MIJ!) ideaal! Dus dat gaat perfect. Ook heb ik die tegeltjes niet nodig om te zien of ik mail heb. Dat bekijk ik wel op Thunderbird, of krijg een melding op mijn tablet (G mail) met dat bekende fluitje. Geen tegeltjes, maar iconen. Prima!

Wij MS hebben ze een tegel voor hun hoofd! Jarenlang proberen om mensen aan de tegel te krijgen en dan uiteindelijk weer terug moeten naar iconen die gewoon goed werken op een PC of laptop. Arrogantie kost veel tijd en geld maar uiteindelijk is het de markt en klant die bepaald!

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een tegel en een icoon. Zoals ik het zie is de tegel gewoon een grote icoon. Of een icoon een kleine tegel. De werking is hetzelfde. Je klikt er op en het programma start. Ik vraag me af hoeveel mensen in verpleeginrichting terecht zijn gekomen vanwege de traumatische ervaringen met "de Microsoft Tegel". Ik vond Windows 8 dan ook een verademing na XP en 7, niet vanwege de werking, maar vooral vanwege het vervangen van het oubollige startscherm door iets minimalistisch. De luide en duidelijke tegel!

En live-tegels kunnen nog voortdurend bijgewerkte informatie geven zoals nieuwe mail of het weerbericht

Om te overleven moet Microsoft zich ontwikkelen naar veel meer een service on demand dan eens n de 2 jaar een grote update. DIT proces is nu gaande. Via de insiderkanalen kan je dit langzaam zich zien ontwikkelen. Er wordt veel geluisterd naar de feedback van de insiders. De nieuwe updates en build's zien er gewoon goed uit en draaien al stabiel (in elk geval op mijn testmachine)Dus langzaam aan wordt Windows doorlopend ontwikkeld in plaats van een grote update pats boem. Overgens de insiderkanalen houden zich NIET bezig met de kwaliteit van e updates zelf.......ach ja groot bedrijf...

Ben je net gewend aan de tegels verzinnen ze wee wat anders. Hou dan de indeling van Windos XP aan dat was een overzichtelijk.

Sinds win 8 gebruik ik steeds classic shell.
En de tegeltjes zijn foetsie.

Ja, gebruik ik ook al jaren. Heet tegenwoordig OpenShell, werkt perfect

zins dat windows elke keer wat veranderd ben ik over gestapt op linux mint zins 2 maand en bevalt uitstekend

ik vind die live tegels wel gemakkelijk en veel overzichtelijker met de mail en het weer.

Kijk maar...
https://www.rtlz.nl/tv/ui...
Wat ik bedoel...

Het maakt mij helemaal niets uit !!! Als Microsoft er in het vervolg maar voor kan zorgen dat de problemen met hun updates voor eens én voor altijd opgelost worden !!!

Volledig akkoord met JVdH. 'k Zit nog steeds in de knoei met de update van 11 februari, KB4532693. Verwijderen helpt niet, komt steeds terug. Heb nu de updates uitgesteld voor 3x 7 dagen. Knoeiwerk van Microsoft.

@Dries ,

U kunt na het verwijderen van de update , deze op verbergen zetten .

https://support.microsoft...

Bedankt, Mickey. Goeie tip.

Graag gedaan .
De update verbergen hoeft u maar 1x te doen , i.p.v 3 tot 5x op pauzeren te zetten

Microsoft leidt aan verlies wat nu.
Dadelijk niks meer...
En dan?
Ja wat dan?

wat een gelul, man!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
g_iekenland