Preview updates Windows 10 en 11 fixen zwarte schermen en ondertitels

Maandagavond 25 april zijn de preview updates voor Windows 10 en 11 verschenen. Deze updates repareren verschillende problemen, onder andere met ondertitels (Windows 11) en zwarte schermen bij in- of uitloggen (Windows 10).

Preview updates zijn proefuitgaven van de reguliere beveiligingsupdates die elke tweede dinsdag van de maand verschijnen. Preview updates zijn optioneel: je hoeft ze niet te installeren. Dinsdag 10 mei 2022 krijg je deze foutoplossingen namelijk ook meegeleverd met de maandelijkse beveiligingsupdates, maar dan beter getest.

Versie Preview-update Build Datum
Windows 11 KB5012643 22000.652 25 apr 2022
Windows 10 21H2 KB5011831 19044.1682 25 apr 2022
Windows 10 21H1 KB5011831 19043.1682 25 apr 2022
Windows 10 20H2 KB5011831 19042.1682 25 apr 2022

1. Windows 10 repareert zwarte schermen

In preview update KB5011831 voor Windows 10 versie 20H2, 21H1 en 21H2 worden ook 25 fouten gerepareerd. De belangrijkste foutoplossingen zijn:

  • een probleem waardoor sommige gebruikers een zwart scherm te zien kregen als ze wilden in- of uitloggen
  • nieuws- en interesses-paneel kwam soms zomaar tevoorschijn zonder dat gebruikers erop klikten of met hun muis eroverheen gingen
  • problemen met hernoemen van OneDrive bestanden
  • soms was het niet mogelijk om verlopen wachtwoorden te wijzigen na het inloggen op een Windows-apparaat

Verder zijn er verbeteringen aan het bijwerken van de Beveiligd opstarten (Secure Boot) component aangebracht.

2. Windows 11 fixt ondertitel problemen

Met preview update KB5012643 lost Microsoft 25 problemen in Windows 11. We noemen enkele foutoplossingen:

  • ondertitels bij video's werden afgebroken of verkeerd uitgelijnd
  • de temperatuur werd boven het weer-icoon op de taakbalk weergegeven
  • de minimaliseer- en sluitknoppen van vensters waren soms niet bruikbaar bij gemaximaliseerde vensters

Verder zijn nog verschillende fouten en een geheugenlek gerepareerd.

Ook wordt de Beveiligd opstarten (Secure Boot) component beter bijgewerkt naar nieuwere versies.

3. Overige updates

Ook is er een update voor het .NET framework met nummer KB5012157 voor Windows 10. Ten slotte zijn er Windows Servicing Stack Updates voor Windows 10 en 11 die meegeleverd worden met de preview updates.

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Let op!

Deze preview-updates zijn optioneel (bedoeld voor het bedrijfsleven voor testdoeleinden) en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Ze zijn beschikbaar onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar in Windows Update en worden niet automatisch geïnstalleerd. Je hoeft ze ook niet te installeren want je krijgt ze volgende maand meegeleverd met de maandelijkse beveiligingsupdates.

Uitleg Windows 10 en 11 versies

Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 of 11 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er voor kiezen om grote Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Windows 10 en 11 krijgen nog maar één keer per jaar een grote update. Hier zijn de data waarop updates voor versies stoppen:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 20H2 10 mei 2022
Windows 10 21H1 13 december 2022
Windows 10 21H2 mei 2023
Windows 11 21H2 10 oktober 2023

Reacties

Regelmatig een bluescreen kreeg ik een tijd geleden na een Windows update van 10 naar 11. Wat ik ook probeerde niets hielp.
Systeemherstel was uiteindelijk de enige oplossing. Even later nog eens van 10 naar 11 en sindsdien werkt het prima.

Hallo, sinds pre view updates van 26 april krijg ik met regelmaat een blauw scherm met de tekst:
"Oeps er is iets fout aan deze computer. Wordt opnieuw opgestart" Verder verschijnt en een QR code en nog wat tekst. Maar opstarten gaat te snel om deze te lezen. Computer start uit zichzelf op.
Komt om de paar dagen voor.t

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nie_w-zeeland