Deze nieuwe functies kun je in 2024 verwachten in Thunderbird

Mailprogramma Thunderbird heeft in 2023 een heel grote update gekregen met versie 115, genaamd Supernova. Daarin werd het uiterlijk geheel vernieuwd en een fiks aantal verbeteringen doorgevoerd. In 2024 zit producent Mozilla niet stil en worden weer veel vernieuwingen geïntroduceerd. Wij zetten op een rijtje wat je kunt verwachten in de jaarlijkse grote update voor Thunderbird later dit jaar.

Nieuw in Thunderbird in 2024

Volledige ondersteuning Exchange accounts

Als eerste wordt gewerkt aan volledige Microsoft Exchange ondersteuning, de mailserver en groupware software van Microsoft die vooral in zakelijke omgevingen gebruikt wordt. Als het goed is kun je eind dit jaar (na de zomer vermoedelijk) vanuit Thunderbird verbinden met Exchange accounts, zonder dat je nog extra (soms betaalde) plugins daarvoor nodig hebt.

Verbeterde kaartenweergave

Nieuw in Thunderbird 115 was de verticale lay-out met bijbehorende kaartenweergave van de berichtenlijst. Deze kaartenweergave wordt nu flink op de schop genomen zodat deze functioneler en overzichterlijker zal zijn. Een voorlopig idee van hoe het eruit zal komen te zien is de onderstaande afbeelding (klik voor groter en let dus op de middelste kolom, de kaartenweergave van de berichtenlijst):

Nieuwe berichtendatabase

Ook staat voor dit jaar een geheel gemoderniseerde berichtendatabase op de planning. De huidige database (Mork) is verouderd en een nieuwe database zou onder andere conversatie-weergave veel makkelijker maken, Gmail-berichten niet meerdere keren hoeven te downloaden en problemen met niet als gelezen gemarkeerde berichten die verzonden zijn naar meerdere nieuwsgroepen oplossen. Werk onder de motorkap dus, maar wel belangrijk voor nieuwe mogelijkheden.

Verbeterd contextmenu

Ook het contextmenu (rechtsklikken op de berichtenlijst) zal dit jaar aangepast worden aan het gemoderniseerde uiterlijk dat vorig jaar met Supernova werd geïntroduceerd. Het zou er dan zo uit kunnen komen te zien (in lijn met de rest van de menu's in Thunderbird):

Berichten in donkere modus

Thunderbird 115 heeft een mooie donkere modus, maar de berichten worden nog altijd met witte achtergrond weergegeven. Dit moet veranderen in Thunderbird in 2024. Ook de berichtinhoud zou dan een donkere achtergrond moeten krijgen.

Mappenlijst paneel bijgewerkt

Ook het mappenlijst paneel links in Thunderbird wordt dit jaar aangepakt en gepolijst. Hoe precies is nog niet bekend gemaakt, maar er wordt aan gewerkt.

Mogelijkheid om mail te vertalen

Als je veel buitenlandse mail ontvang dan krijg je nu de optie om deze te vertalen met behulp van Firefox Translate.

Accounts aanmaken vereenvoudigd

Het aanmaken van accounts zal op één plek komen en makkelijker worden voor nieuwe gebruikers.

Notities

Het lijkt erop dat Thunderbird dit jaar ook een los notitieblok zal krijgen zodat je aantekeningen kunt maken.

Tot slot

Weer veel vernieuwingen op stapel voor Thunderbird dit jaar. Of alle aangekondige functies ook daadwerkelijk in Thunderbird zullen komen is afwachten, maar het ziet er weer veelbelovend uit. Thunderbird voor Windows, Mac en Linux wordt in de zomer verwacht. Ook Thunderbird voor Android (gebaseerd op K-9) zou dit jaar kunnen verschijnen. En in 2024 zal een begin worden gemaakt met Thunderbird voor iOS.

Wat vind jij van de geplande vernieuwingen in Thunderbird in 2024? En welke nieuwe functies of verbeteringen zou je nog graag zien in Thunderbird? Laat het weten in de reacties!

Reacties

Ik vind thunderbird de max!! Maaaar van de zovele thema's die ik graag zie,zijn er zeer veel waarbij de achtergrond van berichten DONKER wordt en dat heb ik nu juist niet graag! Prachtig afbeelding bovenaan maar dan alles int zwart voor de rest! Kan ik dat niet veranderen zelf in configuratie-editor?? Bedankt!

Ik zoek me suf om de conversatie-weergave uit te zetten, een hele vervelende hype is dat. Al die mailtjes openen. Niet elke verandering is een verbetering

afbeelding van redactie

Klik op het icoontje rechts naast Snelfilter en kies Sorteren op | Geen conversaties

Dank je wel, top! Daar was ie dus verstopt:-)

afbeelding van Albert

Ik hoop dat ze een goede koppeling met contactpersonen en agenda naar Google Android inbouwen.
Nu moet dit via add-ons die niet altijd goed werken.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-zeelan_