Ubuntu 21.04 is een tussenuitgave met Wayland als standaard

Ubuntu 21.04 is vandaag uitgebracht. Dit is een tussenuitgave van het Linux-besturingsssysteem die slechts negen maanden updates krijgt. Alleen voor gevorderden. Normale gebruikers kunnen de tweejaarlijkse Long Term Support uitgaven van Ubuntu downloaden die vijf jaar lang updates krijgen (de meest recente is Ubuntu 20.04 LTS).

Tussenuitgaven brengen 'the latest and greatest' en de tweejaarlijkse uitgaven focussen op stabiliteit. Alleen voor avonturiers zal de vandaag verschenen Ubuntu 21.04 (met als codenaam Hirsute Hippo of 'harig nijlpaard') interessant kunnen zijn. Voor anderen raden we de Long Term Support versie aan!

Uiterlijke veranderingen

Ubuntu 20.04 LTS had vorig jaar eindelijk een nieuw, moderner uiterlijk gekregen met nieuwe donkere en lichte thema's en iconen. Ubuntu 21.04 bouwt daarop voort en brengt diverse verbeteringen.

Zo is het donkere Yaru-thema nu het standaard thema. De accentkleuren in bestandsbeheerder Nautilus zijn veranderd van oranje naar grijs en het is weer mogelijk om bestanden naar het bureaublad te slepen. Verder zijn heel veel icoontjes van apps vernieuwd en hebben ze nu vaak afgeronde hoeken.

Weer Wayland als display server

Ubuntu 21.04 heeft Wayland in plaats van het aloude X.Org als standaard display server (een systeem dat tussen de hardware en de grafische gebruikersinterface inzit. Het implementeert het venstersysteem dat zorgt voor grafische weergave van vensters, iconen, menu's en muisaanwijzer). Wayland was ook al eens in Ubuntu 17.10 - in 2017 - de display server, maar werd vanwege vele problemen snel weer vervangen door X.Org.

Nu dus een hernieuwde poging met Wayland (behalve als je een Nvidia grafische kaart hebt). En als Wayland volwassen genoeg is dan zou het kunnen dat het als standaard display server in Ubuntu 22.04 LTS komt, de tweejaarlijkse stabiele uitgave in april 2022. Ten opzichte van X.Org zou Wayland veiliger en sneller moeten zijn.

Bijgewerkte componenten en softwarepakketten

Verder heeft Ubuntu 21.04 nieuwere versies van de Linux Kernel en Gnome Desktop. Linux Kernel 5.11 biedt onder andere beter geheugenbeheer, betere prestaties van ext4 en btrfs bestandssystemen en ondersteuning voor AMD Vangogh, Green Sardine en Dimgrey Cavefish grafische kaarten.

Van de Gnome Desktop (de bureaubladomgeving) is niet de nieuwste versie 40 aan boord maar 3.38. Deze brengt wel de nodige verbeteringen. Verder zijn de standaard meegeleverde Firefox, Thunderbird en LibreOffice bijgewerkt naar de laatste versies.

Verdere verbeteringen in Ubuntu 21.04 zijn:

  • Active Directory ondersteuning verbeterd
  • Ondersteuning voor smart card authenticatie
  • PipeWire voor betere video en audio streams en schermopnamen

Ubuntu 21.04 is gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn. Maar zoals gezegd: Als je op Ubuntu 20.04 LTS (of 18.04 LTS) zit dan zouden we je aanraden te wachten op volgende grote upgrade in 2022: Ubuntu 22.04 LTS. Die krijgt vijf jaar updates en tussenversie Ubuntu 21.04 van vandaag maar negen maanden.

Reacties

'Weer Wayland als display server ' de mogelijkheid om in te loggen met Wayland was natuurlijk al langer aanwezig. Echt spectaculaire veranderingen zijn er niet met Ubuntu 21.04.
Een tip voor de redactie: kijk eens naar Pop!_OS ..ik denk de grootse topper op dit moment van de Ubuntu afgeleiden. Een zeer doordachte distro :)

afbeelding van redactie

Ja klopt maar wel nieuw is dat Wayland nu weer de standaard is. Pop!_OS gaan we eens naar kijken :-)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-_eeland