Reageren weer mogelijk na spambot-aanval waardoor site heel traag werd

Gistermiddag rond twee uur werd GratisSoftware.nl opeens heel traag: het laden van pagina's duurde soms wel twintig seconden, als ze al laadden. Onze webhost Zylon had al snel door waar het om ging: een spambot-aanval waarbij honderden computers uit verschillende landen probeerden reacties (spam) te plaatsen op de site.

Door de CAPTCHA (de ontbrekende letter uit landennamen) die je als ongeregistreerde gebruiker moet invullen bij het reageren kwam er niet veel spam doorheen, maar de site werd wel ontzettend traag door al deze geautomatiseerde paginaverzoeken aan de server.

Rond vier uur hebben we de reacties eerst geblokkeerd en later hebben we de reactie-mogelijkheid voor ongeregistreerde gebruikers - tijdelijk - uitgezet. Hierdoor werd de grootste belasting van de server gehaald en konden pagina's van GratisSoftware.nl weer met redelijk normale snelheid laden.

Vanochtend hebben we de reactie-mogelijkheid weer aangezet voor ongeregistreerde bezoekers, dus je kunt weer reageren op artikelen en in het Pc hulp forum. Mocht er weer een aanval komen dan zullen we misschien weer genoodzaakt worden om de reacties uit te schakelen maar we hopen dat dit niet nodig zal zijn.

Had jij last van de spamaanval op GratisSoftware.nl gistermiddag? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Er was in de middag enige vertraging, maar er zijn meerdere websites, die ook niet vlot opkomen, dus het viel wel mee.

Heeft er geen hinder van ondervonden niks gemerkt…

Ook hier (utr.) geen problemen ondervonden.

1 ding begrijp ik niet waarom mensen dit doen. Wat ook niet goed snap wat is het nut er van om webpagina plat te leggen. Heb gisteren wel gemerkt dat sommige dingen wel erg traag was op te zien. kijk bijna elke dag wel even hier en vind het leuk om zo op de hoogte te blijven wat er zo al nieuw is. Ben daarom ook een fan van jullie pagina voor al tip en dingen die nog leerzaam zijn.

zal wel niks van gemerkt

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-ko_ea