Ook bij Microsoft luisteren mensen mee met Skype en Cortana

Na de ophef rond Google Assistent en Siri, waar mensen soms meeluisteren naar audio-fragmenten om de kwaliteit van de digitale assistenten te verbeteren, blijkt Microsoft zich nu ook schuldig te maken aan afluisterpraktijken.

Fragmenten van digitale assistent Cortana en sommige Skype-gesprekken worden beluisterd door medewerkers van Microsoft, zo meldt Motherboard van Vice.com. Bij Skype gaat het specifiek om gesprekken die live vertaald worden via de Skype Translator-dienst. Dit vertalen gebeurt automatisch door AI, maar om de kwaliteit te verbeteren worden vertaalde audio-fragmenten gecontroleerd door mensen.

En deze horen, net als bij Apple en Google, af en toe zeer intieme gesprekken of zelfs telefoonseks. De fragmenten zouden geanonimiseerd moeten zijn, maar soms worden adressen gehoord. Ook zijn gebruikers zich er meestal niet bewust van dat gesprekken beluisterd kunnen worden door medewerkers van Microsoft en hebben ze geen opt-out mogelijkheid.

Microsoft verklaarde desgevraagd dat het alles in het werk stelt om de privacy van zijn gebruikers te beschermen en dat het zal bestuderen of het duidelijker kan aangeven wat er met de gespreksfragmenten gebeurt. Of Microsoft - net als Google en Apple - ook met een opt-out voor dit soort gegevensverwerking gaat komen is nog onbekend.

Cortana en Skype Translator zijn niet in het Nederlands te gebruiken, dus voor ons is de schade beperkt.

Wat vind jij van het beluisteren van audiofragmenten van Skype en Cortana door medewerkers van Microsoft? Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

De radio wordt elke dag afgeluisterd, hier heeft niemand een probleem mee.
Mensen klagen altijd maar over privacy, maar zetten dan wel heel hun (intieme) leven op FB, pffff, . . .

Persoonlijk gebruik ik nooit deze apps of sociaal media.
Maar vergeet niet zodra je internet gebruikt ben je zo en zo je privacy kwijt.

Eindelijk iemand met gezond verstand.

Zo is het, Frans! Zolang men maar met de wolven in het bos blijft meehuilen, is het goed en worden simpele meningen geaccepteerd en beloont met jouw lovend commentaar! Het ´´gezonde verstand´´ zit namelijk bij die genoemde dieren in het bos? Ja, toch?

Doe wat je wil ze weten toch alles. Denk nu niet ik zet cam af en het is ok ? Je werkt met hun software en daar steken ze in wat ze willen dus ook de bediening van je cam zit in die software. Als je denkt door iets af te zetten veilig en anoniem te zijn vergeet het alles draait op hun software en zo zijn ze je dus een stap voor. Gewoon beetje voorzichtig zijn je bent ze zeker niet te slim af door iets af te zetten hoor. Als ze bij banken en grote bedrijven alles kunnen overnemen hoe denk jij dat je met je cam af te zetten ze kan stoppen. Als je dat gelooft ga dan voor die bedrijven werken en beveilig ze door iets uit te schakelen. Blijf dromen als je denkt dat je veilig bent en zeg aan grote bedrijven hoe ze zich moeten beveiligen als je dat zo goed weet. Je kunt ze het enkel een beetje moeilijk maken. Als je daar niet mee kan leven blijf dan weg van het internet. Ik ga op geen enkele reactie op mijn schrijven reageren want die zullen er zeker komen van mensen die denken dat ze slimmer zijn dan hackers.

Dat klopt helemaal. Iedereen denkt dat hij veilig is en niets kan overkomen want ze wanen zich beter dan honderden it specialisten die voor grote bedrijven werken. Zoals Frans zegt blijf weg van het internet als je daar niet mee kan leven, of je zou de slimste it specialist van de wereld moeten zijn.

Ik zit al sinds vele jaren op internet en ben geen debiel, ´´internetje´´. Ik weet wat er in praktische zin op dat gebied zoal speelt. Ik kijk en luister iedere dag op televisie over berichten van meeluister praktijken, via Google assistent, etc.

Of ik wel of niet op internet zit, dat noem je ook en passant, bepaal ik zelf wel en niemand anders! Heb ik echt niemand voor nodig! Ook jou niet! Probeer zelf eens te denken, gast, in plaats van iemand anders domweg maar zitten na te papegaaien.

Ik denk tenminste zelfstandig na over zaken. Je hoeft het niet altijd met mij eens te zijn. Dat is prima! Ik zie mijzelf niet als orakel, maar het is zo eenvoudig je te verschuilen achter anderen. Vorm je eigen mening eens, in plaats van iemand die wel nadenkt over dingen af te gaan zitten zeiken op dit forum. Veel succes ermee!

Goed! Jij ziet het, met zoveel woorden, anders. Dat mag! Geen probleem, Frans. Ik heb, overigens, nooit gepretendeerd, dat ik het beter weet als die bedrijven. Jij legt mij woorden in de mond die ik nooit heb gezegd, noch beweerd. Maar je hebt je punt, heel omstandig, gemaakt. Ik weet niet of op afstand e.e.a. aan te zetten is...

Gaat ze niet lukken bij mij! Heb mijn webcam en microfoon uitgeschakeld en gebruik geen Google assistent luidsprekers, of apparaten, de ze horen niks van mij. Wat ze weten, weten ze alleen van wat ik vind, dat ze moeten weten. Ze weten slechts dat ik Windows 10 gebruik. Dat is volgens mij het enige dat ze weten en zo hoort het!

Je hebt het immers grotendeels zelf in de hand. Gewoon, vind ik, niet meedoen aan die moderne tendens om ´´afluister high tech´´ apparatuur te kopen. (Lees google assistent gestuurd.) Er wordt genoeg voor gewaarschuwd! Luisteren ze ook niet af.

Het gaat niet alleen om het mee-luisteren.
Je moet nog veel meer doen om uit de greep van hen te blijven:
Ghostery en AdBlocker (bijv) om al die vervelend volg-cookies uit te sluiten en met HostMan je host file gebruiken als blokker van ongewenste volgers ed.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
noo_wegen