Nep virus-meldingen via Microsoft apps en websites

Gisteren meldde Maarten op onze Pc hulp-pagina dat hij via een link in een virus-melding die ogenschijnlijk van Microsoft komt steeds wordt doorgestuurd naar andere websites en dan op een verdachte webpagina terechtkomt.

Ghacks.net heeft de oorzaak gevonden: in diverse Microsoft apps en op Microsoft websites, waaronder Microsoft/MSN Nieuws en Outlook.com, worden frauduleuze advertenties getoond. Een daarvan is een melding die van Microsoft afkomstig lijkt te zijn en die waarschuwt dat je pc besmet is. Borncity.com heeft een voorbeeld van zo'n misleidende melding/advertentie (zie afbeelding bovenaan het artikel).

Het lijkt van Microsoft afkomstig maar is dus nep! Als je zo'n melding ziet en erop klikt (niet doen) dan word je via je standaard browser (kan ook in Chrome) verschillende keren doorgestuurd naar andere websites en kom je uiteindelijk op onbetrouwbare sites uit. Ook fake-meldingen over gewonnen iPhones zijn gesignaleerd.

Je pc is niet besmet, maar de oorzaak ligt in frauduleuze advertenties op het advertentienetwerk van Microsoft - dat de softwaregigant gebruikt om reclame in diverse Windows 10 apps te tonen, zoals Microsoft Nieuws, Solitaire en meer. Ook de webmail van Outlook en MSN Nieuws-site zijn getroffen door deze nep-advertenties meldt Ray.

Totdat Microsoft deze nep-advertenties verwijdert uit zijn netwerk zullen deze getoond worden in de apps. Behalve het niet openen van Microsoft apps kun je daar zelf niet zoveel aan doen. Klik niet op de advertentie en klik zeker niet op de verdachte website waar je heen geleid wordt op knoppen of linkjes, daar kan malware of ongewenste software op staan! Als je gewoon de advertentie (of de gehele app of het tabblad in je browser) sluit is er niks aan de hand.

Update 4 juni
Microsoft erkent inmiddels het probleem maar zegt dat de advertenties via advertentiebedrijven van derde partijen getoond worden in het Microsoft advertentienetwerk voor Microsoft apps en Microsoft websites. Sluit de advertentie (of gebruik eventueel Taakbeheer om de advertenties te sluiten) en klik verder nergens op dan gebeurt er niks, aldus Microsoft.

Naar onze mening is het Microsoft advertentienetwerk toch de verantwoordelijkheid van Microsoft - ook al komen de frauduleuze reclames via derde partijen. Microsoft zou die derde partijen - al dan niet tijdelijk - kunnen blokkeren.

Onze vraag is:
Heb jij dit soort misleidende meldingen, die van Microsoft lijken te komen, gezien bij het openen van Microsoft apps en websites, zoals MSN Nieuws en Outlook.com?

In de reacties horen we graag je ervaringen en wat jij doet om ze te voorkomen!

Deel dit artikel: 

Reacties

Het probleem doet zich voor met internet explorer browser met msn.nl
met de browsers firefox en chrome met de zelfde site geen probleem ondervonden.

bij internet explorer je geschiedenis wissen en advertenties van Microsoft uitzetten bij je aucount instellingen

van af eergisteren last van msn start pagina en Hotmail steeds dezelfde virusmelding van Microsoft heel vervelend kan mijn post niet lezen las ergens nieuws berichten Microsoft uitzetten hoop dat het snel op gelost word

Zo af en toe kom ik dergelijke berichtjes tegen, ik sluit dan onmiddellijk af met de knop van de pc en start opnieuw op en controleer op virussen en malware etc.

Ik ben het niet tegengekomen. Nu moet ik zeggen dat ik nooit op Outlook of MSN zit. Bemoei mij niet met die sites. Dus heb er gelukkig, tot op heden, geen last van. Ik gebruik geen Microsoft apps zoals genoemd of Edge, of iets dergelijks. Scheelt weer!

Deze komt al zeker een jaartje of 4 voor

Even melden dat dit via één van mijn contacten bij Microsoft is doorgegeven. Hopelijk is het snel opgelost.

Erg irritant als ik msn nieuws wil lezen krijg ik de hierboven vermelde virusmelding

Dus niet klikken op dit soort berichten en als je per ongeluk gedaan hebt even computer scan doen voor alle zekerheid en vertrouw op je eigen scanner

Met de site van msn had je het ook
Kunt het niet wegklikken
Wat je kunt doen is rechts op muis klikken om nieuw venster te openen op icoontjes onderaan
Als het helemaal begint te vervelen kun je computer op nieuw opstarten
Dan is het weg
Je kunt computer scannen met scanner maar heeft geen virus gevonden
Heb dit wel vaker gehad maar stelt verder niets voor

Ik heb het sinds vanochtend als ik een mail probeer te lezen in outlook.
heeeel erg irritant, heb nog geen mail kunnen lezen, laat staan beantwoorden, want zodra ik iets open in mijn mailbox komt er zo'n "waarschuwings" pagina tevoorschijn

Heb zelfs al gescand op virussen, maar ben tot nog toe virus vrij
Heb er overigens geen last van als ik iets anders open via Google Chrome, alleen in outlook

Hoop dat er snel een oplossing voor komt

In de adresbalk was duidelijk te zien dat het nep was.
Begon met 'www.microsoft.com-'en eindigde op '.live'

Tot zondagmiddag last van gehad met Solitair

Ik speel nog wel eens de kaartspelletjes van de Microsoft solitaire collection, ook deze app gaf de automatisch openende webpagina's weer. Ik ben verbaasd dat dit zo'n groot bedrijf met een reputatie op internetgebied kan overkomen en dat ze zo het risico lopen nog meer besmette pc's te krijgen de komende tijd. Controle van mijn systeem had me al wel verteld dat er van een besmetting (nog)geen sprake was. Slordig van MS.

Ik speel de originele spelletjes van microsoft niet meer sinds W10 maar deze:
https://winaero.com/blog/...

Vandaag gehad in mijn browser, niet in de app.

Ik heb per ongeluk de eerste keer geklikt, daarna pagina afgesloten. Is dit een schadelijke actie geweest?

Volgens Ghacks.et: "Users are advised to close the tabs or webpages; doing so won't do any harm to the computer or personal files. The messages are fake, and the computer is not infected with a virus or trojan as suggested by the fake webpage."

al de gehele dag verschijnen deze nep meldingen op mijn computer bij gebruik van Google Chrome. Bij Microsoft Edge geen last van.

Heb bij outlook nog geen problemen gehad, daarentegen bij MSN is het stevig prijs.

Niets van gemerkt. Ik gebruik maar weinig apps en op reclames klik ik in principe toch nooit.

Nog nix gezien maar houwe zo!

Gebeurt bij openen berichten MSN nieuws. Ik open ze voorlopig niet.

MSN nieuws kijk ik uitsluiten op de ipad, geen last gehad.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_witserland