Mei-updates Android fixen 45 lekken

Wij geven hieronder een overzicht van de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android in 2023. Deze zijn vergelijkbaar met Windows Updates van Microsoft. Elke maand plakt Google lekken dicht in zijn mobiele besturingssysteem Android en stelt deze update beschikbaar aan telefoon- en tabletfabrikanten als Samsung, OnePlus, Motorola, Xiaomi, Oppo, Lenovo en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 10, 11, 12 of 13 krijgen in principe allemaal elke maand beveiligingsupdates. Wanneer je deze updates kunt ontvangen - en of dat elke maand is - is afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone of tablet. Android 8.1 krijgt sinds november 2021 geen updates meer, Android 9 sinds februari 2022 en Android 10 is sinds februari 2023 end of life.

Je kunt op veel Android-smartphones zien wanneer de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | (Geavanceerd) | Systeemupdate of Instellingen | Beveiliging | Google beveiligingscheck.

Op Samsung-telefoons moet je kijken onder Instellingen | Biometrie en beveiliging | Beveiligingsupdates of Instellingen | Beveiliging en privacy | Updates. En voor de Android-versie bij Instellingen | Software-update.

Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan.

Mei-updates Android (1 mei 2023)

De maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 11, 12 en 13 van mei repareert 16 lekken in Android en 29 in componenten van derden. Android 10 krijgt geen updates meer sinds februari 2023.

In de Android-onderdelen Framework (9), Frameworks (1) en System (6) zijn deze maand in totaal 16 lekken verholpen. Twee lekken in System worden dichtgeplakt via Google Play system updates, dus via de app store van Google. De rest via een normale systeemupdate.

Verder worden 29 kwetsbaarheden verholpen in de (hardware) componenten van derde partijen: Kernel (2), Kernel Components (1), Arm Components (5), Imagination Technologies (1), MediaTek Components (7), Unisoc Components (5) en Qualcomm components (8).

In totaal worden 45 lekken dichtgeplakt met de mei-update voor Android.

Op welke datum kreeg jouw Android-toestel zijn laatste update? Laat het weten in de reacties hieronder!

April-updates Android (3 april 2023)

In april zijn met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 11, 12 en 13 26 lekken gerepareerd in Android en 35 in componenten van derden.

Android 10 geen updates meer

Android 10 heeft al twee maanden geen updates meer gekregen en het lijkt erop dat Googles mobiele besturingssysteem end of life is en dus nooit meer updates zal krijgen. Als je kunt upgraden naar Android 11 dan is dat de aanbevolen route. Anders heb je pech en zal je telefoon steeds onveiliger worden om te gebruiken.
  
Terug naar de lekken. In de Android-onderdelen Framework (10) en System (16) zijn deze maand in totaal 26 lekken dichtgeplakt. Twee van de lekken in System zijn kritiek en dienen dus snel gerepareerd te worden. Twee lekken (in WiFi en MediaProvider) worden dichtgeplakt via Google Play system updates, dus via de app store van Google. De rest via een normale systeemupdate.

Verder worden 35 kwetsbaarheden verholpen in de (hardware) componenten van derde partijen: Kernel (2), Imagination Technologies (13), MediaTek (7), Unisoc (4) en Qualcomm (9, waarvan vier kritiek).

In totaal worden 61 lekken dichtgeplakt met de april-update voor Android.

Maart-updates Android (6 maart 2023)

In maart zijn 26 lekken gerepareerd in Android en 29 in componenten van derden met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11, 12 en 13.
  
In de Android-onderdelen Framework (8) en System (18) zijn in totaal 26 lekken dichtgeplakt. Twee van de lekken in System zijn kritiek en dienen dus snel gerepareerd te worden.

Vijf van de gaten (onder andere in WiFi en Media Codecs) worden dichtgeplakt via Google Play system updates, dus via de app store van Google. De rest via een normale systeemupdate.

Verder worden 29 kwetsbaarheden verholpen in de (hardware) componenten van derde partijen: Kernel (1), MediaTek (3), Unisoc (4) en Qualcomm (21, waarvan twee kritiek).

In totaal worden dus 55 lekken gerepareerd met de maart-update voor Android.

Februari-updates Android (6 februari 2023)

In februari zijn er 39 lekken gerepareerd met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11, 12 en 13.
  
In de Android-onderdelen Framework (7), System (8) en Media Framework (1) zijn in totaal 16 lekken dichtgeplakt. Geen enkele kwetsbaarheid is kritiek.

Verder worden kwetsbaarheden in de (hardware) componenten van derde partijen verholpen: Kernel (6), MediaTek (1), Unisoc (2) en Qualcomm (14, waarvan vier kritiek). Deze kritieke lekken in wifi en bluetooth in Qualcomm onderdelen kunnen op afstand uitgebuit worden.

Januari-updates Android (3 januari 2023)

Er zijn in januari 59 lekken dichtgeplakt met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11, 12 en 13.
  
In de Android-onderdelen Framework (14) en Google Play System Updates (5) worden in totaal 19 lekken gerepareerd. Geen enkele kwetsbaarheid is kritiek.

Verder worden lekken in de (hardware) componenten van derde partijen dichtgeplakt: Kernel (4, waarvan 3 kritiek), Kernel components (2, waarvan 1 kritiek), Imagination Technologies (1), MediaTek (3), Unisoc (13) en Qualcomm (17). Vier kwetsbaarheden in Qualcomm-componenten zijn kritiek.

Reacties

Mijn Motorola G60S kreeg op 18 Mei 2023 zijn laatste nieuwe update.

Mijne Nokia 6 android 9 heeft 01-10-2020 de laatste update gehad
Hij werkt nog heel goed, dus vind zonde om een nieuwe te kopen

Laatste beveiligingsupdate op mijn Samsung S9 met Andriod versie 10 erop dateert alweer van 1 maart 2022. Zal dan waarschijnlijk nooit meer updates krijgen. Maar ga echt nog geen nieuwe kopen.

En zie daar waarom iPhones beter zijn. Ja, daar betaal je vorstelijk voor, maar de enige die op Android gelijke tred houdt is Samsung en daar betaal je ook de hoofdprijs voor. Andere merken kun je na 2 jaar vergeten als je nog jarenlange updates wilt, ook al beloven ze je in het begin gouden bergen. Xiaomi bracht ooit de A1 en A2 uit als onderdeel van Android One, maar behalve heel veel fouten in de software (firmware) heeft dat niks opgeleverd.

Apple levert in elk geval ook voor oudere toestellen nog belangrijke updates. Niet dat iOS beter is (wat sommigen wel willen beweren) en niet dat de nieuwste iPhones zonder minpunten zijn (Face ID werkt meestal prima, maar geef mij maar de ouderwetse vingerprint (touch ID)), maar over het algemeen koop je met een iPhone toch een beter en betrouwbaarder product.

Ik heb een Huawei P30 pro, ik kon gisteren 13 maart updaten naar 12.0.0.149, deze heeft als releasedatum 1 februari :)

Sinds de laatste update in februari 2023 kan mijn telefoon geen verbinding meer maken met de WiFi. Ik heb een NOKIA G21 en heb contact opgenomen met de leverancier. Zij kunnen mij hierbij niet helpen. Heeft iemand een oplossing behalve de telefooon naar fabrieksinstelleingen zetten.

Op mijn Samsung met Android 13 komt
Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate
niet voor.

afbeelding van redactie

Per fabrikant kan het verschillen omdat de meeste een schil over Android draaien. Op Samsung-telefoons moet je kijken onder Instellingen | Biometrie en beveiliging | Beveiligingsupdates. En voor de Android-versie bij Instellingen | Software-update.

https://www.samsung.com/n...

Instellingen | Beveiliging en privacy | Updates.
De laatste beveiligingsupdate blijkt van 1 januari 2023 te zijn.
Samsung loopt weer eens ver achter.
De Europese Unie zou daar eens op moeten ingrijpen.
In plaats van te zaniken over of olijfolie in een kannetje dan wel een flesje geserveerd moet worden.

afbeelding van redactie

Oké, per telefoon en Android-versie is het weer verschillend. Is ook toegevoegd :-)

Blijkbaar vinden het Google en de smartphone fabrikanten, o.a. HMD Global (Nokia), het allemaal wel best met het uit brengen van de security updates. Ze moesten eigenlijk allemaal een flinke boete, voor het te laat uit brengen, krijgen hiervoor.

Ik heb gisteren, 07-02, eindelijk weer 'ns security updates gekregen voor mijn Nokia.

01-Juli 2022 laatste upate android 11 op mijn moto 5G plus

Niveau beveilingspatch bij mijn Samsung Galaxy S9 is 1 maart 2022.

Zal wel opschieten zo als Google en smartphone fabrikanten er zelf ook geen haast mee hebben.

heeft de s8 ook Android update ?

Heb een Samsung s21 en kreeg de update op 4 januari 2023

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_uid-korea