Maart-updates Android plakken 55 lekken dicht

Wij geven hieronder een overzicht van de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android in 2023. Deze zijn vergelijkbaar met Windows Updates van Microsoft. Elke maand plakt Google lekken dicht in zijn mobiele besturingssysteem Android en stelt deze update beschikbaar aan telefoon- en tabletfabrikanten als Samsung, OnePlus, Motorola, Xiaomi, Oppo, Lenovo en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 10, 11, 12 of 13 krijgen in principe allemaal elke maand beveiligingsupdates. Wanneer je deze updates kunt ontvangen - en of dat elke maand is - is afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone of tablet. Android 8.1 krijgt sinds november 2021 geen updates meer en Android 9 sinds februari 2022.

Je kunt op veel Android-smartphones zien wanneer de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | (Geavanceerd) | Systeemupdate of Instellingen | Beveiliging | Google beveiligingscheck.

Op Samsung-telefoons moet je kijken onder Instellingen | Biometrie en beveiliging | Beveiligingsupdates of Instellingen | Beveiliging en privacy | Updates. En voor de Android-versie bij Instellingen | Software-update.

Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan.

Maart-updates Android (6 maart 2023)

In maart zijn 26 lekken gerepareerd in Android en 29 in componenten van derden met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11, 12 en 13.
  
In de Android-onderdelen Framework (8) en System (18) zijn in totaal 26 lekken dichtgeplakt. Twee van de lekken in System zijn kritiek en dienen dus snel gerepareerd te worden.

Vijf van de gaten (onder andere in WiFi en Media Codecs) worden dichtgeplakt via Google Play system updates, dus via de app store van Google. De rest via een normale systeemupdate.

Verder worden 29 kwetsbaarheden verholpen in de (hardware) componenten van derde partijen: Kernel (1), MediaTek (3), Unisoc (4) en Qualcomm (21, waarvan twee kritiek).

In totaal worden dus 55 lekken gerepareerd met de maart-update voor Android.

Op welke datum kreeg jouw Android-toestel zijn laatste update? Laat het weten in de reacties hieronder!

Februari-updates Android (6 februari 2023)

In februari zijn er 39 lekken gerepareerd met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11, 12 en 13.
  
In de Android-onderdelen Framework (7), System (8) en Media Framework (1) zijn in totaal 16 lekken dichtgeplakt. Geen enkele kwetsbaarheid is kritiek.

Verder worden kwetsbaarheden in de (hardware) componenten van derde partijen verholpen: Kernel (6), MediaTek (1), Unisoc (2) en Qualcomm (14, waarvan vier kritiek). Deze kritieke lekken in wifi en bluetooth in Qualcomm onderdelen kunnen op afstand uitgebuit worden.

Januari-updates Android (3 januari 2023)

Er zijn in januari 59 lekken dichtgeplakt met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11, 12 en 13.
  
In de Android-onderdelen Framework (14) en Google Play System Updates (5) worden in totaal 19 lekken gerepareerd. Geen enkele kwetsbaarheid is kritiek.

Verder worden lekken in de (hardware) componenten van derde partijen dichtgeplakt: Kernel (4, waarvan 3 kritiek), Kernel components (2, waarvan 1 kritiek), Imagination Technologies (1), MediaTek (3), Unisoc (13) en Qualcomm (17). Vier kwetsbaarheden in Qualcomm-componenten zijn kritiek.

Reacties

Ik heb een Huawei P30 pro, ik kon gisteren 13 maart updaten naar 12.0.0.149, deze heeft als releasedatum 1 februari :)

Sinds de laatste update in februari 2023 kan mijn telefoon geen verbinding meer maken met de WiFi. Ik heb een NOKIA G21 en heb contact opgenomen met de leverancier. Zij kunnen mij hierbij niet helpen. Heeft iemand een oplossing behalve de telefooon naar fabrieksinstelleingen zetten.

Op mijn Samsung met Android 13 komt
Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate
niet voor.

afbeelding van redactie

Per fabrikant kan het verschillen omdat de meeste een schil over Android draaien. Op Samsung-telefoons moet je kijken onder Instellingen | Biometrie en beveiliging | Beveiligingsupdates. En voor de Android-versie bij Instellingen | Software-update.

https://www.samsung.com/n...

Instellingen | Beveiliging en privacy | Updates.
De laatste beveiligingsupdate blijkt van 1 januari 2023 te zijn.
Samsung loopt weer eens ver achter.
De Europese Unie zou daar eens op moeten ingrijpen.
In plaats van te zaniken over of olijfolie in een kannetje dan wel een flesje geserveerd moet worden.

afbeelding van redactie

Oké, per telefoon en Android-versie is het weer verschillend. Is ook toegevoegd :-)

Blijkbaar vinden het Google en de smartphone fabrikanten, o.a. HMD Global (Nokia), het allemaal wel best met het uit brengen van de security updates. Ze moesten eigenlijk allemaal een flinke boete, voor het te laat uit brengen, krijgen hiervoor.

Ik heb gisteren, 07-02, eindelijk weer 'ns security updates gekregen voor mijn Nokia.

01-Juli 2022 laatste upate android 11 op mijn moto 5G plus

Niveau beveilingspatch bij mijn Samsung Galaxy S9 is 1 maart 2022.

Zal wel opschieten zo als Google en smartphone fabrikanten er zelf ook geen haast mee hebben.

heeft de s8 ook Android update ?

Heb een Samsung s21 en kreeg de update op 4 januari 2023

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk