Bijna geen Android-telefoon heeft nieuwste updates, behalve...

Uit een nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat fabrikanten hun Android-telefoons nog altijd slecht updaten. Op maar 6% van de toestellen staat de recentste februari-update van de maandelijkse beveiligingsupdates die Google uitbrengt. Maar liefst een derde heeft een beveiligingsupdate van meer dan een half jaar oud. Onveilig dus.

De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan de telefoonfabrikanten als Samsung, Huawei, Sony, Alcatel, HTC, Motorola, LG, Acer, Wiko, Lenovo, General Mobile en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 6, 7 of 8 krijgen in principe allemaal maandelijkse beveiligingsupdates. Net zoals Windows 7, 8.1 en 10 (en de versies hiervan) ook maandelijkse updates krijgen. Maar worden de maandelijkse Windows updates via Microsoft geregeld, de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android komen tot je via je telefoonfabrikant (en niet rechtstreeks via Google).

Welke fabrikanten zijn veiliger?
Helaas zijn veel Android-telefoons onveilig omdat fabrikanten als Samsung, Sony, LG, Alcatel en Huawei te lang wachten met het uitbrengen van Googles beveiligingsupdates. Van de fabrikanten is verrassend genoeg Nokia het trouwst met de beveiligingsupdates. Nokia - dat weer los van Microsoft is en tegenwoordig Android-telefoons produceert - maakt gebruik van 'Android One', de 'kale' versie van Android, waardoor aanpassingen niet nodig zijn en updates gelijk de deur uit kunnen. Alle nieuwe Nokia-telefoons draaien de laatste beveiligingsupdate van Google.

Google volgt daarna. De zoekgigant is minder trouw met het updaten van zijn eigen Nexus en Pixel-telefoons dan vorig jaar: de Pixels hebben wel de laatste of eennalaatste beveiligingsupdate, maar bij  de Nexussen hebben sommige updates van drie maanden terug.

Daarna volgt het Turkse General Mobile dat een aantal Android One toestellen in Nederland heeft uitbracht. De meeste toestellen hebben de laatste of eennalaatste update, maar anderen weer van meer dan een half jaar oud.

Sony en Samsung hebben nog bijna de helft van hun toestellen redelijk op orde (updates van de laatste drie maanden), maar de andere helft loopt flink achter wat betreft beveiligingsupdates.

Vervolgens begint het grote lijden: producenten als Motorola, HTC, Huawei/Honor, LG, Lenovo, Acer en Alcatel houden de beveiligingsupdates voor hun toestellen slecht bij en lopen vaak maanden of zelfs meer dan een half jaar achter. Wiko en WileyFox doen het ronduit slecht met al hun toestellen die zes maanden of meer achterlopen met updates.

Een zeer slechte zaak natuurlijk. De Consumentenbond trok al eerder aan de bel over het slechte update-beleid van Android-telefoonfabrikanten en klaagt Samsung opnieuw aan 26 maart 2018.

Onze vraag is:
Wat is de recentste beveiligingsupdate die op jouw Android toestel staat?
Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen en dan onderin bij Over de telefoon.

In de reacties horen we graag jouw mening over het updatebeleid van veel Android-fabrikanten en of jouw telefoon wel goed bijgewerkt wordt!

Deel dit artikel: 

Reacties

Tot en met april 2020 alle beveiligingsupdate ontvangen en geinstalleerd op Nokia 1 Ook systeemupdates van android 8.1 en 9.

Laatste update Samsung tablet was maart 2019.

Huawei P9 lite, android 7.0 laatste update april 2017
Gewoon waardeloos dat hiervoor geen updates verstrekt worden, en het is ook niet mogelijk om de huawei-schil eraf te halen en er zelf Android op te zetten ...
Allemaal weer aan de Nokia's? ik straks wel :)

De meest recente (maart 2019) is blijkbaar alleen bestemd voor India?
https://nokiapoweruser.co...

Mijn Lenovo P2 al vanaf november 2017 geen updates meer. En heb toestel nog geen 2 jaar.

Hier in de familie gebruiken we 2 Lenovo Motorola G5 en één G5 Plus smartphone.
Die hebben een paar maanden geleden de beveiliging-update van augustus 2018 ontvangen en verleden week hebben we een upgrade van Android 7.0 Nougat naar Android 8.1.0 Oreo gekregen.

Heb er ooit eens iets van gelezen dat dit zou worden aangeboden maar had nooit gedacht dat dit werkelijk zou gebeuren.
Daar kunnen andere smartphone fabrikanten zoals Samsung nog een puntje aan zuigen.
Zeker als je weet dat dit budget smartphones zijn vind ik dat al onverwacht dat we nog zo'n service krijgen.

Verleden week hebben we een upgrade van Android 7.0 Nougat naar Android 8.1.0 Oreo gekregen.

Dan is Motorola rijkelijk laat met upgrades. Verleden week geüpgraded naar versie 8.1.0 terwijl versie 9.0 het meest recent is.

Helaas gaat Motorola nu stoppen met updaten van de G5 en G5 plus en aantal andere modellen. Slecht toch?! Zo ben je bijna genoodzaakt om de twee jaar een nieuw toestel aan te schaffen voor de veiligheid. Ik vind dat de veiligheid gegarandeerd moet zijn en up tot date moet zijn gedurende de gehele gebruiksduur.

Oreo is alweer oud. Tegenwoordig Pie.

Mijn Nokia 8 wordt elke maand keurig bijgewerkt met de laatste updates.
Ik heb begrepen dat deze updates voor de Nokia 8 worden ondersteund tot en met Android 9! :-)

Hoe zit het met Android 9? Moet al verschenen zijn sinds augustus maar nog steeds onder instellingen/systeem/systeem update: Versie 8.1.0.

DTEK60 (Blackberry) 5 febr. 2018.

Ik heb nog een oude HTC One m7 hierop staat Android 5.02 en er komen al jaren geen updates meer, toestel werkt eigenlijk nog prima, zonde. Dit jaar koop ik een nieuwe maar weet nog niet welke. Het wordt een Nokia of een Apple. Nokia is goedkoper de Apple heeft langer software updates, ik ben er nog niet uit.

Nokia krijgt zowiezo 2 jaar updates. Het is geen Samsung. Apple hooguit een jaartje langer (ongeveer 3 jaar). Het is een kwestie van afwegen of het dubbele van de prijs dat ene jaartje extra waard is.

Apple geeft minimaal 4 en meestal 5 jaar updates voor iPhones en iPads.

Archos: Android 6.0: beveiligingspatch van 5 december 2016...

Motorola = Lenovo. De Lenovo tablets zullen dan dus ook wel slecht worden bijgehouden.

Met Motorola is het updatebeleid ook slecht! De laatste update van mijn Moto G5 is van november 2017.

Daarbij wordt al een tijdje beloofd dat het geüpgraded zal worden naar Android 8.0 Oreo, helaas is dit nog niet gebeurd, ook nog geen nieuwe beveiligingsupdate!

Moto-E 2nd (2015), laatste update (Uw apparaatsoftware is bijgewerkt.): dec 2016

Android 6.0, bijgewerkt tot 1 dec 2016

Niet alleen met beveiliging-updates is Nokia altijd bij de tijd, maar ook met de laatste firmware updates. Mijn Nokia 8 draait alweer een maand op Oreo 8.1, versie 8.0 was al in november 2017 Beveiliging is maart 2018.

Android 9.
Beveiligingsupdate 1 oktober 2018.

Motorola E4, november 2017 Android 7.1.1.
Noot van Motorola:
This device launched with Android 7.1 (Nougat) will remain on Android 7.1 (Nougat)
Opmerking Hansje:
Mijn volgende toestel is weer een Nokia

Hetzelfde hier met mijn Acer Tablet Iconia One 10 B3-A20.
Aangeschaft in juli 2016 met Android 5.1
Tot op de dag van vandaag nog geen enkele update binnen gekregen.
Ik heb niet snel spijt van een aankoop, maar een Android toestel kopen is wel het stomste wat ik ooit gedaan heb.
Gelukkig was ie maar €150,00 maar toch.
Inmiddels zwaar verouderd en daarmee onveilig geworden.

Samsung Galaxy Mini S3: Android-versie 4.4.2 ; beveiligingspatch 2016-02-01

Motorola G5 Plus: Beveiligingsupdate 1-1-2018; Android-versie 7.0. Wacht op update naar 8.0 (Oreo), die volgens de website van Lenovo/Motorola aanstaande is....!

Motorola, Android 6.0, update dec 2016

een volgend toestel wordt dus geen Motorola .....

Update van februari 2018 op m'n Huawei P9, gekocht in april 2016

Update februari Huawei P8 lite 2015.

Ongeveer 2 weken geleden op mijn Lenovo Motorola G5 de update van 1 november 2017 binnengekregen.
En ik maar denken dat het een redelijk recente update was terwijl het een was van al vier maanden oud, zucht.

Maar nog altijd beter dan in de tijd met mijn vorige smartphone Samsung Galaxy S3 die voor zover ik weet in drie jaar dat hij werkte maar 1 keer geüpdatet is geweest.

Heel goed dat allerlei belangenorganisaties daartegen protesteren, maar ik geloof nooit dat zulke giganten in meestal verre landen er een seconde van wakker zullen liggen.

De laatste update is van 1 februari 2018 (Huawei P9 lite)

Motorola G4, update van jan 2018 en geupdate naar Android 7.1.1

Ik heb een Wileyfox Swift. Die is in januari nog bijgewerkt, loopt dus zeker geen half jaar of langer achter met bijwerken.Was er vaak als eerste bij. Weet niet hoe het in de toekomst gaat worden, vanwege recente problemen bij Wileyfox. Lijkt wel door te gaan.

Samsung Galaxy S8, vorige week een update gekregen.

Alcatel A3, nog nooit een update gehad, gekocht in september 2017.
Voor zijn geld wel een leuke telefoon met dual sim en vingerafdrukscanner.

Mijn Nokia 6 heeft Android 8.0.0 en de beveiligingsupdate is 1 maar 2018 uitgevoerd.

Ja, ook hier is mijn nieuwe Nokia 6 bij installatie op 8.0.0 gekomen en vorige week de maandelijkse beveiligingsupdate.Was ook -naast de mooie en degelijk uitziende telefoon - mijn motivatie om voor de Nokia te gaan. Mijn oude IPhone 4G werd totaal niet meer opgemerkt door Apple. Gooi maar weg was het advies. Nooit meer een IPhone.

iPhone 4S (als je die bedoelt) is uit 2011 en heeft tot 2016 updates gekregen. Vijf jaar dus. Daar komt geen enkele Android-fabrikant aan.

altijd iphone/android-phone praat.
een iphone is in updaten en kwaliteit beter, daar betaal je ook iets meer voor.
het is jouw keuze.
als je lang met je telefoon doet, kun je beter een iphone kopen.
als je veiliger gebruik wilt maken van je telefoon, dan is iphone ook de beste keuze.
de keuze is aan jou !

Plus iPhones zijn veel te duur. Nokia is een kwart van de prijs t.o.v. iPhone.

Het topmodel van Nokia (want daar moet je het dan wel mee vergelijken) is tegen de 500 euro, dat is 2/3 van een iPhone 8, of een vergelijkbare Android-telefoon, Samsung Galaxy S9. Het instapmodel iPhone SE is 400 euro. Het hangt er maar vanaf hoe snel, mooi en met welke foefjes je een telefoon wilt.

Ik doelde op de Nokia 6 (ongeveer €250). Voor een niet al te hoge prijs heb je al een Android telefoon die wel up-to-date is (t.o.v. Samsung of LG).

samsung galaxy note 8 word bijna niet upgedate in Belgie!!!

Geldt natuurlijk ook voor door dezelfde fabrikanten geproduceerde tablets!

Ik mis de optie, NOOIT.

De laatste update voor mijn Samsung J3 2016 dateert van januari j.l.
Op 12 februari voor het laatst (automatisch) gezocht maar geen update meer ontvangen.
Het gaat niet alleen om de Android versie. Ik heb 5.1.1. en daar blijft het ook bij.
Ik heb dit aangekaart bij de Europese Unie maar van die lanterfanters kreeg ik een nietszeggend antwoord. Die vreten zich alleen maar dik op onze kosten, zie Timmermans.
Of zuipen zich lam op onze kosten, zie Juncker.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_panje