Preview updates Windows 10 en 11 repareren Verkenner

De maandelijkse preview updates voor Windows 10 en 11 zijn donderdag 19 januari verschenen. Voor Windows 10 21H2 en 22H2 en Windows 11 21H2. De preview updates bevatten foutoplossingen en enkele vernieuwingen. Beveiligingslekken worden niet dichtgeplakt in deze optionele updates.

Update
Windows 11 22H2 heeft op 26 januari een preview update gekregen met KB5022360.

Preview updates zijn optioneel: ze worden niet automatisch geïnstalleerd. Dinsdag 14 februari 2023 krijg je deze foutoplossingen en functies ook meegeleverd met de maandelijkse beveiligingsupdates.
 
19 januari 2023
Versie Update Build
Windows 10
21H2 KB5019275 19044.2546
22H2 KB5019275 19045.2546
Windows 11
21H2 KB5019274 22000.1516
     
26 januari 2023    
Windows 11    
22H2 KB5022360 22621.1194


1. Windows 10 KB5019275 fixt Verkenner en flikkerende taakbalk

Deze preview update voor Windows 10 is beschikbaar voor versie 21H2 en 22H2. Versie 21H1 krijgt geen updates meer. KB5019275 repareert 16 problemen in Windows 10. Wij noemen enkele:

  • Nieuws en interesses (met weerbericht) op de taakbalk kon gaan flikkeren, waarna Windows Verkenner ook vastliep. Dit moet nu verholpen zijn
  • Problemen met inloggen opgelost
  • DNS probleem gerepareerd
  • Na deze update kun je URLs (webadressen) van maar liefst 8196 tekens openen
  • Bij openen van Taakweergave kon het bureaublad niet meer reageren
  • Problemen met Resilient File System (ReFS) opgelost
  • Ook worden voorbereidingen getroffen voor veranderingen aan de wijze waarop gegevens worden verzameld (telemetrie) van pc's van organisaties in de EU

Preview update KB5019275 is alleen te verkrijgen als je naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update gaat en op de Downloaden en installeren knop klikt onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar.

2. Windows 11 fixt problemen met openen apps en explorer.exe

Windows 11 21H2 (de originele uitgave van vorig jaar) krijgt met deze preview update 23 verbeteringen. Zo worden in KB5019274 OneDrive instellingen voor abonnees geoptimaliseerd en Windows Spotlight en Thema's gecombineerd in de persoonlijke instellingen in Windows 11 21H2. Windows 11 22H2 (2022) heeft nog geen preview update gekregen. Die zal de weken verschijnen.

We noemen nog enkele andere wijzigingen:

  • Probleem opgelost waardoor sommige apps niet openden
  • Fout waardoor het schermtoetsenbord niet openging is verholpen
  • zoekprobleem met doorzoeken van de inhoud van bestanden is gerepareerd
  • DNS probleem gerepareerd
  • Na deze update kun je URLs (webadressen) van maar liefst 8196 tekens openen
  • Printen in liggende modus in Edge werkte niet correct
  • explorer.exe (Verkenner) stopte met werken
  • Problemen met Resilient File System (ReFS) opgelost
  • Ook hier worden voorbereidingen getroffen voor veranderingen aan de wijze waarop gegevens worden verzameld (telemetrie) van pc's van organisaties in de EU

3. Overige updates

Ten slotte zijn er Windows Servicing Stack Updates voor Windows 10 en 11 die meegeleverd worden met de preview updates. Ook kun je preview updates voor het .NET framework tegenkomen.

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Let op!

Deze preview-updates zijn optioneel (voornamelijk bedoeld voor het bedrijfsleven voor testdoeleinden) en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Je moet ze handmatig downloaden en installeren via Windows Update. Dit hoeft echter niet want je krijgt ze volgende maand gewoon meegeleverd met de maandelijkse beveiligingsupdates.

Uitleg Windows 10 en 11 versies

Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 of 11 versie- en buildnummer je hebt.

Als een Windows versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Windows 10 en 11 krijgen nog maar één keer per jaar een grote update. Hier zijn de data voor Windows 10 en Windows 11:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 21H1 13 december 2022
Windows 10 21H2 13 juni 2023
Windows 10 22H2 14 mei 2024
Windows 11 21H2 10 oktober 2023
Windows 11 22H2 14 oktober 2024

Reacties

Microsoft Edge staat standaard op je PC, of je hem nou wel of niet gebruikt. Updates voor deze browser lopen niet via preview of cumulatieve updates maar via de browser zelf, automatisch. Persoonlijk gebruik ik deze browser wel maar vond het ook zeer aanmatigend van Microsoft om zonder toestemming een snelkoppeling op mijn bureau blad te plaatsen, daar deze al in mijn taakbalk staat. Heb hier over via Feed Back mijn ongenoegen over uitgesproken. Arend: snelkoppeling verwijder je door er met de rechtermuisknop op te klikken, waar door, dan een menu opent waarin je ook verwijderen tegen komt.

Karel, George,
dank. Ik wacht nog even af of de snelkoppeling weer verschijnt, dan ga ik ws. de blocker maar eens proberen, is denk ik minder definitief en naar het schijnt makkelijk weer te herstellen

Beste JD2, aangezien ik Firefox als browser gebruik, had ik geen behoefte aan Edge. Deze heb ik gedeïnstalleerd mbv de instructies op https://www.majorgeeks.co.... Bij mij is Edge nu verwijderd.

@JD2: Ik gebruik daarvoor Edge Blocker

Ik heb nooit bewust Edge geïnstalleerd en gebruik het dus ook nooit, maar ik krijg ineens steeds een snelkoppeling naar Edge op het bureaublad. Bij zoeken op de lokatie zie ik heel veel bestanden met datum 19-01-2023, en ook zelfs nog van heden 22-01-2023.
Bij de geschiedenis van updates staat de 2023-01 Preview cumulatieve update klaar, maar is dus nog niet geïnstalleerd.
Bij de update-historie is wel een stuurprogramma-update van 22-01-2023, nl die van Hewlett Packard USB uitgevoerd.
Kennelijk worden er dus buiten de reguliere updates toch ook andere windows-updates gewoon uitgevoerd.
Het enige wat ik me herinner is dat ik zeer recent een Skype-update heb laten uitvoeren, mogelijk zijn daar andere updates op 'meegelift'?
Maar, hoe kom ik van die Edge-updates en snelkoppeling-verschijningen af?

JD2
Ja hier ook het zelfde snelkoppeling naar Edge op het bureaublad zonder dat ik die gebruik. Zou ook graag willen weten waarom dit zo is zonder toestemming krijgen we dit. Gebruik Edge helemaal niet.Misschien zijn er meer die dit onder vinden. Wil De snelkoppeling verwijderen maar hoe?

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-kore_