Update KB5001649 voor print problemen opnieuw uitgebracht

Update 22 maart: KB5001649 opnieuw uitgebracht

Windows Latest zegt dat Microsoft de tussentijdse update KB5001649, de tweede update om aanhoudende print problemen op te lossen, nu voor de tweede keer - met aanpassingen - heeft uitgebracht, nadat deze dit weekend teruggetrokken werd.

Wij kunnen bevestigen dat KB5001649 opnieuw als optionele update wordt aangeboden via Windows Update. En belangrijker: de update installeert deze keer ook zoals het hoort (eerder stopte de installatie plotseling). Als nu ook de print problemen (BSOD's en blanco of niet correct afgedrukte pagina's of labels) voor iedereen opgelost zijn dan is het driemaal is scheepsrecht voor Microsoft.

Kort samengevat

 • 9 maart: de maandelijkse beveiligingsupdates zorgen bij sommige gebruikers met (label)printers van onder andere Kyocera, Ricoh, Zebra en Dymo voor blauwe schermen.
 • 15 maart: tussentijdse updates KB5001567 en KB5001566 moeten deze blauwe schermen (BSOD's) oplossen.
 • 17 maart: de printproblemen bleken toch aan te houden voor sommige gebruikers, die blanco of niet juist afgedrukte documenten uit hun (label)printer kregen.
 • 18 maart: nieuwe tussentijdse updates KB5001649 en KB5001648 moeten deze printproblemen definitief oplossen.
 • 19 maart: KB5001649 wil bij veel gebruikers niet installeren via Windows Update (wel via Microsoft Update-catalogus).
 • 20 maart: Microsoft lijkt KB5001649 - al dan niet tijdelijk - te hebben teruggetrokken van Windows Update.
 • 22 maart: Microsoft heeft KB5001649 voor de tweede keer uitgebracht. Deze keer downloadt en installeert de optionele update wel gewoon. Hopelijk zijn hiermee definitief alle print problemen opgelost.

Update 21 maart: KB5001649 weer teruggetrokken?

Windows Latest meldt dat het erop lijkt dat Microsoft de tussentijdse update KB5001649, de tweede op rij die aanhoudende print problemen moest oplossen, weer heeft teruggetrokken. Bij veel mensen wilde KB5001649 niet installeren en kwam een foutmelding. Op onze systemen wordt KB5001649 ook niet meer aangeboden via Windows Update. Handmatig installeren uit Microsoft Update-catalogus lijkt nog wel te lukken. Deze soap wordt ongetwijfeld weer vervolgd...

Originele bericht 19 maart:

Microsoft heeft gisteravond opnieuw een tussentijdse (out of band) update uitgebracht voor Windows 10 versies 20H2, 2004 en 1909. Updates KB5001649 (versie 20H2 en 2004) en KB5001648 (versie 1909) moeten de aanhoudende printproblemen in Windows 10 nu definitief oplossen.

We zullen de gebeurtenissen even kort samenvatten:

De update kun je handmatig binnenhalen via Windows Update (Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update) onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar. Klik daar op Downloaden en installeren.

Als je geen last hebt van deze print-problemen of blauwe schermen dan hoef je deze optionele update niet binnen te halen.

Microsoft adviseert zelf ook om de update alleen te installeren als je last hebt van de print problemen:
'We recommend you only install this update if you are affected by this issue.'

KB5001649 geeft foutmelding en wil niet installeren bij sommigen

Sommige Windows 10 gebruikers melden dat update KB5001649 niet wil installeren bij hen en een foutmelding geeft (0x80070541). Tech-blogger Günther Born meldt dit en een bezoeker van GratisSoftware.nl zegt dit ook.

Update
Wij kunnen de update ook niet installeren. Hij lijkt te downloaden en verdwijnt dan plotseling en is niet geïnstalleerd (zien we bij Geschiedenis van updates). Na opnieuw op de Naar update zoeken-knop geklikt te hebben zien we deze foutmelding verschijnen:

Als je last hebt van deze print problemen en je kunt KB5001649 niet via Windows Update binnenhalen dan kun je die handmatig installeren uit Microsoft Update-catalogus (kies je juiste Windows 10 versie).

Heb jij last (gehad) van de genoemde print-problemen in Windows 10? En zijn ze opgelost met deze nieuwe update? En kun je de update überhaupt wel installeren? Laat het weten in de reacties!

Reacties

Ik heb eergisteren voor de 6de keer de update 5000802 verwijderd, omdat ik ook print problemen heb, zowel met mijn Epson printer als met pdfcreator, er komt dan een brede witte balk over de pagina.

Mijn vraag is, want ik heb weinig verstand van computers, moet ik eerst wachten tot ik voor de 7de keer die update krijg? En dan deze downloaden en instaleren, 2021-03 Cumulatieve update voor op Windows 10 Version 2004 for x64 gebaseerde systemen (KB5001649)? Ik heb volgens mij de 2004 versie (staat 2004 bij mijn systeem info). Ik wordt er wel zo moe van om die update telkens te verwijderen.

Hallo Karin ,

De update KB5000802 verwijderen en dan op verbergen zetten , zie deze link .

https://support.microsoft...

Heeft u problemen met de printer , download dan de update KB5001649

Typ in zoekveld winver > klik enter , nu ziet u welke versie u van Windows 10 heeft en Buildnummer

Kan je misschien ook de driver en het besturingsprogramma.
Misschien bij de fabrikant van de website halen?
Dit is een vraag.

Ik kreeg juist de melding op mijn scherm dat de printer offline was (via wifi) alleen de printer printen dan wel.

De update wordt (in afgeslankte vorm) vanaf vandaag weer als optionele update aangeboden. Info: https://www.windowslatest....
Het kan even (een dag?) duren voordat iedereen deze optionele update aangeboden krijgt.

KB5001649 kan hier inmiddels via Windows Update correct geinstalleerd worden op alle pc's!

afbeelding van redactie

@Willem61
Dank! We hebben het artikel bijgewerkt.

You're welcome ;-)

Men is toch niet verplicht om microsoft te nemen? ik was er in 2015 al klaar mee.

De update staat nog steeds in de 'update catalog' van Microsoft en is prima handmatig te installeren. Het feit dat de update niet meer automatisch wordt aangeboden is enkel door de eerdergenoemde foutmelding en het installatieprobleem via 'Windows Update'. Wat een onnodige sensatie dit nieuws....

afbeelding van redactie

Tsja, het zijn gewoon de feiten. Microsoft brengt twee updates uit om bepaalde printproblemen op te lossen. De eerste is niet afdoende en de tweede wil bij velen niet installeren via Windows Update. Dat is toch vrij vervelend als je zo'n printer hebt die het niet goed doet. Maar we hebben de optie via Microsoft Update-catalogus nogmaals benadrukt.

Dat klopt, ja. Niet goed getest voorafgaand aan beschikbaarstelling.

Meer nieuws over deze update: https://www.windowslatest...

Beide manieren niet gelukt om de update te installeren, iemand een oplossing hiervoor?

Hoe kan ik bepalen welke versie ik moet hebben van de update 2004 of 20H2? In de Windows update geeft die 20h2 aan.

In "Instellingen - Systeem - Info" kun je je versie aflezen.

Gewoon wachten tot er weer een nieuwe update komt.

Ook handmatig moeten installeren (duurt even), maar daarna geen printproblemen meer met deze KB5001649.

Ook hier update KB5001649 niet te installeren via de reguliere Windows Update. Echter via de Microsoft Update-catalogus wel gelukt.

Kreeg hetzelfde probleem. Update niet te installeren.
KB5001649 echter direct van de Microsoft Update-Catalogus gedownload en
ge-installeerd zonder problemen! Alles werkt als een zonnetje!
(Wel even geduld opbrengen bij het installeren)

Zelfde probleem. Update wil niet installeren. Naar de microsoft catalogus gegaan en daar de update gedownload en geïnstalleerd. Werkte! Update is nu geïnstalleerd.

Idem dito..... handmatig geïnstalleerd, geen problemen.

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
hongar_je