Windows 10: internetproblemen van Microsoft apps met VPN

Update 31 maart

Microsoft heeft het probleem inmiddels verholpen

Oorspronkelijke bericht

Microsoft heeft vrijdag bekendgemaakt dat mensen die Windows 10 gebruiken in combinatie met een proxy of een VPN problemen kunnen hebben om verbinding met internet te maken. Ook kan de verbindingsstatus onjuist worden weergegeven via het Netwerk-icoontje in het systeemvak van de taakbalk.

Vooral voor mensen die thuiswerken en via een VPN verbinding maken met internet kan dit problemen opleveren. Het vervelende is ook nog dat dit vooral zakelijke apps van Microsoft treft die veel gebruikt worden door thuiswerkers, zoals Microsoft Teams, Microsoft Office, Office365 en Outlook. Ook browsers Internet Explorer 11 en sommige versies van Microsoft Edge in combinatie met VPN of proxy kunnen internetverbindingsproblemen hebben.

Aangezien veel mensen tegenwoordig thuiswerken en gebruikmaken van VPN en de genoemde Microsoft-apps hoopt Microsoft binnen enkele dagen met een noodupdate voor dit probleem te komen - die dan alleen handmatig via de Microsoft Catalogue te downloaden zou zijn. 

Herstarten van je pc zou de verbindingsproblemen tijdelijk kunnen verhelpen. Het probleem zou opgetreden zijn na optionele updates KB4535996 en KB4537818 voor Windows 10 1909 en 1903 en 1809.

Dus als je optionele updates niet installeert zou je geen last van deze problemen moeten hebben. Ook als je geen VPN of proxy gebruikt of de genoemde Microsoft apps niet gebruikt zou je gewoon verbinding met internet moeten kunnen maken.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb gisteren een tijd met Proton VPN gewerkt en inderdaad was het icoontje veranderd naar een wereldbol met de tekst dat ik geen internet had. Ik kon echter alles doen wat ik wilde, dus er verder niet naar omgekeken. Ik heb geen optionele updates geïnstalleerd.

@JD dat lijkt meer op een probleem dat je op de vpn de defaultgw aan hebt staan.

wat/hoe is dat met die defaultgw?

Met Touch VPN geen enkel probleem ?

ik heb met VPN (Proton) problemen met printen naar mijn wifi-printer (HP Envy 5010), om onder Win 10 vanuit Word 2016 te kunnen printen moet ik VPN tijdelijk uitzetten. Valt dit ook onder de hier gesignaleerde problemen?

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zu_d-korea