Firefox 126 verbetert kopiëren zonder website tracking

Firefox 126 is verschenen. Dit is de vierwekelijkse update voor Mozilla's web browser, met kleine wijzigingen, foutoplossingen en lekken die dichtgeplakt worden.

In Firefox 126 is het kopiëren zonder websitetracking verder verbeterd. Als je een linkje op een webpagina of een url in de adresbalk kopieert dan zit er vaak allerlei extra informatie met eerst een ? en daarna heel veel tekens in de link waarmee websites je kunnen identificeren en volgen. Sociale media, webwinkels en meer sites maken daar gebruik van.

Als je nu in Firefox rechtsklikt op een koppeling of webadres dan kun je kiezen voor Zonder websitetracking kopiëren. De gedeelten van de link waarmee jij herkend kan worden zullen nu verwijderd worden, maar als je de link deelt komen anderen natuurlijk wel gewoon op de juiste website uit.


Klik rechts op een link

Deze functie om linkjes te kopiëren zonder trackingsinfo zat al in Firefox maar is nu verder verbeterd, zodat ook parameters van geneste urls verwijderd worden. In totaal worden nu meer dan driehonderd van dit soort tracking parameters verwijderd.

Firefox 126 is een update voor Mozilla's web browser die verder kleine verbeteringen heeft:

  • zstd (zstandard compression), waar Facebook gebruik van maakt, wordt nu ondersteund. Facebook websites zouden hierdoor sneller weergegeven kunnen worden in Firefox.
  • AV1 hardware versnelling wordt nu ook op nieuwe Macs ondersteund.
  • Er zijn 16 lekken dichtgeplakt.

Ten slotte zijn nog verbeteringen onder de motorkap en voor webontwikkelaars aan het web platform, onder andere aan CSS, doorgevoerd.

Firefox 126 is een update die te downloaden is voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder het driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Firefox 127 staat gepland voor 11 juni 2024.

Wat zijn jouw ervaringen met deze nieuwe versie van Firefox? Laat ze weten in de reacties!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk