Firefox 106 met ingebouwde pdf editor en Firefox View

Firefox 106 is de vierwekelijkse uitgave van Mozilla's browser. In deze uitgave zitten enkele nieuwe functies zoals een pdf editor en Firefox View. Ook worden lekken dichtgeplakt.

Ingebouwde pdf editor

In Firefox 106 zit een pdf editor ingebouwd waarmee je pdf'jes kunt bewerken: tekst er bij schrijven, tekenen en handtekeningen toevoegen. Als je nu Firefox instelt als standaardbrowser in Windows 10 en 11 wordt deze bovendien meteen als standaard pdf lezer ingesteld. En behalve pdf-bestanden weergeven kan Firefox 106 ze nu dus ook licht bewerken. Na het bewerken die je het pdf document nog wel op te slaan natuurlijk.


Klik rechtsboven in een geopende pdf in Firefox 106 op het cursor-icoontje om tekst in te voegen en op het potlood-icoontje om te tekenen

Ook nieuw in Firefox 106 is Firefox View. Linksboven voor de tabbladen balk zie je het Firefox-icoon. Klik daarop en je krijgt een overzicht van onlangs gesloten tabbladen en tabbladen die op andere apparaten openstaan. Ook kun je hier de kleur van Firefox wijzigen.

Als je niet gecharmeerd bent van Firefox View dan kun je rechtsklikken op het Firefox-icoontje op de tabbladenbalk en kiezen voor 'Verwijderen van werkbalk' of 'Vastmaken aan overloopmenu' (de >>).

Verder zijn er kleine verbeteringen, zoals:

  • je kunt privé tabbladen aan de taakbalk vastmaken van Windows 10 en 11
  • onder macOS 10.15 en hoger is tekst herkenning voor afbeeldingen toegevoegd, zodat je tekst in plaatjes op websites kunt kopiëren

Er worden in Firefox 106 ook zes lekken dichtgeplakt. Ten slotte zijn onder de motorkap en voor website-ontwikkelaars aan het web platform (WebRTC deze keer) nog verbeteringen doorgevoerd en fouten opgelost.

Firefox 106 is een update die te downloaden is voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder het driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Firefox 107 staat gepland voor 15 november 2022.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
duit_land