Firefox 102 verbetert weer privacy en beveiliging

Firefox 102 is de vierwekelijkse uitgave van Mozilla's browser. Heel veel grote vernieuwingen zitten er niet in deze versie, maar wel nuttige verbeteringen en striktere privacy en beveiliging.

Zo toont het losse picture-in-picture venster - waarin je filmpjes kunt kijken terwijl je verder surft - nu ondertitels als je Disney+ en HBO Max kijkt. Eerder waren deze ondertitels in picture-in-picture al beschikbaar voor Netflix en YouTube.

Ook is de privacy weer aangescherpt door bepaalde tracking-elementen in URLs (web-adressen) te verwijderen in de strenge modus van volgbescherming die Firefox biedt. Een andere beveiligingsmaatregel is om audio decoding in een apart proces met een strengere sandbox te plaatsen. Zo worden privacy en beveiliging steeds verbeterd met elke uitgave van Firefox.

Verder kun je het download-paneel (dat bovenaan opent en de voortgang van downloads toont) verbergen door rechts te klikken op de downloadbeheer-knop in de werkbalk en het vinkje weg te halen bij Paneel tonen wanneer download begint. Waarom je het download-paneel zou willen verbergen is ons niet duidelijk, maar het is nu wel mogelijk dus...

Er worden in Firefox 102 negentien lekken dichtgeplakt. Ten slotte zijn in deze uitgave van Firefox onder de motorkap en voor website-ontwikkelaars nog verbeteringen doorgevoerd, zoals Content-Security-Policy (CSP) integratie met WebAssembly.

Firefox 102 is een update die te downloaden is voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder het driestreepjes-menu | Help | Over Firefox. Firefox 102 is tevens de basis voor de nieuwe ESR (Extended Support Release) versie voor bedrijven.

Firefox 103 staat gepland voor 26 juli 2022.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

102 lijkt aanzienlijk sneller

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-zeelan_