Schakel beveiligde modus in Edge in voor veiliger internetten

In Microsoft Edge 96.0.1054.29 is stilletjes een nieuwe beveiligingsmaatregel geïntroduceerd: een beveiligde modus om veiliger te internetten en de web browser te beschermen tegen malware. Microsoft heeft het over een Super Duper Secure Mode, wat zoiets betekent als superveilig.

Uitleg

Even een kleine technische uitleg: deze nieuwe beveiligingsmaatregel schakelt JIT Compilation uit in de onderliggende Chromium-motor van Edge en zet Intel's Control-flow Enforcement Technology (CET) aan, een methode om misbruik van kwetsbaarheden in software tegen te gaan.

Heel wat technische termen, maar het om gaat is dat in de JIT Compilation component (een onderdeel van de V8 JavaScript motor in Chromium) ongeveer de helft van de kwetsbaarheden zijn gevonden die de afgelopen jaren zijn misbruikt in Chromium-gebaseerde browsers (zoals Google Chrome, Microsoft Edge, Opera, Brave enzovoort).

Door het uitschakelen van JIT en het inschakelen van de beveiligde modus wordt Microsoft Edge dus een stuk veiliger.

Inschakelen beveiligde modus Edge

Je kunt deze beveiliging in Microsoft Edge 96 als volgt inschakelen:

Ga in Microsoft Edge naar ... (drie stipjes-menu rechtsboven) | Instellingen | Privacy, zoeken en services en scroll bijna helemaal naar beneden

Een eindje onder het kopje Beveiliging vind je dan het item Beveiligingsbeperkingen inschakelen voor een veiligere browserervaring. De schakelaar hierachter zet je aan.

We zouden adviseren om de bescherming op Gebalanceerd te laten staan. Door jou veelbezochte websites krijgen deze bescherming dan niet, maar onbekende sites krijgen wel de veiligheidsbeperkingen opgelegd zodat risico's geblokkeerd worden (als je Strikt kiest krijgen alle websites met beperkingen te maken).

De bescherming vermindert dus de dreigingen op websites. Doordat bepaalde risico's geblokkeerd worden kan het soms voorkomen dat websites niet naar behoren werken. Dan kun je deze site aan de Uitzonderingen toevoegen of de bescherming (al dan niet tijdelijk) uitschakelen.

Google Chrome en andere op Chromium gebaseerde browsers beschikken (nog) niet over deze modus. Microsoft Edge loopt wat dit betreft voor.

Reacties

Er is al een update geweest naar Versie 96.0.1054.34.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-kore_