Chrome 76 schakelt Flash uit en plakt 43 lekken dicht

Google Chrome 76.0.3809.87 is gisteren uitgebracht. Googles browser maakt met deze uitgave een versiesprong van 75 naar 76. Zoals altijd worden ook veel beveiligingslekken dichtgeplakt. 43 in totaal in Chrome 76.

In eerste instantie zal Chrome 76 bekend staan als de uitgave die de Flash-plugin uitschakelt. Je kunt Flash weer aanzetten, maar dan moet je steeds klikken op Flash-inhoud en -filmpjes om deze te activeren.

Flash loopt op zijn einde en zal eind 2020 geen updates meer krijgen van producent Adobe. De uitfasering van de eens zo populaire plugin is nu serieus begonnen. Volgende maand zal ook Mozilla de Flash-plugin uitzetten in Firefox 69.

Een verdere vernieuwing in Chrome 76 is dat websites niet meer kunnen detecteren of je de incognito-modus gebruikt. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld sites van kranten- of tijdschriften je niet meer blokkeren om te voorkomen dat je gratis meer dan vijf of tien artikelen per maand kunt lezen.

Andere nieuwe functies:

  • kwaadaardige websites kunnen niet meer de Esc-toets op je toetsenbord kapen (zodat ze kunnen voorkomen dat je snel van hun site wegkomt)
  • progressive web apps (PWA) zijn makkelijker te installeren. Dit zijn websites die je als app kunt gebruiken. Je kunt PWA's nu installeren door rechts in de adresbalk op de installeer-knop te klikken

Zoals gebruikelijk zijn er in Chrome 76 ook veel verbeteringen voor website-ontwikkelaars doorgevoerd. Ten slotte zijn fouten opgelost.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het driepuntjes-menu (rechtsboven) | Help | Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Reacties

alweer een nieuwe update
76.0.3809.100

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-ko_ea