CCleaner 5.79 schakelt 'wissen vrije ruimte' weer in

CCleaner is een van de populairste pc schoonmakers die wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt wordt. In 2017 is CCleaner overgenomen door Avast.

CCleaner 5.79 is een update voor de schoonmaker waarin de mogelijkheid om de vrije ruimte op een schijf te wissen weer is ingeschakeld na vermeende problemen (gegevensverlies) met deze functie. Producent Piriform heeft de melding van dataverlies naar eigen zeggen grondig onderzocht en niks kunnen vinden wat hier op duidt.

Nu kan je onder Extra | Station wissen dus weer de vrije ruimte op een schijf wissen. Hiermee kan je weggegooide bestanden in deze vrije ruimte meerdere malen overschrijven zodat ze niet meer teruggevonden kunnen worden met speciale software.

Verder kun je met CCleaner 5.79 ook de cache van Slack (vergelijkbare software als Microsoft Teams) opschonen. En ten slotte maakt CCleaner nu alleen nog gebruik van beveiligde https-verbindingen (de laatste http-verbindingen die de software maakte zijn omgezet).

Deze update voor CCleaner krijg je als het goed is automatisch binnen. Handmatig downloaden is sinds versie 5.75 verleden tijd: ook de gratis versie heeft automatische updates gekregen. Na de update kun je nog wel een aanbieding voor AVG te zien krijgen. Hier moet je op Afwijzen klikken.

Deze versie van CCleaner is te downloaden voor Windows 8.1 en 10. Er zijn ook varianten van CCleaner voor macOS en Android.

Let goed op dat je tijdens de installatie van CCleaner voor Windows extra software krijgt aangeboden. Haal de vinkjes weg als je hiervan niet gediend bent of klik op Afwijzen. Voorheen werd meestal Chrome aangeboden, maar tegenwoordig kun je ook Avast, AVG of CCleaner Browser als 'extraatje' krijgen. CCleaner toont nu ook een pop-up vanuit het systeembalk-icoon waarin reclame wordt gemaakt voor de betaalde versie.

Ga naar de download-pagina van CCleaner

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_voorkust