Microsoft Defender een van de beste virusscanners (oktober 2020)

Het onafhankelijke testinstituut AV Test voelt enkele keren per jaar virusscanners aan de tand. Zo onderzocht AV Test in oktober welke van 22 geteste anti-virus applicaties je pc het best beschermen. De meeste boden goede bescherming. Het verschil zat in de details.

22 geteste virusscanners in oktober 2020

AV Test testte in september en oktober 22 virusscanners op geboden bescherming tegen 334 zero-day aanvallen (van nieuwe, onbekende malware) en ruim twaalfduizend bekende virussen. Ook prestaties (hoeveel langzamer wordt je pc) en vals positieven (vals alarm) werden bekeken. Dit zijn de resultaten van de bekendste virusscanners op deze test.

Anti-virus

Bescherming virussen

Prestaties

Vals alarm

  Bekend Nieuw (Max. 6 punten) (Minder is beter)
F-Secure 100% 100% 6 0
Kaspersky 100% 100% 6 0
McAfee 100% 100% 6 0
Microsoft Defender 100% 100% 6 0
Norton 100% 100% 6 0
Trend Micro 100% 100% 6 1
Avast 100% 100% 5,5 0
AVG 100% 100% 5,5 0
Bitdefender 100% 100% 6 8
ESET 100% 100% 5,5 2
Malwarebytes 100% 99,7% 6 6
Avira 100% 99,2% 6 0

Bron: AV Test oktober 2020

Bescherming

Als eerste valt op dat bijna alle bekende virusscanners perfect beschermen tegen wijdverspreide virussen en nieuwe bedreigingen (zero-day aanvallen). Ze stoppen alle 12 duizend virussen en 334 nieuwe aanvallen. Alleen Malwarebytes en Avira (van de bekende namen) laten enkele nieuwe (zero-day) bedreigingen door, maar beschermen ook 100% tegen de bekende virussen in deze tests. Voor Malwarebytes goed nieuws dat de bescherming deze keer zo goed is.

Wat betreft bescherming zijn de bekende namen AVG, Avast, Bitdefender, ESET, F-Secure, Kaspersky, McAfee, Microsoft Defender, Norton en Trend Micro - dus even goed. Perfect zelfs. En ook onbekendere namen zoals AhnLab, G Data en Vipre beschermen foutloos (we bespreken deze virusscanners niet, maar bekijk hier alle resultaten).

Prestaties (vertraging)

Avira, Bitdefender, F-Secure, Kaspersky, Malwarebytes, McAfee, Microsoft Defender, Trend Micro en Norton scoren perfect (6 uit 6) op prestaties. Dit betekent dat ze je pc nauwelijks vertragen bij het uitvoeren van veelvoorkomende taken als websites bezoeken, bestanden kopiëren en downloaden, applicaties starten en software installeren.

AVG, Avast en ESET doen het iets minder met 5,5 van 6 punten op prestaties, maar nog altijd prima.

Ook hier is Malwarebytes met zes punten stukken beter dan tot nu toe het geval is.

Vals alarm

Dan vals alarm. Virusscanners moeten alle schadelijke virussen tegenhouden, maar het liefst zo weinig mogelijk legitieme software blokkeren. Toch geven ze soms vals alarm.

Avira, Avast, AVG, Kaspersky, McAfee, Microsoft Defender en Norton en Trend Micro sloegen geen enkele keer vals alarm. Uitstekend dus!

Trend Micro en ESET hadden respectievelijk 1 en 2 slippertjes maar gaven dus ook bijna geen vals positieve meldingen. 

Malwarebytes en Bitdefender deden het duidelijk minder met respectievelijk 6 en 8 keer vals alarm bij het scannen van legitieme software. Omdat Malwarebytes zes keer alarm sloeg bij het installeren én opstarten van 80 bekende, veilige applicaties werd dit zwaarder aangerekend dan de acht meldingen bij een systeemscan van meer dan een miljoen items door Bitdefender.

En de beste virusscanners van oktober 2020 zijn...

De virusscanners lagen in deze test zeer dicht bij elkaar. De verschillen waren miniem. Op bescherming scoorden de bekende namen eigenlijk allemaal uitstekend

Toch zijn er vijf die er net boven uitstaken en een geheel perfecte score behaalden: F-Secure, Kaspersky, Microsoft Defender, McAfee en Norton gaven 100% bescherming, vertraagden je pc nauwelijks en gaven geen enkele keer vals alarm. De met Windows 10 meegeleverde Microsoft Defender is dus nog altijd een uitstekende keuze.

Overzicht van gratis virusscanners

Bron: 
Deel dit artikel: 

Reacties

Persoonlijk zou ik McAfee en Norton laten liggen, maar de rest is prima.
En mooi om te zien dat Malwarebytes het steeds beter doet.

Wel persoonlijk vind ik McAfee dan nog de betere dan Norton..... McAfee doet het ook goed en is zeer licht op de pc.

Ik gebruik al een lange tijd de virusscanner van KPN (F-SECURE) die werkt gewoon goed en geen problemen met de belasting op de laptop (HP Core I7)

Ik net zo maar dan die van Ziggo (Safe Online), ook door F-SECURE.
Gratis en aan te raden als je Ziggo-klant bent.

Op andere fora is ook vaak te lezen dat mensen niet van windows defender houden omdat het te zwaar is, dit ondervind ik ook vooral in mappen met gedownloade .exe bestanden... het duurt dan een 5 a 10 seconden voor dat je de icoontjes ziet, ook kopieren en installeren van bestanden gaat trager dan met een ander AV.
Kijk eens op die andere test site av comparitives, daar scoort defender het slechtst , dus het meeste impact op de pc

Performance Test October 2020 - AV-Comparatives (av-comparatives.org)

Daarom zijn er nog altijd mensen die liever iets anders gebruiken , gratis of een gekocht product.

er zijn ook mensen die alles geloven wat er op internet staat

altijd microsoft defender gebruikt , eerst met windows xp toen naar windows 8 met windows securety en nu op windows 10 nog steeds .
nog nooit problemen gehad , maar ik geloof dat de beste anti virus achter de computer zit en dus niet alles klakkeloos aan klikken of downloaden .

Gebruik al jaren Microsoft Defender. Doet wat ie moet doen en je hebt er totaal geen omkijken naar en is gratis
Laatst toen ik een nieuwe laptop kocht heb ik als eerste Norton eraf gehaald.

Had vroeger verschillende bekende goede merken gebruikt en toen ik een drietal jaren geleden ben overgestapt naar Microsoft Defender was dit als een droom.
Nooit problemen gehad, geen onverwachte reclame daartussen, geen aansporen tot betalen, niets van dat alles en vooral totaal gratis. Ennu zelfs tot de Top antivirus. Proficiat Microsoft Defender

Virusscanners maken slechts een klein onderdeel uit van digitale veiligheid. Ik schat hun aandeel in op max 10%, terwijl ik verwacht als er formeel onderzoek ingesteld wordt (bijvoorbeeld door jouw verzekeraar) bij een besmetting waarschijnlijk 90% van de situaties een spoor gevonden moet kunnen worden waarbij menselijk gedrag een rol gespeeld heeft. Hierbij zal de verzekeraar dan uiteraard tegensputteren om een ingediende claim uit te keren, waarbij jouw argument dat jouw virusscanner van merk A of merk B uit een test van website A of B 100% alles tegenhoudt, waarschijnlijk niet als belangrijkste zal tellen.

Slap reactie ja natuurlijk zullen verzekeraars altijd proberen om er onderuit te komen en de aandeel max 10% is te zot voor woorden.

De link werkt helaas niet, deze zou wel moeten lukken;TEST VIRUSSCANNERS GRATIS SCANNER STEEDS BETER

volgens de consumentenbond is MICROSOFT DEFENDER niet zo goed ; https://www.consumentenbo...… IK geloof daar eerlijk gezegd niets van, Ik heb alle grote namen al een keer gebruikt, Maar kom toch steeds vaker op Defender uit. Een prima scanner.

Oeps, niet iedereen is lid van de consumentenbond. En dan werkt de link natuurlijk niet...

De Consumentenbond is niet de aangewezen instantie om virusscanners te beoordelen.
Die moeten zich houden bij het testen van wasmachines etc.
En ook dan komt de testuitslag lang niet altijd overeen met de praktijkervaringen.
'Beste koop' wil na verloop van tijd nog wel eens een miskoop blijken.

afbeelding van redactie

De Consumentbond rekent Microsoft Defender altijd aan dat het geen anti-phishing bescherming heeft ingebouwd. Daarom is het cijfer lager. Bij de webtest daar scoort Defender wel heel goed. De handmatige scan met duizenden bekende virussen pakt bij de Consumentenbond ook minder goed uit voor Defender. Maar bij AV-Test (artikel hierboven) scoort Microsoft Defender daar juist heel goed op.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-ze_land