Anti-virus test: Windows Defender de beste, Malwarebytes slechtste

Het Duitse test-instituut AV-Test doet meerdere keren per jaar onderzoek naar de kwaliteit van virusscanners en beoordeelt bescherming, systeemvertraging en het aantal keren vals alarm.

In mei en juni voelde AV Test 20 anti-virus producten aan de tand. Voor de test werden 307 zero-day malware-exemplaren (nieuwe bedreigingen) en 2428 al bekende virussen losgelaten op de virusscanners.

1. Bescherming

Zes anti-virus programma's haalden de maximale score van 6 punten op Bescherming bij AV Test. Dat betekent dat ze (bijna) alle virussen stopten. Dit waren Norton, Kaspersky, F-Secure, Trend Micro, Comodo en Windows Defender.

Als je de gedetailleerde rapporten bekijkt zie je dat alleen Kaspersky, Norton, Trend Micro en Windows Defender overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren. De door Microsoft standaard meegeleverde bescherming voor Windows 10 presteert dus wederom foutloos! 

Avast, Avira, Bitdefender en AVG hadden enkele missers en kregen daarom 5,5 punten van AV Test. Voor Bitdefender een wat mindere score deze keer omdat de Roemeense scanner een paar zero-day aanvallen miste. McAfee presteerde ook wat minder deze keer en kreeg 5 punten.

Malwarebytes onvoldoende

Malwarebytes deed het dramatisch slecht deze keer en kreeg slechts twee van de zes punten voor Bescherming! Van de zero-day aanvallen werd maar negentig procent gestopt, wat tegenwoordig volstrekt onvoldoende is. Ook de score op bekende virussen was met een opsporing van zo'n 99% mager (het gemiddelde van de deelnemende virusscanners was 99,8%).

Resultaten van de geteste virusscanners nalezen

Bron: AV-Test

2. Systeembelasting

Twaalf van de twintig virusscanners kregen zes punten voor systeembelasting en vertragen je pc dus nauwelijks. Bijna alle bekende namen zitten hierbij. Over vertraging van je computer hoef je je dus geen zorgen te maken.

Avira en TrendMicro doen het net iets minder goed en halen 5,5 punten op performance. Maar ook prima dus. Malwarebytes zit ook wat betreft vertraging bij de mindere goden en haalt vijf punten. Comodo is hekkensluiter met vier punten. Comodo en Malwarebytes vertragen allebei vooral bij het starten en installeren van bekende software. En Comodo zorgt ervoor dat populaire websites een stuk trager laden.

3. Vals alarm

Op 'bruikbaarheid' (usability) behalen vijftien van de twintig virusscanners de maximale zes punten. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software. Over vals alarm hoef je je dus bijna geen zorgen meer te maken.

Van de bekende namen doet alleen Comodo het hier iets minder goed met een score van 5,5 punten.

En de beste virusscanner is... Windows Defender

F-Secure, Kaspersky, Norton en Windows Defender behaalden de perfecte score van 18 punten bij AV Test. F-Secure stopte echter niet alle virussen en Norton had enkele vals positieven. Alleen Kasperky en Windows Defender waren wat betreft bescherming en vals alarm foutloos. En als we dan naar het derde onderdeel kijken, vertraging van je pc, dan vertraagt Kaspersky meer bij het bezoeken van websites en Windows Defender bij het installeren van applicaties. Aangezien wij vaker internetten dan software installeren is voor ons Windows Defender de winnaar deze keer!

AVG, Avast, Bitdefender en Trend Micro zitten daar vlak achter met 17,5 punten. Avira en McAfee hebben 17 punten. Comodo heeft 15 punten en Malwarebytes is allerlaatste met slechts 13 punten.

Malwarebytes deed het slecht in deze test nadat het in vorige tests juist wat beter begon te presteren. De bescherming van Malwarebytes is ondermaats en ook vertraagt de scanner je pc nog teveel. Een serieus alternatief voor andere anti-virus software - zoals de producent Malwarebytes graag positioneert - is de scanner nog altijd niet.

Windows Defender is daarentegen de laatste jaren uit een diep dal gekropen. Microsofts virusscanner presteert het laatste jaar steeds beter en is bij deze test zelfs de beste van allemaal! Wij bevelen de gratis Windows Defender dan ook aan voor mensen die bescherming willen hebben van hun pc zonder zich te willen verdiepen in allerlei instellingen. Windows Defender biedt tegenwoordig uitstekende beveiliging out of the box.

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

Dat diepe dal van Windows Defender, tegenwoordig Windows Beveiliging, valt wat mij betreft wel mee. Windows Defender was inderdaad een tijd lang iets minder goed dan de meeste betaalde antivirussoftware.
Ik gebruik al jaren niets anders en ook geen cleaners of optimalisering.
Mede daardoor ook nooit problemen met de Windows Onderdelen updates gehad.

Ik gebruik nu Panda als antivirus, maar hoe kan ik Windows Defender installeren op mijn laptop. Ik wil die proberen als hij zo goed is als men zegt en te vertrouwen is.

Aanzetten in Alle Instellingen - Bijwerken en Beveiliging - Windows Beveiliging

Je moet wel eerst Panda verwijderen, dan zal windows defender kunnen aangezet worden.

Als je panda verwijderd hebt gaat windows beveiliging automatisch aan, je kunt dat controleren onder opties, bijwerken en beveiliging.

Malwarebyte's is absoluut geen antivirus
Had je beter vervangt met bvb Dr Web Cureit of zoiets

Ook op andere sites spreken ze over Micrososft Windows Defender goeie score

 

https://news.softpedia.co...

 

https://www.n-tv.de/techn...

Ik gebruik al een paar jaar geen virusbeveiliging van derde meer. Windows 10 + Defender en een beetje gezond verstand waar je wel of niet op klikt of opent is voor mij meer dan voldoende.

Helemaal mee eens, vooral het laatste. Gezond verstand gebruiken, geldt eigenlijk voor alles wat je doet.

Gezond verstand ja maar heb jij de kennis in je verstand om preventief it-malware te herkennen, zo van ik leef gezond (?) dus het komt vanzelf en verdwijnt vanzelf, zoals vroeger voor het zingen de kerk uit, ja dat heeft weinig effect m.b.t. protectie

eenvoudig Ja. Ik ben 62 en ben opgegroeid met IT via oa via mijn werk. Je moet gewoon goed lezen als er wat op de markt komt wat software en dergelijke wordt aan geboden. Dus nogmaals ja ik gebruik gewoon mijn gezonde boeren verstand.

Als je een berichtje krijgt met een link altijd oppassen, illegale software of films, niet klikken op vreemde sites en alles wat te mooi is om waar te zijn. Dan ben je al een heel eind.

Gezond verstand is het allerbelangrijkste bij het voorkomen van malware. Zie de cursussen van certified secure

Malwarebites is GEEN anti virusscanner!!!

al spreken ze er wel van op hun site

Beter alternatief voor Malwarebytes free als second opinion on demand is Emsisoft Emergency Kit https://www.emsisoft.com/... (komt gewoon in de nl-vertaling) of de ESET online scanner https://www.eset.com/nl/t...

afbeelding van redactie

1. Malwarebytes (de betaalde versie) positioneert zichzelf als alternatief voor andere virusscanners. 
2. De producent van Malwarebytes kiest er zelf voor om mee te doen aan deze test voor virusscanners.

Dan word je dus ook beoordeeld als virusscanner...

Dat neemt niet weg dat de gratis versie van Malwarebytes (die geen realtime bescherming biedt) nog altijd een prima malwareverwijderaar is. 

redactie, geef mij dan eens uw definitie van het woord malware,
graag niet alleen maar WIKI e.d. dat kan iedereen vinden, https://nl.wikipedia.org/...
https://www.kaspersky.nl/...
https://www.marqit.nl/wat...
de betekenis van malware tegenwoordig uitgebreider dan 10 jaar geleden

afbeelding van redactie

Vroeger (tien jaar geleden) had je het onderscheid tussen anti-spyware en anti-virus. Later anti-malware en anti-virus. Hoewel malware eigenlijk alle schadelijke bedreigingen omvat, wordt anti-malware toch vaak meer gebruikt als on demand verwijderaars en anti-virus als realtime bescherming. Voor wat het waard is. 

redactie, Norton e.d. richten ook hun bescherming op malware, zie o.a
https://us.norton.com/int...
https://www.kaspersky.nl/...
https://www.avira.com/nl/...
https://www.avast.com/c-m...
https://www.eset.com/int/...
een aparte malware-scanner is dus overbodig geworden , wat niet overbodig is naast real-time bescherming is een on-demand not-real-time scanner
Sterker nog, bij Malwarebytes Premium staat bij de scan-instellingen (aangeaste scan volledig systeem) rootkits NIET eens aangevinkt, mogelijk omdat het al sins 2015 tot heden niet verder komt dan een bèta-versie, moet je als beheerder zelf naar keuze aanvinken, ik weet niet of de redactie zit te wachten op rootkits maar ik niet.

Helemaal mee eens, vooral met de laatste opmerking. Misschien moeten we er ook een beetje voor oppassen dat we Malwarebytes niet zo maar onnodig en onterecht als een derde rangs programma of nog lager gaan positioneren (met dank a/d redactie ;-))

Ik heb Malwarebytes en ADWCleaner altijd als een bijproduct gezien, nooit als een scanner die alles op moet lossen voor je.
Deze twee producten draaide je één keer per maand een keer of zo, omdat de virusscanners toen minder weghaalde wat malware en spyware betreft.
Naar mijn mening is dat nog steeds zo en is het nooit een antivirus vervanger geweest.
Als ik een pc moet oplappen, waar een virusscanner op zit, dan haal ik altijd nog extra zooi weg met deze twee pakketten.

Fijn dat Defender het eindelijk beter gaat doen. Vroeger was het echt een bagger pakket.

Gebruik al een half jaar Windows Defender dankzij jullie gegevens en heb er echt geen spijt van. Werkt vlot en geen reclame die stoort.
Heb vroeger deze Free virusscanners gebruikt: Avast, Avira, Comodo, Bitdefender, AVG, Panda en nog anderen als test. Ze werken goed maar met Windows Defender is er geen enkel probleem met reclame en upgrade-schermen gaat om te kopen en ik vind dat alles vlotter gaat.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ne_erland