Android-updates 2019: geen updates meer voor Android 7

De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan de telefoonfabrikanten als Samsung, Huawei, Sony, Alcatel, HTC, Motorola, LG, Acer, Wiko, Lenovo, General Mobile en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 7, 8, 9 en 10 krijgen in principe allemaal maandelijkse beveiligingsupdates. Net zoals Windows 7, 8.1 en 10 (en de versies hiervan) ook maandelijkse updates krijgen. Maar worden de maandelijkse Windows updates via Microsoft geregeld, de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android komen tot je via je telefoonfabrikant (en niet rechtstreeks via Google).

Android 7 wordt sinds november 2019 niet meer ondersteund en krijgt geen updates meer.

Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan.

December-updates Android (2 december 2019)

Op 2 december is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 8, 9 en 10 verschenen. Android 7 krijgt sinds vorige maand geen updates meer!

In de Android-onderdelen media framework, framework, system en kernel components worden 19 kwetsbaarheden dichtgeplakt. Twee lekken in het media framework worden via Google Play sytem updates verholpen. Verder worden in de hardware-componenten van Qualcomm nog 22 lekken gerepareerd.

November-updates Android (4 november 2019)

Maandag is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 8, 9 en 10 uitgebracht. Android 7 krijgt in november voor het eerst geen beveiligingsupdates meer en is dus blijkbaar 'end of life' - wat betekent dat je toestel niet meer ondersteund wordt. Als je niet kunt upgraden naar Android 8 wordt je Android-7-telefoon onveilig doordat lekken niet meer dichtgeplakt worden.

In de Android-onderdelen media framework, framework, system, library en kernel components worden deze maand 24 kwetsbaarheden verholpen. Drie lekken (in system) zijn kritiek en kunnen op afstand door internet criminelen misbruikt worden. Verder worden in de hardware-componenten van Qualcomm nog 14 lekken gefixt, waarvan vijf kritiek zijn.

Oktober-updates Android (7 oktober 2019)

Op 5 oktober heeft Google de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 7, 8, 9 en 10 uitgebracht. In de Android-onderdelen media framework, framework, system en kernel component worden in oktober acht lekken gerepareerd. Drie daarvan (in het media framework) zijn kritiek onder Android 7, 8 en 9. Twee van de lekken in het media framework worden via Google Play system updates bijgewerkt onder de benaming Media Codecs.

Verder worden in de hardware-componenten van Qualcomm 18 kwetsbaarheden verholpen, waarvan acht kritiek (dus zeer ernstig) zijn.

September-updates Android (3 september 2019)

Gisteren is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 7, 8, 9 én 10 (dat net verschenen is) uitgebracht. In de Android-onderdelen media framework, framework, system en kernel components worden 15 beveiligingslekken verholpen waarvan twee kritiek zijn. Twee lekken zijn al dichtgeplakt in het spiksplinternieuwe Android 10.

De ergste kwetsbaarheid zit in het mediaframework en kan door kwaadwillenden uitgebuit worden door gebruikers een schadelijk bestand te laten openen. Ook in de hardware-componenten van Qualcomm en Nvidia worden lekken gefixt: respectievelijk 31 (waarvan 2 kritiek) en 3.

Augustus-updates Android (5 augustus 2019)

Op 5 augustus is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 7, 8 en 9 uitgebracht. In de Android-onderdelen media framework, framework, system en Android runtime worden 17 lekken dichtgeplakt waarvan één kritiek is. Het ernstigste lek zit in system en kan op afstand worden misbruikt. Ook in de hardware-componenten van Qualcomm en Broadcom worden 12 kwetsbaarheden gerepareerd.

De Android-beveiligingsupdates voor augustus worden door Google direct op zijn eigen Pixel-telefoons gezet. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Juli-updates Android (1 juli 2019)

Maandag is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 7, 8 en 9 uitgebracht. In de Android-onderdelen media framework, framework, system en library worden 12 kwetsbaarheden gerepareerd. Het ernstigste lek zit in het media framework en kan worden misbruikt via een schadelijk mediabestand. Ook in de hardware-componenten van Qualcomm worden 21 lekken dichtgeplakt.

De beveiligingsupdates voor de maand juli voor Android worden door Google direct op zijn eigen Pixel-telefoons gezet. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Juni-updates Android (3 juni 2019)

Afgelopen week is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 7, 8 en 9 uitgebracht. Google repareert 13 lekken in de kernel (het hart) van Android, systeem en het media framework. Ook worden in hardware-componenten van Qualcomm, Broadcom en Nvidia nog eens 9 kwetsbaarheden verholpen.

De beveiligingsupdates voor juni voor Android worden door Google direct op zijn eigen Pixel-telefoons gezet. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Mei-updates Android (6 mei 2019)

Google heeft de beveiligingsupdate van mei voor Android 7, 8 en 9 uitgebracht. In deze maandelijkse uitgave worden 11 lekken gerepareerd in de kernel (het hart) van Android, systeem en het media framework. Ook worden in hardware-componenten van Qualcomm, Broadcom en Nvidia nog eens 19 kwetsbaarheden verholpen.

De beveiligingsupdates voor Android worden door Google direct op zijn eigen Pixel-telefoons gezet. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Sommige fabrikanten, zoals Nokia die Android One op zijn nieuwe telefoons zet, bieden de beveiligingsupdates binnen een maand na uitgifte door Google aan. Samsung en Sony doen het vaak ook redelijk goed en hebben meestal binnen drie maanden de beveiligingsupdates op hun (nieuwere) toestellen gezet. Bij andere fabrikanten kan het langer duren voordat je de updates voor Android krijgt (als je ze überhaupt nog krijgt).

April-updates Android (1 april 2019)

Google heeft vandaag de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android 7, 8 en 9 uitgebracht. In de april-update worden maar liefst 89 beveiligingslekken gerepareerd waarvan 15 in het systeem en (media) framework van Android. De meeste kwetsbaarheden - 74 - worden echter in verschillende componenten van Qualcomm (die chips voor processoren in mobiele apparaten maakt) gefixt.

De ergste kwetsbaarheid zit deze maand wederom in het media framework van Android en kan worden misbruikt op afstand via een schadelijk bestand.

De beveiligingsupdates voor Android worden door Google direct op zijn eigen Pixel-telefoons gezet. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Maart-updates Android (4 maart 2019)

Afgelopen maandag heeft Google de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android 7, 8 en 9 uitgebracht. In de maand maart worden 45 beveiligingslekken gerepareerd in de kernel, het systeem en (media) framework van Android. Ook worden kwetsbaarheden in diverse componenten van Qualcomm (die chips voor processoren in mobiele apparaten maakt) dichtgeplakt.

De ergste kwetsbaarheid zit deze maand in het media framework van Android en kan worden misbruikt op afstand via een schadelijk bestand.

De beveiligingsupdates voor Android worden door Google direct op zijn eigen Pixel-telefoons gezet. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Februari-updates Android (4 februari 2019)

Google heeft maandagavond zijn maandelijkse beveiligingsupdates voor Android uitgebracht. In februari 2019 worden 42 lekken in het mobiele besturingssysteem dichtgeplakt.

De ergste kwetsbaarheid kan deze maand worden uitgebuit door simpelweg een schadelijke afbeelding (png-bestand) te laten openen door gebruikers.

De beveiligingsupdates voor Android worden door Google uitgegeven en zijn direct op Googles eigen Pixel-telefoons doorgevoerd. Wanneer je de februari-update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Sommige fabrikanten, zoals Nokia die Android One op zijn nieuwe telefoons zet, bieden de beveiligingsupdates binnen een maand na uitgifte door Google aan. Samsung, General Mobile en Sony doen het ook redelijk goed en hebben meestal binnen drie maanden de beveiligingsupdates op hun (nieuwere) toestellen gezet. Motorola, HTC, Huawei/Honor, LG, Lenovo, Acer en Alcatel zijn veel trager en bieden de maandelijkse updates soms pas een half jaar later aan. Echt slecht is het gesteld met budgetmerken als Wiko en WileyFox waarbij alle toestellen zes maanden of meer achterlopen met updates.

Als je Android-versie 6 (Marshmellow) of lager is dan krijg je helemaal geen maandelijkse beveiligingsupdates meer en wordt je toestel niet meer ondersteund (en is het dus onveilig).

Januari-updates Android (7 januari 2019)

Google heeft op 7 januari zijn maandelijkse beveiligingsupdates voor Android uitgebracht. In deze eerste update-ronde voor 2019 werden 27 lekken in Googles mobiele besturingssysteem dichtgeplakt. Een daarvan is kritiek, waardoor kwaadwillenden op afstand schadelijke code (malware) op niet bijgewerkte Android-telefoons kunnen uitvoeren mits de gebruiker een ontvangen speciaal geprepareerd bestand opent.

De beveiligingsupdates voor Android worden door Google uitgegeven en zijn direct op Googles eigen Pixel-telefoons doorgevoerd. Wanneer je de januari-update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Sommige fabrikanten, zoals Nokia die Android One op zijn nieuwe telefoons zet, bieden de beveiligingsupdates binnen een maand na uitgifte door Google aan. Samsung, General Mobile en Sony doen het ook redelijk goed en hebben meestal binnen drie maanden de beveiligingsupdates op hun toestellen gezet. Motorola, HTC, Huawei/Honor, LG, Lenovo, Acer en Alcatel zijn veel trager en bieden de maandelijkse updates soms pas een half jaar later aan. Echt slecht is het gesteld met budgetmerken als Wiko en WileyFox waarbij alle toestellen zes maanden of meer achterlopen met updates.

Als je Android-versie lager dan 7 is dan krijg je helemaal geen maandelijkse beveiligingsupdates meer en wordt je toestel niet meer ondersteund (tijd voor een nieuwe telefoon/tablet).

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_ederland