Nederlandse browsermarktaandelen: Chrome en IE nummer 1 en 2, Firefox 3, Opera zakt weg (januari 2014)

Vanaf nu elke maand de Nederlandse browsermarktaandelen aan de hand van de cijfers van statistiekboer StatCounter en de statistieken van GratisSoftware.nl.

Door ons vanaf nu alleen op de browsermarktaandelen in Nederland te richten, hopen we wat meer duidelijkheid te scheppen en minder tegenstrijdige cijfers te presenteren (zoals bij NetApplications en StatCounter meestal het geval was). Bovendien is het feit dat half China nog Windows XP en Internet Explorer 6, 7 en 8 gebruikt voor ons wat minder interessant. Daarom alleen de Nederlandse cijfers van GratisSoftware.nl en StatCounter.

Browsermarktaandelen in procenten in Nederland van StatCounter en  GratisSoftware.nl (december 2013 en januari 2014)

    StatCounter GratisSoftware
    dec 2013 jan 2014 dec 2013 jan 2014
1 Google Chrome 40,21 40,25 25,9 27,0
2 Internet Explorer 34,76 34,49 36,5 37,3
3 Firefox 16,05 15,97 27,8 25,8
4 Safari 7,26 7,61 5,5 6,2
5 Opera 0,67 0,66 1,3 1,0

Bron: StatCounter en GratisSoftware.nl

In Nederland is Google Chrome de grootste volgens StatCounter. Met 40% is Googles browser zo'n 5% groter dan Internet Explorer. Bij ons op GratisSoftware.nl is de situatie nog omgekeerd: IE is de grootste met 37% en Chrome zit daar nog tien procent achter.

Wel is zowel bij ons als bij StatCounter Firefox nu de derde browser. Bij ons door ruim een kwart gebruikt, volgens StatCounter in heel Nederland nog maar door 15% gebruikt. Het voornaamste verschil tussen de cijfers van StatCounter en GratisSoftware.nl zit in Firefox en Google Chrome. Landelijk zijn er meer Google Chrome gebruikers, op GratisSoftware.nl zitten meer bewuste Firefox-gebruikers.

De rest van de cijfers voor januari: Safari is vierde met zo'n 6 tot 7 procent en Opera lijkt langzaam weg te glijden in vergetelheid met een procentje marktaandeel.

Deel dit artikel: 

Reacties

Wiens brood men eet diens woord men spreekt.Google zal wel betalen voor ieder "mee" geïnstalleerde Chrome en dan willen makers van software het wel aanbevelen. Mensen denken dan dat dit wel waar zal zijn, ik weet wel beter.
Helaas is Opera ook in de Chrome val gelopen.

Vraag; worden bij browsers alle versie's meegenomen? Bij IE 6,7,8,9,10 en 11, bij Chrome de laatse 2 en bij Firefox ook de 64 bits versie Waterfox etc.? Ik gebruik met veel plezier Waterfox op mijn 64 bits besturingssysteem. Scrolt plezierig, maar wordt door b.v. secunia niet meegenomen bij up te daten software, niet eens weergegeven bij te patchen software...

@GSM
Ik ben het met je eens. Ik denk ook dat de groei van Chrome te maken heeft met dat deze browser vaak als extra'tje meekomt met andere software.
Veel mensen letten er bij het installeren van software niet op of ze bepaalde vinkjes moeten weghalen. En als chrome er eenmaal opstaat gaan ze hem vaak wel gebruiken.

Jammer van Opera. Opera vind ik een uitstekende browser.
Chrome wordt volgens mij vooral zoveel gebruikt, doordat deze agressief wordt opgedrongen als ongewilde extra bij bepaalde software.

Dat klopt denk ik wel, want ik heb al dikwijls op andere computers Google Chrome terug moeten verwijderen. Sommige wisten niet eens dat hij erop stond.

Dat van Opera was te verwachten, sinds ze zijn overgeschakeld naar de Chrome-engine duurt het veel te lang eer alle functies van Opera 12 terug in de nieuwe versies zitten.
Gebruik ook nog steeds Opera 12.16.

Ik gebruik ook nog steeds de laatste Opera versie, de 12.16 dus. Krijg alleen geen verbinding meer met de bank. Dus ja, zo marginaliseer je Opera ook wel, natuurlijk.
Aan de andere kant valt Opera eigenlijk onder Google Chrome en zijn ze ineens marktleider ;-).

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
o_stenrijk