De minst crashende en vastlopende Windows-laptop is een... MacBook

Het is zo ergerlijk: crashende, vastlopende en haperende computers. Of opeens het gevreesde blue screen of death (BSOD) voor je neus krijgen. Je betaalt honderden, zo niet duizenden, euro's voor je laptop of pc en het apparaat blijft regelmatig weigeren en kuren houden.

Het bedrijf Soluto, van de gelijknamige gratis pc-optimalisatie software, analyseerde honderdduizenden crashes, vastlopers en bsod's van zijn gebruikers en kwam tot een top tien van de beste, meest stabiele laptops met Windows 7 of 8.

Een stabiliteitsscore werd berekend door onder andere het gemiddelde aantal crashes, vastlopers en bsod's per week te tellen (hoe lager de score, hoe beter).

Top tien meest stabiele laptops met Windows
(crashes, vastlopers en bsod's zijn gemiddeld per week)

  Naam Score Crashes Hangs BSOD's
1 MacBook Pro 13 (2012) 1,05 0,88 1,06 0,01
2 Acer Aspire E1-571 1,12 0,74 0,4 0,06
3 Dell XPS 13 1,28 1,46 1,38 0,03
4 Dell Vostro 3560 2,09 1,34 1,23 0,04
5 Acer Aspire V3-771 2,44 1,07 0,59 0,10
6 MacBook Pro 15 Retina 2,51 2,05 0,78 0,20
7 Dell Inspiron 14z 2,54 1,17 1,04 0,04
8 Dell Latitude E5530 2,90 1,22 1,33 0,02
9 Dell Vostro 3460 2,95 1,05 1,53 0,05
10 Lenovo Thinkpad X1 Carbon 3,20 1,69 1,38 0,09

Bron: Soluto

Verrassend is dat een MacBook Pro van Apple de meest stabiele laptop is om Windows op te draaien. Op MacBooks hoef je niet per se Mac OS X te gebruiken: je hebt de mogelijkheid om met het hulpprogramma BootCamp ook Windows te installeren op Macs. En blijkens de cijfers van Soluto gebruiken veel mensen MacBooks als Windows-laptops. Ook de 15 inch MacBook staat in de top tien, die verder uit vijf laptops van Dell, één van Lenovo en twee van Acer bestaat.

Dat MacBooks en Dells weinig crashen en vastlopen zal niet alleen aan de degelijke hardware liggen, maar ook te maken hebben met het feit dat Windows-installaties op MacBooks natuurlijk verse installaties zonder extra rommel zijn en Dell laptops ook weinig voorgeïnstalleerde crapware van de fabrikant aan boord hebben.

Het is daarom een verrassing dat een vrij goedkope laptop van Acer - dat bekend staat om zijn meegeleverde crapware - op nummer twee staat in de top tien. Je kunt trouwens de gratis programmaatjes PC Decrapifier of SlimComputer gebruiken om deze troep van je nieuwe laptop te verwijderen.

Hoe stabiel is jouw laptop? Vertel je negatieve en positieve ervaringen in de reacties hieronder (en vermeld het merk en type)!

Via Security.nl

Deel dit artikel: 

Reacties

kan 3 comp kopen voor de prijs van 1 macbook dus dan mag hij gerust eens vastlopen,wat trouwens in 10 jaar tijd nog nooit is gebeurt !!!!
Ligt meestal niet aan de comp maar de gebruiker.
Groetjes.

ik werk nu al drie jaar met ubuntu 12.04 die langertermijn ondersteuning krijgt.Nooit crashes gehad.Je mag hem zelfs gewoon zonder afsluiten uit het stroomnet uitschakelen.Start gewoon weer op alsof er niets gebeurt is.Omgevormd met Docky tot apple en dual boot met Windows7.Bij opstart kan ik kiezen tussen Windows7 of ubuntu.Ga bijna nooit meer naar windows.Heel tevreden

Zoals hierboven door anderen al is aangegeven, laptops crashen vrijwel nooit door het OS. Voor het tijdperk van Windows 2000, OS X 10.2, was dat heel anders. Maar tegenwoordig is het de hardware die de meeste problemen geeft. Na drie jaar gebruik is van de betere laptops circa 15 % stuk gegaan en van de slechte laptops zo'n 30 %. En stuk gaan betekent vaak ook minder stabiliteit (uiteraard niet bij een fataal probleem).

Het lijstje zegt wat over de (gemiddelde) kwaliteit van een model. Je kan gewoon geluk of pech hebben met jouw aankoop. Als een bedrijf honderden of duizenden laptops in gebruik heeft, dan merkt men, welke modellen beter zijn en welke merken een goede service bieden. Overigens zijn desktops gemiddeld beter dan laptops en gemakkelijker en goedkoper te repareren.

redelijke onvergelijkbare zaken worden hier op een hoop gegooid, zoals ookhierboven in de reacties al gemeld: het is de gebruiker, de installatiedatum/vers of niet, wat iemand met een computer doet: dubieuze software, cracks, downloaden, nooit updaten etc. merk en model maken daar echt niet bij uit. In mijn bijna 7 jarige pc-hulp bedrijfje ben ik echt élk merk al vaak tegengekomen met problemen, inclusief Macs. Een conclusie die ik zelf gedeeltelijk kan trekken betreffende hardware problemen is dat kwaliteitscomponenten altijd duurder zijn en de b-klasse componenten vaker in de aanbiedingsmodellen en budgetklasse zijn verwerkt. Elk merk heeft z'n maandagochtend modellen met bovenmatig pech. Er zijn maar 5 fabrieken die voor al die merken onderdelen fabriceren overigens.

Ik draai al bijna 4 jaar een Toshiba laptop en in tijd is ie niet meer dan 2x vastgelopen. Goedkoop en goed spul, net als m'n tv overigens, ook een Toshiba!.

Ik heb al vier en half jaar een Targa Traveller 1591 met Windows Vista. Gebruik deze notebook gemiddeld elke dag een uur. Nooit gecrasht.

Dit lijstje vind ik zinloos, want mensen die windows op hun macbook zetten weten meestal al iets van pc's af. Terwijl de gewone mens die er niks vanaf weet ook minder snel zo een programma's gelijk deze op hun pc zetten.

Ik heb een Packard Bell met XP en die geeft toch wel 1x per week een BSOD, tijd om een kopje koffie te zetten.
De Dell D610 van mijn vrouw had met W7 en XP ook regelmatig vastlopers, niet meer op te starten en een maand of 2 geleden Xubuntu erop gezet.
Tot nu toe gaat alles perfect!

Heb al ruim 3 jaar een Packard Bell, Windows 7. Deze is nog nooit gecrasht. Deze staat niet in het lijstje. Andere wel, waarvan ik weet dat ze wel eens gecrasht zijn. Ligt dat voor een deel misschien ook aan de gebruiker? Dit lijstje zegt volgens mij helemaal niets.

De stabiliteit van een besturingssysteem hangt vooral ook af van de hardware en hoe die aangestuurd wordt: drivers.
Als je naar de gebruikte componenten en drivers onderzoekt hoe stabiel en goed die werken. Dan zul je inderdaad een sterk verband vinden.
Ook hoeveel een besturingssysteem crasht zegt eigenlijk niet noodzakelijk zoveel over het besturingssysteem als over de hele setup.

Een goed geconfigureerde XP / W7 / W8 machine loopt nauwelijks (XP) of niet (W7) vast. Lean and mean installeren, dat is de boodschap. Het is vooral het amateurisme (sorry) van de eindgebruiker en de zelfbenoemde deskundige beunhazen dat voor de problemen zorgt.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
grieken_and