Hoe kun je je Google en iCloud agenda gebruiken in Thunderbird

In Thunderbird zit al enkele jaren de Lightning-agenda standaard ingebouwd. Hiermee heb je dus een digitale agenda in Mozilla's mailprogramma. Je kunt agenda's aanmaken op je computer (dus lokaal) of - wat handiger is - op het netwerk, zodat je je agenda's op meerdere apparaten kun synchroniseren en raadplegen.

Voor Google-agenda's (die je op je Android-telefoon op je Gmail-account gebruikt) en iCloud-agenda's (op je iPhones) heb je extra extensies die het heel makkelijk maken om deze agenda's ook te gebruiken in Thunderbird, zodat je overal afspraken kunt inplannen en wijzigen of taken aanmaken.

De afspraken worden gesynchroniseerd via de cloud dus ze verschijnen zowel in je Google of iCloud agenda in Thunderbird als in je Google Agenda op je Android-telefoon of iPhone en je iCloud agenda op je iPhone. Zo heb je overal je bijgewerkte, up-to-date Google of iCloud agenda bij de hand!

1. Google agenda (Gmail) instellen in Thunderbird

Als je een Android-telefoon of -tablet hebt en/of Gmail gebruikt dan is de kans aanwezig dat je ook Google agenda gebruikt. Handig om te raadplegen op verschillende apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone).

Om je Google agenda in Thunderbird in te stellen dien je eerst de extensie (add-on) Provider voor Google Agenda te downloaden, die lezen en schrijven van de Google agenda vanuit Thunderbird mogelijk maakt.

1. Open Thunderbird en ga naar menu Extra | Add-ons of driestreepjesmenu | Add-ons en vul rechtsboven in het zoekvakje (Zoeken op addons.thunderbird.net) Provider voor Google Agenda in en druk op Enter-toets op je toetsenbord.
 

2. Klik achter 'Provider for Google Calendar' op Toevoegen aan Thunderbird (1) en klik op Nu installeren (2)

3. Na installatie van Provider for Google Calendar moet je Thunderbird herstarten

4. Nu kun je een nieuwe Google agenda toevoegen aan Thunderbird: ga naar Bestand | Nieuw | Agenda of Driestreepjesmenu | Nieuw bericht | Agenda

5. Kies voor Op het netwerk en klik Verdergaan

6. Kies Google Agenda en Verdergaan

7. Vul je Gmail-adres (van je Google account waar je de agenda gebruikt) in en klik Verdergaan

8. Hierna verschijnt een venster waarin je moet inloggen bij je Gmail-account met je Gmail-adres en wachtwoord


9. Vervolgens wordt gevraagd of je Provider for Google Calendar toegang tot je Gmail-account wilt geven om de agenda te bekijken en bewerken. Scroll iets naar beneden in dat venster en klik op Toestaan (want Thunderbird/Lightning krijgen via Provider for Google Calendar toegang tot je Gmail-agenda).


10. Hierna kun je kiezen welke agenda's en takenlijsten van je Google account je wilt zien in Thunderbird. Kies je eigen Agenda in elk geval en Taken wellicht. Contacten en Feestdagen hoeven niet.

Nu heb je je Google Agenda ook in Thunderbird ingesteld en kun je zowel op je Android telefoon of tablet (en iPhone/iPad) als op je pc of laptop je afspraken en taken bekijken. In Thunderbird verschijnt je Google Agenda nu gewoon in de ingebouwde (Lightning-) agenda in de zijbalk van Thunderbird.

Klik op Venster Vandaag om agenda en takenlijst te tonen in de zijbalk. En stel bovenaan  Gebeurtenissen en taken in (<> met pijltjes) als je ook de takenlijst wilt zien onder je afspraken.

2. iCloud agenda (Apple) instellen in Thunderbird

Ook je iCloud agenda van je Apple account kun je heel makkelijk instellen in Thunderbird, zodat je op je iPhone of iPad en op je pc, laptop of Mac je afspraken en taken kunt bekijken.

Hiervoor dien je eerst twee add-ons in Thunderbird te installeren:
- Provider for CalDAV en CardDAV
- TbSync

1. Open Thunderbird en ga naar menu Extra | Add-ons of driestreepjesmenu | Add-ons en vul rechtsboven in het zoekvakje (Zoeken op addons.thunderbird.net) Provider for CalDAV & CardDAV in en druk op Enter-toets op je toetsenbord.

2. Klik achter 'Provider for CalDAV & CardDAV' op Toevoegen aan Thunderbird en klik op Nu installeren

3. Zoek nu op dezelfde wijze naar de add-on 'TbSync' en installeer deze ook in Thunderbird


Installeer deze twee add-ons in Thunderbird

4. Herstart Thunderbird na de installatie van deze twee extensies

5. Ga naar Extra | Add-on-voorkeuren | TbSync of Driestreepjesmenu | Add-ons | TbSync

6. Klik in TbSync links onderaan op Account actions - Add new account - CalDAV & CardDav

7. Kies onder Select a server profile vervolgens voor iCloud


Laat Thunderbird en de add-on TbSync openstaan als we even een uitstapje naar de Apple website ondernemen.

8. Om je iCloud-agenda in Thunderbird te kunnen gebruiken moet twee factor authenticatie aanstaan voor je Apple account en moet je een app-specifiek wachtwoord genereren. We gaan dus naar de Apple website naar je iCloud-account/Apple ID.

a. Open je web browser en log in met je Apple ID op je Apple account

b. Kijk onder Beveiliging of Twee-Factor-Authenticatie aanstaat (als dit aanstaat kun je naar stap d. om een app-specifiek wachtwoord aan te maken)

c. Schakel Twee-Factor-Authenticatie in als dit nog niet aanstaat (dit is noodzakelijk voor TbSync en je account is beter beveiligd): volg hier instructies van Apple hoe je Twee-Factor-Authenticatie voor je Apple ID kunt aanzetten op je iPhone/iPad/Mac

d. Maak in je Apple ID account een app-specifiek wachtwoord aan voor TbSync in Thunderbird. Klik op Maak wachtwoord aan... kies een beschrijving (bijvoorbeeld TbSync) en kopieer het wachtwoord dat je hier aangeboden krijgt (dit heb je bij stap 9 nodig!)

9. We gaan weer terug naar Thunderbird naar de add-on TbSync. We waren bezig een iCloud agenda aan te maken. Vul je Apple ID in bij User name (1), dit is de gebruikersnaam (het mailadres) dat je gebruikt om in te loggen bij je Apple account.

Bij Password (2) vul je het app-specifieke wachtwoord in dat je bij stap 8 hebt aangemaakt in je Apple account op de website van Apple (dus NIET je gewone wachtwoord voor je Apple account).

10. Je Apple/iCloud agenda account is aangemaakt in TbSync en je bent ingelogd. Zet nu een vinkje bij General - Enable en synchronize this account (1) om de agenda in te schakelen in Thunderbird.

Je agenda('s) en herinneringen (takenlijst van de Herinneringen-app) worden opgehaald. Zet nu vinkjes bij de agenda, contacten en herinneringenlijst die je wilt gebruiken (2) en klik op Synchronize now.

Nu wordt je iCloud-agenda (van je iPhone, iPad of Mac) gesynchroniseerd en weergegeven in de ingebouwde (Lightning-) agenda in Thunderbird. De TbSync add-on was alleen nodig om de Apple-agenda in te stellen.

Klik op Venster Vandaag (1) om agenda en takenlijst te tonen in de zijbalk in Thunderbird. En stel bovenaan (2) Gebeurtenissen en taken in (<> met pijltjes) als je ook de takenlijst wilt zien onder je afspraken.

Reacties

Prima handleiding. werkt geweldig!

Zelden zo'n goede en duidelijke handleiding gevonden. Zonder problemen agenda van iphone met Thunderbird kunnen synchroniseren.
Heb nu eindelijk mijn iphone agenda ook op mijn laptop staan. Gebruikte eerst Outlook, daar is de synchronisatie mij nooit gelukt. Nu met Thunderbird werkt dit prima!

Inderdaad, zelden zo goede en duidelijke handleiding gevonden!! Elke stap is duidelijk en is te vinden, en goed uit te voeren!!

Alleen email notificatie werkt niet met de calendar. Vroeger wel, maar sinds vs 9 niet meer.

Vorige week begaf mijn PC het, enkele dagen daarna mijn iPhone. Wat een gelukkig mens was ik, toen ik via Linux, Thunderbird ontdekte en vervolgens op deze blog terechtkwam. In een klap waren mijn problemen, na uren op het internet rondgestrompeld te hebben, mbt synchronisatie opgelost. Ik zal een verzoek tot heiligverklaring in Rome indienen. Tot zo lang moet je het met mijn dank-je-wel doen! Dank je wel dus...

Hallo,
dank voor deze handige tip. Ook een vraag en wel of het met deze add-on mogelijk is om:
1. op m'n pc in Thunderbird in de Google agenda afspraken te maken en deze te synchroniseren met m'n Android mobiel

2. in m'n Google agenda op m'n mobiel afspraken te maken en deze te synchroniseren met de Google agenda in Thunderbird

afbeelding van redactie

Ja, je krijgt lezen/schrijven toegang dus de afspraken worden gesynchroniseerd. Dit is toegevoegd aan de tekst:
De afspraken worden gesynchroniseerd via de cloud dus verschijnen zowel in je Google of iCloud agenda in Thunderbird als in je Google Agenda op je Android-telefoon en je iCloud agenda op je iPhone.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
h_ngarije