Wat voor schijf heeft jouw pc of laptop?

Steeds meer pc's en laptops hebben tegenwoordig SSD schijven ofwel Solid State Disks. Voordeel is dat deze vele malen sneller zijn dan traditionele mechanische harde schijven. Nadeel is dat ze veel duurder zijn. Daarom kiezen sommige fabrikanten ook voor hybride schijven die de snelheid van flashgeheugen (SSD) combineren met de goedkope, grote opslagruimte van gewone harde schijven (HDD).

Onze vraag is:
Wat heeft jouw computer of laptop? Een vertrouwd ratelende traditionele harde schijf, een supersnelle SSD of een hybride?

In de reacties horen we graag je ervaringen met SSD en hybride schijven!

Deel dit artikel: 

Reacties

Het zou mogelijk moeten zijn je externe harde schijf aan te sluiten op je telefoon maar krijg melding dat eerst geformatteerd moet worden en dan ben je alles kwijt dus dat niet doen. Het is dus niet geschikt voor mobiel zo'n harde schijf. Als je muziek op je telefoon wil (zonder te streamen) heb je altijd een pc of laptop nodig.

mooie website met veel info

De combinatie van een aparte 128GB SSD met een gewone harde schijf werkt inderdaad heel goed. de PC start veel sneller op en werkt na de opstart ook wel wat sneller. Je moet wel plaats hebben voor twee schijven en laptops hebben dat helaas niet altijd. Mini Tool Partition Wizard Home Edition zorgt inderdaad voor een kopie met de juiste alignment, of kan de alignment achteraf in orde maken. Een juiste alignment is erg belangrijk voor de snelheid. De leessnelheid op de SSD kan hierdoor wel een factor twee schelen.
Wel vergt het nog enige extra configuratie om de schrijfacties op de SSD zoveel mogelijk te beperken. Dat begint inderdaad met de data opslag op de harde schijf, eventueel ook van de email (POP).
Een hybride schijf zal ook sneller zijn, maar daarvan is het SSD deel slechts als cache in gebruik. Deze laatste kun je echter ook gebruiken als in de laptop slechts een schijf past.

Nu de verbouwingen achter de rug zijn heb ik eindelijk een nieuwe computer met Windows 8.1 en een SSD schijf van 115 GB een interne HD van 2 TB en een externe van 3 TB USB 3.0 + 32 GB geheugen.
Werkt inderdaad supersnel, maar dat mag in deze omstandigheden dan ook wel.

Ik gebruik een SSD als windows en programsschijf, hdd voor opslag van data.
Aangezien meer mensen dit hebben misschien een keuze toevoegen.

SSD 120GB voor het OS en een aangekoppelde externe harde schijf voor de opslag.
Voor wie nog twijfelt: als je de HDD wilt vervangen door een SSD, het overzetten van Windows op een SSD kan snel en veilig door de SSD met je pc te verbinden via een USB-SATA-kabeltje en het programma MiniTool Partition Wizard Home Edition (zie onder partitiebeheer op gratissoftware.nl) te gebruiken en dan de HDD te kopiëren via copy disk. Zie duidelijke instructies op http://nl.hardware.info/r...
Werkt echt goed en het vervangen van de HDD vervangen door de SSD is meestal ook vrij eenvoudig. Op internet staan daarvoor inmiddels veel instructiefilmpjes. De snelheidswinst is werkelijk een verademing!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
o_stenrijk