Chrome is de nieuwe Internet Explorer (browsermarktaandelen)

Het is weer eens tijd voor browserstatistieken! Welke web browsers worden het meest gebruikt? Wereldwijd, in Nederland en op GratisSoftware.nl. We vergelijken de cijfers van twee jaar terug met nu en zien enkele interessante ontwikkelingen.

Eerst de cijfers van statistiekboer StatCounter. Uitgesplitst naar desktop (pc/laptop) en mobiel (telefoon/tablet) en voor de hele wereld en Nederland. De peildata zijn augustus 2016 en augustus 2018.

Marktaandelen volgens StatCounter in procenten
      StatCounter (wereld)   StatCounter (Nederland)
      Desktop   Mobiel   Desktop   Mobiel
      2016 2018   2016 2018   2016 2018   2016 2018
                           
1 Google Chrome   62,3 67,63   37,06 53,66   51,44 54,25   35,49 43,93
2 Firefox   15,31 10,97   0,09 0,35   15,93 12,49   0,14 0,6
3 Internet Explorer   10,73 7,02   1,23 0,27   16,76 12,56   0,84 0,2
4 Safari   4,64 5,13   22,77 21,6   7,36 9,39   44,04 41,96
5 Edge   3,11 4,24   - -   6,82 8,03   0,31 0,18
6 Opera   1,79 2,48   9,74 4,3   0,84     0,74 0,67

Bron: StatCounter

In twee jaar tijd zien we dat volgens StatCounter Google Chrome veruit de grootste is gebleven. Wereldwijd op de desktop met tweederde van het marktaandeel en in Nederland gebruikt ruim de helft Chrome op zijn computer. Ook op telefoon en tablet is Chrome de grootste: wereldwijd meer dan vijftig procent en in Nederland ruim veertig procent.

Op mobiele apparaten in Nederland is Chrome in 2018 zelfs het tot dan toe oppermachtige Safari (iPhone/iPad) als grootste voorbijgestreefd: 44% voor Googles mobiele browser (Android/iOS) tegen 42% voor Apples mobiele browser (iOS). Op de desktop heeft Safari (macOS) zo'n vijf procent wereldwijd en bijna tien procent in Nederland

Firefox daalt op de desktop van 15% naar 11 tot 12% wereldwijd en in Nederland. De vernieuwingen in Mozilla's browser hebben dus nog niet tot meer marktaandeel geleid. Op telefoons en tablets wordt Firefox nauwelijks gebruikt.

Internet Explorer daalt gestaag: wereldwijd van elf naar zeven procent en in Nederland van bijna zeventien naar 12,5%. De nieuwe Edge-browser van Microsoft op Windows 10 profiteert hier niet veel van: wereldwijd van drie naar vier procent en in Nederland van zeven naar acht procent. Op mobiele apparaten zijn IE en Edge marginaal.

Opera groeit wereldwijd op de desktop licht naar 2,5%, maar moet op mobiel vlak een stap terug doen (van tien naar vier procent).

Dan kijken we naar de bezoekers op onze site: welke browsers gebruiken zij?

Marktaandelen op GratisSoftware.nl in procenten

  GratisSoftware.nl Desktop & Mobiel
    Aug 2016 Aug 2018
     
1 Google Chrome 32,5 36,3
2 Firefox 27,9 30,8
3 Internet Explorer 17,6 7,4
4 Safari 7,2 7,3
5 Edge 9,1 10,5
6 Opera 2,3 3,5

Bron: GratisSoftware.nl

Op GratisSoftware.nl is Chrome ook de grootste browser, maar met minder overmacht. Chrome heeft 36% en Firefox 30% (licht gegroeid de afgelopen twee jaar: de vernieuwing heeft blijkbaar succes gehad). Internet Explorer verliest logischerwijs tien procent en komt op een aandeel van 7% uit. Microsofts nieuwe browser Edge profiteert echter niet en krijgt er maar een procentje bij. Safari blijft stabiel op 7% en Opera groeit ook en heeft nu 3,5% onder onze bezoekers.

Ten slotte kijken we naar de marktaandelen op de desktop (pc en laptop) zoals die gemeld worden door statistiekboer NetMarketShare (vroeger NetApplications).

Marktaandelen op de desktop volgens NetMarketShare in procenten

  NetMarketShare (wereld) Desktop
    Aug 2016 Aug 2018
       
1 Google Chrome 57,82 65,21
2 Firefox 14,40 9,76
3 Internet Explorer 14,20 10,86
4 Safari 3,67 3,65
5 Edge 3,11 4,30
6 Opera 1,26 1,66

Bron: NetMarketShare


Op de desktop hetzelfde verhaal als bij StatCounter. Ook bij NetMarketShare is Chrome de grote winnaar die nog altijd groeit (tweederde marktaandeel!). Firefox en Internet Explorer volgen op afstand en blijven verliezen: ze komen rond de tien procent uit.

Safari blijft stabiel en Edge groeit een heel klein beetje (procentje erbij). Opera, ten slotte, is de laatste twee jaar ook weer een beetje gestegen.

Conclusie: Chrome is de nieuwe Internet Explorer
Het algehele beeld is dat Chrome maar door blijft groeien, zowel op desktop als mobiel, en dat Googles browser de nieuwe Internet Explorer is geworden met een marktaandeel van bijna zeventig procent! Waar Internet Explorer 15 jaar terug trouwens zelfs 90% van de markt in handen had. Ook op mobiele apparaten is het grotendeels Chrome (vooral Android), met Safari (iPhone/iPad) als concurrent. Kortom: Chrome als nieuwe monopolist op de browsermarkt.

Alleen op GratisSoftware.nl is Chrome minder prominent aanwezig. Wel de grootste met 35%, maar Firefox is bij onze bezoekers nog een serieus alternatief met dertig procent.

Wat vind jij ervan dat Google Chrome veruit de grootste browser is op desktop en mobiel? Geef je mening in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik vind chrome ook veruit de beste browser blijft snel

Alleen bij Gratissoftwaresite neemt het aandeel Firefox toe, niet direct een bewijs voor het succes van de vernieuwing. De beide andere statistieken laten een ander beeld zien, de vernieuwing is blijkbaar toch niet zo'n succes. Gelukkig zal Chrome nooit de nieuwe Internet Explorer worden, daarvoor zal er toch een grote slag op het gebied van beveiliging en privacy moeten worden gedaan, daarom is het verbazend dat in een wereld die zo op de privacy is, Chrome zo groot kan worden.

Ik vind Edge de laatste tijd ook erg snel en geen vastlopers meer. Prima browser!

Wat ik mij afvraag, worden de Chrome afgeleiden zoals Vivaldi ook meegerekend als Chrome ?

Dat denk ik niet, anders zou Opera er ook bij moeten omdat die dezelfde engine gebruikt buiten de spyware dan.

Zit wat in. Ik gebruik op het ogenblik Opera en Vivaldi, grappige naamcombinatie overigens.
Over Vivaldi zeer tevreden echter bij een laatste update werkt mijn linkermuisknop niet meer hetzelfde, als ik een uitrolmenu open en dat aanklik opent de afbeelding of link die erachter ligt en niet de bedoelde. Snelmenu is mooier dan dat van Opera
Over Opera verder ook zeer tevreden, VPN is voor mij handig, maar snelmenu is een stuk minder. Twijfel nog steeds welke het wordt, van de andere kant met 2 hoef ik ook niet te kiezen.

Ook voor mij geen Chrome, gebruik al meer dan 20 jaar Opera en dat blijft zo tot hiertoe.
Daarnaast ook sporadisch Vivaldi en Firefox portable.

Gebruik je Chrome, dan geef je Google nog meer de gelegenheid om in je privé gegevens te kijken.
Nee, dank je wel. Ik blijf wel bij FireFox.

Alsof je aan FireFox geen prive gegevens "afgeeft".
Doe je aan elke browser.. zichtbaar of onzichtbaar.
Dus vrij zinloze beredenering !

Ben er van overtuigd dat Chrome mede veel wordt gedownload vanwege de niet aflatende irritante reclame voor Chrome, wat mij juist doet besluiten om deze browser niet te gebruiken.

helemaal mee eens

Helemaal eens, wat dat betreft is Chrome de nieuwe Internet Explorer.

Firefox toch mijn voorkeur betreffende privacy.

Geheel mee eens.

Een paar jaar terug defenitief overgestapt van Firefox op Chrome, omdat er regelmatig problemen waren met FF.Moet wel zeggen Chrome ik ook veel sneller.

Ik gebruik Slimjet! Een ander DNS server gebruiken kan ook helpen.

Niet helemaal onterecht, prima browser. Maar wat ik op z'n zachtst gezegd merkwaardig vind is dat Opera helemaal onderaan de statistieken staat. Echt onbegrijpelijk omdat het naar mijn idee een zeer goede en gebruiksvriendelijke browser is. Hoop tussen () de volgende keer op (een van) de statistieken ook Brave tegen te komen. Dit is wat mij betreft een browser van grote klasse. Mooi vormgegeven en sneller dan alle andere mij bekende browsers.

Wat betreft Opera ben ik het met je eens. Maar Brave is een nog een relatief jonge browser die zich nog moet bewijzen bij het grote publiek.

Helemaal waar. Hoop ook echt dat het grote publiek zich gauw gewonnen zal geven voor deze browser. Vind hem met de dag beter worden. Is zeer snel en, dat is bij geen enkele andere browser voorgekomen, het scrollen door pagina's van FB gaat zonder slag of stoot, dus ook snel!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
ho_garije