Vanaf 10 april 2012 geen updates meer voor Windows Vista Starter, Home en Ultimate

Update 17-2 2012
Toeval of niet, maar Microsoft heeft juist gisteravond de ondersteuning voor Windows Vista Home, Starter en Ultimate verlengd tot 2017

We zijn verwend met de lange periode dat Microsoft updates uitbrengt voor Windows XP. Tot april 2014 wordt het populaire besturingssysteem nog ondersteund. Dat is bijna 13 jaar na de uitgave in 2001!

Voor Windows Vista liggen de zaken heel anders: uitgebracht in 2006 en ondersteund tot april 2012. Inderdaad, over twee maanden krijg je geen updates meer voor Windows Vista Starter, Home én Ultimate! Zelfs geen beveiligingsupdates.

Dan is Windows Vista 'end-of-life' zoals het zo mooi heet. Dit was altijd al bekend - Microsoft heeft hier nooit geheimzinnig over gedaan - maar waarschijnlijk door de ellenlange ondersteuning van XP is dit gegeven wat ondergesneeuwd.

Nog twee maand dus voor Windows Vista Starter, Home en Ultimate gebruikers (Business en Enterprise krijgen nog beveiligingsupdates tot 2017). En dan moeten ze op zoek naar een nieuw besturingssysteem. Wordt het Windows 7, Windows 8? Terug naar XP? Een overstap naar Mac OS X? Linux? Of dan maar zonder beveiligingsupdates?

Wat vind jij - als Windows Vista-gebruiker - van deze gang van zaken? Laat het weten in de reacties hieronder.

(Tip: Spiff)

Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

ik vind het belachelyk dat vista zo kort word ondersteund,maar ja wie ben ik.

typisch microsoft,ze dwingen je bijna om over te stappen naar een ander besturingssysteem

Een belachelijke zaak. Microsoft verplicht je wel om bij aankoop van een computersysteem hun besturingssysteem te gebruiken, zit voorgeïnstaleerd op het systeem. Vervolgens bepalen zij hoelang er updates worden geleverd, in de hoop dat men dan overstapt op een nieuwer besturingssyteem. Hiervoor moet je dan weer een fors bedrag betalen. Zo kan ik ook rijk worden. Dit alles gaat wel over de rug van de consument. Het wordt hoog tijd dat Microsoft een een toontje lager gaat zingen. Ik zit er heftig over na te denken om over te stappen op een ander besturings systeem b.v. Linux. Bij dit besturingsssteem krijg je een goed besturingssysteem, en het kost helemaal niets. Kan Microsoft een voorbeeld aan nemen.

Met vriendelijke computergroet.

Idioot, ik heb een krachtige computer met Vista Ultimate en deze is totaal nog niet aan vervanging toe. Vooral als je het vergelijkt met XP is het belachelijk dat XP langer ondersteund zal worden.

Uiteraard hoef je je computer niet te vervangen wanneer de ondersteuning voor je besturingssysteem-versie stopt. Je kunt Windows 7 kopen en installeren, of overgaan naar een gratis besturingssysteem.

Koop je Windows 7, wees dan wellicht zo verstandig om daarvan de Professional editie te kopen, zodat je niet binnen een paar jaar alweer wordt geconfronteerd met het aflopen van de ondersteuning. Windows 7 Professional wordt ondersteund tot 2020, in tegenstelling tot Windows 7 Starter, Home en Ultimate, die worden ondersteund tot 2015.

Koop je Windows 7, dan wil Microsoft je overigens graag de dure retail versie verkopen. Maar er bestaat tevens een mogelijkheid een OEM-versie te kopen en te installeren, ook al is dat niet zoals dat volgens de regels hoort. Het is aan ieders eigen oordeel en ieders eigen verantwoordelijkheid te bepalen welke keuze daarin wordt gemaakt.

Uitgebreide aandacht voor de beëindiging van de ondersteuning voor de Vista Starter, Home en Ultimate edities in deze thread op Security.nl, waar diverse details werden besproken:
http://www.security.nl/ar...

Jezus, alsof ze plotseling niet meer zouden werken... Gewoon doorgaan hoor. Ik kom in de praktijk nog heel wat Vista's tegen met de originele versie er op of SP1. Zijn al jaren niet meer bijgewerkt en werken prima hoor.
Voor veel bejaarden is het ook het beste om de updates uit te schakelen. Die weten toch niet hoe ze er mee om moeten gaan ;-)

Niet updaten is mijns inziens volstrekt onverantwoord advies.
Het is hier eerder ook al ter sprake geweest, in reacties hierbij:
http://www.gratissoftware...
Ik gaf daarbij het volgende aan:

Niet updaten is onveilig.
Security-updates zijn er niet voor niets, of het nou je besturingssysteem betreft, of je andere programma's.
Laat je na kwetsbaarheden te patchen met security-updates, dan wordt je systeem kwetsbaar voor aanvallen, (andere) anti-malware maatregelen kunnen op zo'n lek systeem dan onvoldoende bescherming meer bieden.

De kans bestaat dat je dan een keer op een of andere manier een infectie oploopt - denk bijvoorbeeld aan een drive-by download op een per ongeluk bezochte gehackte of kwaadaardige site. Mogelijk merk je er niks van. Maar vervolgens ligt je systeem wijd open, en handelingen van internetbankieren of online kopen kunnen worden onderschept, en privé-gegevens op je computer zijn eveneens toegankelijk voor kwaadwillenden. Het akelige is, nogmaals, dat je er mogelijk niets van merkt. Tot je op een gegeven moment serieuze problemen hebt.

Een enkeling was het daarmee niet eens.
Ik gaf vervolgens aan dat het hier (jammer genoeg) niet de plek is om een uitgebreide discussie te kunnen voeren, gezien het feit dat dit geen forum is, maar slechts een reactiemogelijkheid bij een artikel. Ik stelde slechts vast dat er blijkbaar tegengestelde opvattingen bestaan over de noodzaak van security-updates.
Was dit echter een forum zoals dat van Security.nl of WildersSecurity.com dan zou de opinie 'security updates zijn niet nodig' alle monden van ontsteltenis doen openvallen, en zou een golf van welonderbouwde argumenten voor het beslist altijd uitvoeren van security-updates loskomen.
Er bestaan blijkbaar andere cognities bij de gebruikers van security-fora, dan hier op een algemene freeware site. Ik zei dat eerder, en ik concludeer dat ook nu weer.

Heb hier nog eens op gereageerd.
http://www.gratissoftware...

Moet je de reactie nu met het woord "Jezus" beginnen? Weet je wel wie Hij is? Je kwets daar toch heel veel mensen mee die Jezus erkennen als de enige weg tot het eeuwige leven. Gebruik a.u.b. geen Godsnamen als vloek.

Zit toch niet zo te zeiken mens.

volgens mij , en lees maar na bij microsoft stopt in april 2014 de basisondersteuning , na 5j dus , maar blijft er extended ondersteuning , geen nieuwe features meer maar WEL beveiligingsupdates.
Volgens mij klopt artikel hier dus NIET.

Jouw reactie klopt niet. Er komen alleen nog updates voor Business en Enterprise. Vista Home, Starter en Ultimate krijgt na april geen enkele updates meer. Lees ook op Webwereld:
http://webwereld.nl/nieuws/109537/vista-krijgt-ove...

Inmiddels ook gebracht door Webwereld en Computer!Totaal:
"Hoe Windows XP Vista overleeft"
http://webwereld.nl/analy...
"Vista krijgt over 2 maanden geen patches meer"
http://computertotaal.nl/...

Geen enkel punt. Mooi moment om Vista te vervangen door Linux (bijvoorbeeld Ubuntu of OpenSUSE). Windows 7 upgrade kopen is natuurlijk een optie, maar kost geld. Wachten op Windows 8 is volgens mij geen optie, want dat wordt geïnstalleerd op Windows 8 compatible computers, voorzien van de beruchte nieuwe UEFI-bios die je onderwerpt aan nieuwe beperkingen (bijvoorbeeld geen installatie mogelijk van andere besturingssystemen dan Windows). Dag Microsoft, bekijk het verder maar.

Helaas betwijfel ik nog steeds of dit waar is. Ik heb vandaag gechat met de Support van Microsoft. Ik vroeg het volgende: ''Will Windows Vista Home Premium SP2 still receive updates after April 10th, 2012? I've read on mutiple websites that I won't get any more security updates after that date.''
De medewerker gaf mij het volgende antwoord: ''Yes, your version of Windows Vista will continue to receive Windows Updates after that date.''

Dit is interessant: Microsoft heeft vandaag opeens deze pagina veranderd en als einddata van de uitgebreide ondersteuning staat nu 2017 genoemd...
http://support.microsoft.com/lifecycle/search/defa...

We zullen eens verder navragen.

Edit 17 februari: vraag is uitgezet bij de Microsoft Persdesk. Die zou intern bij Microsoft verder navraag doen. Ben benieuwd.

Edit 2 17 februari: en het antwoord is er.

Dat is inderdaad interessant.
Ik ontdekte het eerder zonet hier, waar "Gast" het berichtte in een reactie:
http://computertotaal.nl/...

Ik heb het ook via de onderstaande links gecheckt, en daar wordt hetzelfde weergegeven:
http://support.microsoft.... -->
Vista Starter: http://support.microsoft....
Vista Home Basic: http://support.microsoft....
Vista Home Premium: http://support.microsoft....
Vista Ultimate: http://support.microsoft....
Er wordt nu dezelfde ondersteuning weergegeven als voor Vista Business:
http://support.microsoft....

De ondersteuning loopt nu blijkbaar toch ineens voor alle Vista edities tot 2017.

En dat verandert nét op de dag dat GratisSoftware.nl, Webwereld en Computer!Totaal dit berichten?!
Opvallend!
Maar als het klopt, leuk dan voor alle Vista gebruikers :-)

Nog twee maand voor Windows Vista Starter, Home en Ultimate gebruikers (Business en Enterprise krijgen nog beveiligingsupdates tot 2017).

Op Security.nl reageerde golem:
"Microsoft zag dus het PR-gevaar in en handelde snel."
http://www.security.nl/ar...
Het lijkt er wel op.
Of het is een enórm toeval, dat die uitbreiding van de ondersteuning nu net wordt doorgevoerd op de dag dat het aflopen van de ondersteuning wordt gemeld door een aantal sites.

En het blijkt dat nu ook voor Windows 7 ineens voor álle edities (behalve Windows 7 Home Premium N) Uitgebreide ondersteuning wordt vermeld, tot 2020 is dat voor Windows 7:
http://support.microsoft....
Beslist een interessante ontwikkeling.
Ik ben benieuwd naar de uitkomst van jullie navraag, redactie.

http://windows.microsoft....

Via bovenstaande link wordt uitgelegd wat het verschil is tussen "basisondersteuning" en "uitgebreide ondersteuning".

*Basisondersteuning—Microsoft biedt minimaal vijf jaar basisondersteuning vanaf de datum van algemene beschikbaarheid van het product, dan wel twee jaar na het uitbrengen van het opvolgingsproduct, afhankelijk van welke optie langer duurt. Als u bijvoorbeeld een nieuwe versie van Windows koopt en vijf jaar later een andere versie wordt uitgebracht, resteert er nog twee jaar ondersteuning voor de vorige versie.

*Uitgebreide ondersteuning—Microsoft biedt minimaal vijf jaar uitgebreide ondersteuning vanaf de datum van algemene beschikbaarheid van het product, dan wel twee jaar na het uitbrengen van het tweede opvolgingsproduct (twee versies later), afhankelijk van welke optie langer duurt. Let op! Uitgebreide ondersteuning is alleen beschikbaar voor zakelijke klanten.

(Als Windows 8 begin 2013 uit zou komen dan is dat de tweede versie ná het uitbrengen van vista en twee jaar verder is het slechts 2015, terwijl er nu bij "ondersteuningslifecycle-data" over alle versies van Vista Basic t/m Business voor de uitgebreide ondersteuning het jaar 2017 staat!? Hopelijk was het (voor)tijdelijke bluf van MS om Win 7 te verkopen en krijgen we nu alsnog beveiligingsupdates voor alle versies tot 2017. Anders zou ik uit onvrede wellicht geen nieuwe Windows meer "kopen" en met recht via een andere weg een keuze gaan maken...;-)

ZEER GOED NIEUWS VOOR ALLE WINDOWS VISTA GEBRUIKERS!!!

(17-02-2012, 14:00uur) Ik heb net voor alle zekerheid even naar Microsoft-NL opgebeld (020-5001500) om dit allemaal na te vragen. De medewerker heeft me heel vriendelijk bevestigd dat de datum vanacht inderdaad is aangepast op hun site: http://support.microsoft....

Het betreft GEEN fout en alle versies worden nu minimaal "uitgebreid ondersteund" tot 11-4-2017 en net als voorheen zullen we gewoon alle beveiligingsupdates blijven krijgen. Verschil met eerder is dat de telefonische ondersteuning "officieel" ophoudt, maar als er alsnog vragen zijn in die fase mocht men gewoon opbellen en wordt je wel geholpen! Ze hebben het beleid hiervoor wat aangepast zei die man, vroeger was die "uitgebreide ondersteuning" wel strikt en alleen voor zakelijke gebruikers en voor alle andere versies tot 5 jaar na uitgave.

Ik was al aan het zoeken naar een goede Windows 7 versie, maar nu blijf ik mijn Vista pc gewoon zo lang mogelijk gebruiken, het werkt goed genoeg voor mij ;-)

(kleine aanvulling) Uiteraard moet men wel SP2 hebben geïnstallerd om hiervan te kunnen profiteren!

Vooruit, dan is dit dan nog eens goed nieuws voor de vista gebruikers, dan kan dit artikel ook gelijk weg. Als niet-vista gebruiker zou ik het ook best wel belachelijk gevonden hebben, want ze brengen een product uit en dan verras je aan de sympathieke kopers, dat het nog maar een paar maanden ondersteunt wordt. Microsoft zou op die manier het meest gehate, minst vertrouwelijke en het duurste OS kunnen worden. Maar al bij al, het was een typfout van microsoft ofzo? XD

op 20 april laatste beveiligingsupdate voor Vista Basic ontvangen. Sindsdien is de "updatefunctie niet meer ingeschakeld", zo luidt de mededeling bij poging nieuwe updates op te halen. Hoe kan dat nou?

Windows Vista Home Basic wordt inmiddels ondersteund tot 11-4-2017. Wanneer Windows Update de melding geeft "updatefunctie niet meer ingeschakeld" dan is er blijkbaar wat mis.
Er bestaan diverse verschillende mogelijke oorzaken voor een probleem met Windows Update. Om te kunnen bepalen wát er mis is, is het nodig de foutcode te weten die wordt gemeld bij de fout, en daarmee te zoeken naar de oplossing.
Wordt een foutcode gegeven?

Naast wat ik gisteren aangaf, en waarbij ik vroeg "Wordt een foutcode gegeven?",
ook nog deze tip:
Kies in het Windows Update scherm voor "Geschiedenis van updates weergeven",
en op de vervolgpagina "Problemen met de installatie van updates oplossen".
Misschien levert dat je wat op?

nou dat zou betekenen dat wij normale gezinne geen pc meer kunne kopen weer iets wat naar de kmoppe gaat goed bezich met z,n alle
want als jij een normaal inkomen hebt en met godsgratie een pc of laptop kan kopen dat dan geen optie meer is ,,ik heb 2 laptops en 2 pavilioens van hp die voor windows 7 nog 8 gezichkt zijn dus op de schroothoop er mee en geen pc meer dus ook geen internet bankieren meer en al dat wat ze dus ook willen hebben dat je dat doet

trouwens dit staat op de site van microsoft

Uitgebrachte producten Lifecycle startdatum Algemene ondersteuning verlopen Uitgebreide ondersteuning verlopen Service Pack niet meer verkrijgbaar Opmerkingen

DEZE HEB IK DUS
Windows Vista Home Basic 25-1-2007
algemene ondersteuning10-4-2012
uitgebreide ondersteuning 11-4-2017
dus dat houd in dat hij het eigenlijk niet meer doet toch

13-4-2010
Windows Vista Home Basic 64-bit edition 25-1-2007 10-4-2012 11-4-2017 13-4-2010
Windows Vista Home Basic N 25-1-2007 10-4-2012 11-4-2017 13-4-2010
Windows Vista Home Basic N 64-bit Edition 25-1-2007 10-4-2012 11-4-2017 13-4-2010

Aan Truus:

Je hebt een verouderd bericht gelezen,
en daarbij het stukje bovenaan over het hoofd gezien.

Dat stukje bovenaan zegt:
"Update 17-2 2012
Toeval of niet, maar Microsoft heeft juist gisteravond de ondersteuning voor Windows Vista Home, Starter en Ultimate verlengd tot 2017"

en dat verwijst naar het vervolg-artikel:
http://www.gratissoftwaresite.nl/updates-voor-windows-vista-verlengd-tot-2017

Daarin wordt aangegeven dat de ondersteuning voor Vista is verlengd tot 2017.
Pas vanaf 11 april 2017 vervalt de ondersteuning voor Vista, en krijgt het niet langer meer beveiligingsupdates.
Tot die datum is Vista dus gewoon te gebruiken.

 

Pagina's

Reageren

Controlevraag tegen spam
zwitserla_d