Nederlandse browsermarktaandelen: Firefox blijft gebruikers verliezen (oktober 2014)

Regelmatig bekijken wij de Nederlandse browsermarktaandelen op pc en laptop aan de hand van de cijfers van statistiekboer StatCounter en de statistieken van GratisSoftware.nl zelf.

Opvallendst in oktober is dat Firefox blijft verliezen. Zowel volgens StatCounter als volgens onze eigen cijfers daalt het aantal gebruikers van Mozilla's browser opnieuw. Deze neergang is al een aantal jaren geleden ingezet en wordt vooralsnog niet gestuit. Net als de vrije val van Internet Explorer trouwens, dat 10 jaar terug nog ruim 90% marktaandeel had en nu al onder de 30% zit (bij ons heeft IE trouwens een lichte opleving deze maand).

Google Chrome profiteert van het verlies van zijn concurrenten. Googles browser groeit langzaam door en heeft in Nederland volgens StatCounter al bijna een marktaandeel van 50%. En voor de goede orde: dit is niet het aantal installaties op pc's, maar het daadwerkelijke gebruik van Chrome als browser. Dus in Nederland wordt 48% van het aantal bezoeken aan websites afgelegd met Chrome als browser. Op GratisSoftware.nl is dit percentage 32%, omdat onze bezoekers nog altijd wat meer Firefox-minded zijn dan de gemiddelde Nederlandse internetter.

Browsermarktaandelen op pc en laptop in procenten in Nederland van StatCounter en GratisSoftware.nl (september en oktober 2014)

    StatCounter GratisSoftware.nl
    sep 2014 okt 2014 sep 2014 okt 2014
1 Google Chrome 47,22 48,48 32,3 32,2
2 Internet Explorer 28,22 27,78 28,6 29,7
3 Firefox 16,34 15,7 28,8 28,1
4 Safari 6,9 6,78 7,1 7
5 Opera 0,73 0,7 0,6 0,6

Bron: StatCounter en GratisSoftware.nl

Firefox verliest dus gebruikers. Ben jij ook van Firefox overgestapt op een andere browser? Wij zijn benieuwd waarom. Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Gebruikte firefox echt jaren lang. Nu niet meer helaas.
Gebruikte ook een tijdje Pale Moon (open source web browser based on Firefox), maar qua compatibiliteit, stabiliteit en snelheid liggen de Chrome/Chromium based browsers mij veel meer.
Gebruik nu zelf [url=http://www.slimjet.com/nl... in combinatie met duckduckgo, adblock plus, DoNotTrackMe en click&clean addons.
Tweede browser die ik gebruik: [url=http://www.qupzilla.com/]...
gratissoftwaresite heeft trouwens lang niet alle browsers en andere software.
Check de softpedia, snapfiles, majorgeeks en uptodown websites voor meer gratis (sorteer op free/gratis) software.

Oeps, dacht dat ik de links kon inkorten, niet dus.
http://www.qupzilla.com/
http://www.slimjet.com/nl/

3 maal raden waarom, je download je een lamme hand met de bijna dagelijkse updates.
verder volledig eens met bovenstaande medeposter Fred.

Gewoon IE11, enige browser die echt goed werkt en veilig is. Firefox is veel te veel afhankelijk van add-ons voor nuttige en logische functies die standaard in IE zijn. Een enkele keer gebruik ik Chromium Secure vanwege de handige cookie functie in de adresbalk ipv verstopt in het ie-menu extra. Maar opallend is dat Chrome en zijn/haar varianten veel trager is dan IE. Geldt ook voor Firefox.

Firefox bied de meeste instel mogelijkheden en bied de beste privacy,daarom voor mij Firefox.Opera vind ik ook goed.Bij veel gratis software word Chrome ook aangeboden je kan het wel weg vinken,maar ik denk dat niet altijd gebeurd.

Hier nog steeds een tevreden firefox gebruiker.

Het probleem is mogelijk dat Firefox nu ook chrome onder de motorkap heeft.

Firefox heeft geen Chrome onder de motorkap. Dat is Opera die dat heeft. Firefox heeft gewoon nog zijn Gecko rendering engine.

Na de laatste updates van Firefox ging om de haverklap het scherm op zwart. Gebruik nu PaleMoon of TorBrowser als ik Firefox omgeving wil. Maar met IE 11 en Opera is ook niks mis. Nou ja...Opera had wat mij betreft gewoon versie 12 door mogen blijven ontwikkelen.

Van Firefox naar Chrome en weer terug naar Firefox.
Ik vind het toch handiger in het gebruik.

Firefox gebruik ik al vele jaren. Met toenemende tevredenheid. Ik heb er weinig omkijken naar. Chrome vergt wat meer aandacht. Internet Explorer is onbetrouwbaar. Opera ken ik niet.

Er is voor mij nog steeds geen betere browser dan Opera, daarna gevolgd door Firefox.
Alhoewel blijkbaar bijna niemand Opera wil gebruiken blijft hij toch nog steeds mijn favoriete browser.
Chrome vind ik niets.

Ieder besturingssysteem heeft zijn eigen internetbrowser welke het beste werkt met zijn systeem. Windows heeft internet-explorer
Linux Ubuntu en linux Mint hebben Firefox
Google Chromium OS heeft Google-chroom

Sinds een update of 5 geleden kon ik geen filmpjes zonder gehaper bekijken in Firefox. Soms sloeg de hele browser gewoon vast. Updaten van Flash wat dan werd aangegeven veranderde niets aan de situatie, evenals de huidige 13.02 versie is het euvel nog steeds niet opgelost. Draai nu vaker Chrome en Opera

GEbruik al jaren opera. Simpel en doeltreffend. Opstarttijd van Firefox vond ik altijd erg lang vandaar dat ik ben overgestapt van Firefox naar Opera. Weet niet hoe het nu is met firefox.

Gebruik nog steeds firefox maar vind deze de laatste maand steeds trager worden met al die updates .......

Firefox, veilig en vertrouwd al vele jaren

Van Firefox naar Chrome.

Reden is simpel: Firefox is ondanks alle vernieuwingen in mijn ogen nog steeds traag en crasht nogal vaak

Ik gebruik FireFox al vele jaren op 3 computers en nooit gecrashed. Ik blijf het gebruiken, overigens ken ik niemand waar FireFox ooit gecrashed is.
Uit principe blijf ik weg van alle google producten vanwege NSA connecties.

Nu dus wel xD

Ik blijf Firefox gewoon gebruiken. Ook al gaat het wel 'ns mis.

Ik vind Firefox nog steeds goed, maar iets minder handig dan Opera.
De snelkiezer van Firefox verzamelt volgens mij teveel (nutteloze) websites.

Ik gebruik meestal de Chromium versie van Opera, vooral omdat ik de snelkiezer erg handig vind.
Je kunt zelf de inhoud van de snelkiezer bepalen. Slechts heel af en toe is er met Opera wel een compatibiliteitsprobleem op een enkele site. Chrome gebruik ik zo weinig mogelijk, alleen al omdat het erg opgedrongen wordt.

Gewoon Firefox blijven gebruiken alleen al vanwege de handige en nuttige extensies die je kunt installeren. Jammer dat er bij de laatste periodieke update wat fout was gegaan, maar dat was zeer snel weer verholpen.

Gewoon IE 11 perfecte browser

Van Chrome weer terug naar Firefox omdat de laatste versie van Chrome een probleem heeft (updaten is uitgeschakeld en is niet op auto te zetten)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zuid-kore_