Windows 11 Classic Context Menu

Reacties

Rechter-muisknop-klik en ingedrukte Shift geeft hetzelfde resultaat, het oude contexctmenu

Grandioos! met het het heen- en terug zetten kreeg ik een appje weer aan de praat die eigenlijk in het context menu hoorde, maar eerst niet verscheen. Ben definitief over naar Windows11, en kom veel gekke dingen tegen. Gelukkig zijn er mensen zoals jullie/u die wel van Wanten weten.

Jan
Als je in het windows 11 contextmenu op meer opties weergeven rechts klikt verschijnt er ook een groter contextmenu lijkend op zo als in windows 10. Waarom weer een ander tooltje installeren voor het zelfde resultaat. Het contextmenu is ook niet op elke p.c gelijk, dit is ook afhankelijk van de geïnstalleerde programma's.

Onze test bij de tientallen virusscanners van VirusTotal leverde nul detecties op (je kunt zelf scannen hierboven: Scan en volg de VirusTotal link). Niks aan de hand dus.

Nogmaals uitgelegd:
Microsoft Defender kijkt naar de reputatie van bestanden, dus of deze veel gedownload worden of niet (en of een bestand ondertekend is door de uitgever). Onbekendere bestanden krijgen altijd deze waarschuwing standaard. Maar dat zegt dus niet dat ze daadwerkelijk schadelijk zijn.

Lees hier meer over Defender waarschuwingen:
https://www.gratisso...

En onze uitleg:

'Microsoft Defender SmartScreen is een cloudgebaseerd beveiligingsfilter tegen malware en phishing. Deze bescherming verloopt ook deels op basis van reputatie.

Dat wil zeggen dat onbekende bestanden, die niet veel gedownload worden of die niet digitaal ondertekend zijn door hun producent ook als potentieel risico kunnen worden aangemerkt!

Veel kleine makers van gratis software (hobbyisten) hebben niet het geld om een digitaal certificaat (soort bewijs van echtheid) te kopen - ze verdienen immers niks aan hun software - en Microsoft Defender SmartScreen kan daardoor dit soort kleinschalige softwareprojecten als onbekend (meestal staat er dan Onbekende uitgever te lezen) en daardoor potentieel schadelijk aanmerken.

Dit is echter lang niet altijd het geval! Als je zo'n software-bestand hebt gedownload via GratisSoftware.nl (of een andere betrouwbare website) dan kun je er vanuit gaan dat wij de app hebben gescand via tientallen virusscanners op VirusTotal.

Als je dus zo'n blauw waarschuwingsscherm krijgt nadat je een bestand gedownload hebt, scan altijd zelf even de download via VirusTotal. En als je van een betrouwbare website - zoals GratisSoftware.nl - hebt gedownload, kijk of er meer instructies staan (zie uitleg hieronder) en of het een onbekende uitgever betreft, zoals Microsoft dat noemt, of dat er daadwerkelijk onnodige extraatjes (PUPs) in zitten.'

gedownload, want het leek me wel handiger. Na het uitpakken het exe bestand willen opstarten, maar krijg een melding van defender dat het een mogelijk schadelijk bestand is.