Reageren

Manjaro

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Manjaro is een op Arch Linux gebaseerd besturingssysteem dat in 2011 zijn eerste uitgave kende. Manjaro gebruikt standaard de Xfce desktop maar je kunt ook kiezen voor KDE Plasma en Gnome. Manjaro is een rolling release en richt zich op gebruikersvriendelijkheid maar is ook door gevorderden prima te gebruiken.

Manjaro is van Europese oorsprong en staat al jaren in de top tien van DistroWatch en heeft dus snel aan populariteit gewonnen het laatste decennium. De lichtgewicht XFCE desktop vormt de basis van Manjaro en als pakketbeheerder wordt Pacman gebruikt.

Voor Windows-gebruikers is de bureaublad indeling heel herkenbaar met een startknop links- en een systeembalk rechtsonder. Handig is ook de standaard aanwezige klembordbeheerder en pakket/updatebeheerder in de systeembalk.

Standaard geïnstalleerde software is Firefox, Thunderbird, VLC mediaspeler, Audacious, GIMP en - verrassend - OnlyOffice als kantoorpakket. Maar programma's als LibreOffice, Chromium, Opera, Vivaldi, Evolution en meer kun je natuurlijk snel installeren via de pakketbeheerder. Ook het gratis Microsoft Office Online - als webapp - en Steam (voor games) kun je installeren vanuit Manjaro.

Manjaro is een prettig besturingssysteem dat snel vertrouwd aanvoelt. De meeste software is geïnstalleerd of snel te verkrijgen (alleen voor Teams en Zoom moet je wat moeite doen) en Manjaro is vrij makkelijk in het gebruik.

Inst

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
griekenl_nd