Reageren

Solus

Voor Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.8 (4 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

Solus is een sinds 2015 bestaand Linux besturingssysteem dat door onafhankelijke ontwikkelaars wordt gemaakt. Solus richt zich op gebruikersvriendelijkheid en heeft een fraai uiterlijk, dat afwijkt van andere Linux-distributies door de eigen desktop-omgeving Budgie. Solus is een semi-rolling-release distributie die de beschikking heeft over alle software die je van Linux verwacht.

Eigen desktop environment: Budgie

Solus is een op de Linux kernel gebaseerde distro (Linux variant) die als bijzonderheid heeft dat het een eigen bureaublad-omgeving gemaakt heeft: Budgie desktop environment. Budgie is nu nog gebaseerd op Gnome maar zal vanaf Solus 11 geheel zelf ontwikkeld worden. Budgie wordt ook door sommige andere distro's aangeboden (naast bijvoorbeeld Gnome, KDE, Mate, Xfce en Cinnamon): OpenSuse, Ubuntu Budgie, Arch Linux en Debian zijn hier voorbeelden van.

Solus Budgie is een mooi uitziende bureaubladomgeving. De indeling is als Windows: een taakbalk met links een menu met alle programma's en rechts een systeembalk. Extraatje is het zijpaneel 'Raven' met diverse applets en meldingen. De Budgie Desktop is geheel naar eigen wens en uiterlijk aan te passen via de Budgie Bureaublad Instellingen app.


Solus Budgie Desktop (klik voor groter op de afbeelding)

Solus Budgie is een semi-rolling-release, wat betekent dat er elke week updates zijn maar dat die nog wel eerst uitgetest worden om de stabiliteit te waarborgen. Pakketbeheerder in Solus is eopkg: een vork van de PiSi package manager van Pardus Linux.

Alle bekende Linux-software zoals bijvoorbeeld Firefox, Thunderbird en LibreOffice is geïnstalleerd op Solus. Via het Software Centrum is natuurlijk nog veel meer te verkrijgen.

Solus is een eigenzinnige Linux-distro die met de zelf ontwikkelde Budgie desktop een mooi uitziend en gebruikersvriendelijk besturingssysteem brengt. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

DL

Inst

Website producent: 
Deel deze download: 

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
portug_l