Reageren

VeraCrypt

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

VeraCrypt is een afsplitsing van het bekende TrueCrypt (dat per mei 2014 niet meer wordt ontwikkeld en ondersteund omdat het volgens de makers onveilig zou zijn). VeraCrypt heeft de beveiliging sterk verbeterd en zou beter bestand moeten zijn tegen brute force aanvallen. Met VeraCrypt kun je containers (kluizen) en gehele partities versleutelen, zodat anderen de beveiligde bestanden niet zonder wachtwoord kunnen bekijken.

VeraCrypt biedt privacy door versleuteling (encryptie) van een deel van de harde schijf van je pc. Dit gebied op je pc, dat een file container (of kluis) heet, wordt dan een virtuele partitie die alleen toegankelijk is met een wachtwoord. Hierdoor kunnen anderen je vertrouwelijke gegevens niet zien.

Met VeraCrypt kun je ook draagbare media, zoals usb-sticks en cd's en dvd's versleutelen, of zelfs een gehele harde schijf. Er zit geen limiet aan de grootte van de gebieden die je wilt versleutelen (wat vaak een nadeel is bij veel andere gratis encryptie-software)!

Voor onervaren gebruikers wordt aangeraden niet hele partities te versleutelen (een usb-stick kan wel), maar te beginnen met file containers. Dit doe je door te kiezen voor Create new volume | Create encrypted file container. Je kiest een naam voor de container en waar deze opgeslagen wordt, grootte van de kluis en een wachtwoord en doorloopt de verdere procedure.

In deze container of kluis kun je bestanden opslaan die dan versleuteld worden. Om de kluis of container te benaderen kies je voor Select file en kiest het container-bestand en klikt Mount (om aan te koppelen). In Windows Verkenner, Finder (macOS) of de bestandsbeheerder van je Linux-distributie wordt de kluis dan zichtbaar als een schijf. Je kunt vervolgens bestanden op deze schijf/kluis plaatsen en deze weer beveiligen door hem te ontkoppelen (Dismount) in VeraCrypt. Zo versleutel je je privé-bestanden in een kluis.

Als extraatje kun je er ook voor zorgen dat de partitie die je versleuteld hebt met VeraCrypt onzichtbaar wordt. Hierdoor heb je nog een toegevoegde beveiliging en zullen anderen je privégegevens praktisch niet meer kunnen vinden.

VeraCrypt maak gebruik van de volgende encryptie-algoritmes: AES, Serpent en Twofish en alle mogelijke combinaties daarvan. VeraCrypt is voor gevorderden! VeraCrypt zou sinds versie 1.0f ook overweg moeten kunnen met oude TrueCrypt kluizen.

Waarschuwing!
Vergeet niet je wachtwoord, want anders kun je je versleutelde bestanden nooit meer terugkrijgen!

Inst

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
oostenrij_