Reageren

Eraser

Voor Windows
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.4 (183 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

Eraser is een handig werktuig om bestanden, documenten of een hele harde schijf op een veilige manier te wissen zonder sporen achter te laten. In het Engels wordt dit secure deletion genoemd en je doet dit met een eraser of shredder. In het Nederlands zou je dit een soort digitale papierversnipperaar kunnen noemen. Eraser wist bestanden namelijk praktisch voorgoed uit door ze tot 35 maal te overschrijven. Nuttig als u op uw privacy gesteld bent.

Vraag
Waarom zou u bestanden zo vaak moeten uitwissen, kunt u ze niet gewoon in de prullenbak gooien en deze legen?

Antwoord
Bestanden zijn helemaal niet weg als u ze in de prullenbak gooit en daarna de prullenbak leegt. Windows zegt alleen dat het plekje op de harde schijf waar dit bestand staat 'leeg' is, zodat andere bestanden ook deze ruimte in kunnen nemen. Als de weggegooide bestanden daarna niet, of te weinig, overschreven worden door andere bestanden, kunnen ze door iedereen met simpele bestandsherstel software teruggevonden worden. Zelfs het formatteren van een harde schijf is niet afdoende.

Eraser lost dit probleem op en wist de bestanden die u wilt weggooien (of de harde schijf die u leeg wilt maken) volledig, zonder dat ze teruggevonden kunnen worden. Met Eraser kunt u bestanden tot 35 maal overschrijven, zodat ze (behalve misschien door gespecialiseerde laboratoria) niet meer traceerbaar zijn.


De nieuwe interface van Eraser 6

Eraser is geïntegreerd in Windows Verkenner: klik met de rechtermuisknop op een bestand en u krijgt de optie het volledig te wissen.

Het vernietigen van tijdelijke bestanden of de inhoud van de prullenbak kan bij de taakplanner van Windows ingeroosterd worden (bij elke start bijvoorbeeld) via Erase Schedule. Let wel heel goed op welke mappen of bestanden u wilt wissen (voor gevorderden)!

Harde schijf wissen
Als u een gehele harde schijf van een pc veilig wilt wissen dan kunt u met een ander programma genaamd DBAN de schijf wissen. Lees hier meer.

Waarschuwing
Vernietiging door Eraser is onherstelbaar, dus bestudeer heel nauwlettend welke bestanden u wilt overschrijven!

Voor SSD schijven is Eraser niet geschikt omdat het verwijderen van bestanden anders werkt bij solid state drives (bovendien zorgt het veelvuldig overschrijven voor 'slijtage' van de ssd). Alleen voor gewone harde schijven dus!

DL

Website producent: 
Uitleg: 

Eraser is speciaal voor het vernietigen van bestanden (vergelijk het met een papierversnipperaar) op een HDD. Daartoe worden bestanden vele malen overschreven. Dit kost veel tijd. Voor SSD schijven is Eraser niet geschikt.

Ga voor het snel - maar niet definitief - uitwissen van tijdelijke bestanden en internetsporen naar:
Pc opruimers

Deel deze download: 
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
denemar_en