CBS: inmiddels meer tablets dan desktop pc's. Welke apparaten heb jij?

Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) blijkt dat de tablet aan een opmars bezig is in Nederlandse huishoudens. Had in 2013 39% een tablet vorig jaar was dat percentage gestegen tot 58%. Bijna twintig procent erbij in twee jaar.

Ook smartphones groeien nog flink: 59% had in 2013 één in huis, in 2015 was dat al 73%. Laptops waren aanwezig in 69% van de huishoudens in 2013 en in 72% in 2015. De groei van deze mobiele apparaten gaat duidelijk ten koste van de desktop pc's: in 2013 had 61% van de huishoudens een pc, vorig jaar was dat nog maar 50%.

  2013 2014 2015
PC 61% 54% 50%
Laptop 69% 70% 72%
Tablet 39% 50% 58%
Smartphone 59% 67% 73%

PC's worden dus als ze kapot zijn blijkbaar niet meer zo vaak vervangen door nieuwe desktop computers, maar eerder door laptops of tablets. En een smartphone begint steeds meer gemeengoed te worden.

Onze vraag is:
Welke apparaten heb jij in huis?

En in de reacties horen we graag of jij inderdaad je desktop PC hebt ingeruild of gaat inruilen voor een draagbaar apparaat!

Deel dit artikel: 

Reacties

3 laptops en 3 Dekstops en 1 tablet en 1 smartphone

de dekstops allemaal meer als 10 jaar oud. Werken goed.
de Laptops 1 Dell 4 jaar en een Asus van een kamaraad 3 jaar en een 8 jaar oude netbook

Gewoon een stevige Medion desktop PC van 3,4 GHz, die al weer 4 jaar meegaat; de vorige desktop PC ging 11 jaar mee; kwestie van goed onderhouden, dus regelmatig schoonmaken. Als reserve een laptop van 2007, die wel wat traag is, maar nog prima werkt. En dat is genoeg voor mij.

Voor mij uitsluitend een zware desktop pc, gewoon omdat daar alles mee begonnen is en ik daar het liefst mee werk en daar blijf mee werken, ook in de toekomst.
Smartphone, als ik onderweg info nodig heb, anders niet.
Een laptop zou in de toekomst nog een extra kunnen zijn, maar nu niet noodzakelijk.

Er zijn thuis 2 laptops, een netbook en 2 gsm's.

Pas een nieuwe laptop gekocht. (Lenovo ideapad 300) voor mijn computergebruik. Daarnaast gebruik ik ook een Samsung Galaxy Tab 2, een ´´krijgertje´´, voor het simpelweg opzoeken van dingetjes op marktplaats op momenten ´s avonds dat de laptop uitstaat. Ik heb geen smartphone.

Heb voor onderweg daarentegen gewoon een ´´ouderwets´´ Nokia N 96 GSM telefoontje. Dingetje doet het nog redelijk. Wel traag, maar okay! Voor mij nog prima! Ik heb totaal niks aan een smartphone, want houd niet van dat neurotische ´´geflipper´´ op die toetsjes. Dat laat ik aan die jonge gasten en meiden over. Prachtige toestelletjes hoor, niks mis mee en er rust geen ´´monopolie´´ voor exclusief jongeren op die toestellen, maar zit ook niet Social media etc.

Mijn computertijdperk startte rond 1987 met een Apple ´´hondenhok´´ (Mackingtosh) Daarna een IBM PC. Daarna, 2001, kocht ik een Dell dimention computer. Dat was dus mijn eerste serieuze computer. Daarop nam ik van een kameraad zijn Mycom Hightower p.c. over. Weer een stap beter! Vervolgens diens Medion p.c. Toen die het begaf kreeg ik van diezelfde kameraad zijn Medion laptop. Het beeldscherm was kapotgegaan, maar via F2, meen ik, kon ik het computergedeelte wat nog goed was perfect laten werken op een Yyjama scherm, dus heb er nog jaren lol van gehad.

Onlangs begaf die Medion het ook en nu heb ik, sinds een paar weken, een prachtige Lenovo laptop (Ideapad 300) computer, ditmaal NIEUW (!) gekocht. Ik wil geen desktop p.c. meer. Mijn Lenovo is razendsnel en krachtig geworden mede dankzij die nieuwe Intel Cor i5 processor erin.

Die machine ´´blaast´´ menige desktop p.c. weg, echte rete-snel dat ding, ook dankzij de SSD drive erin, dus waarom weer zo´n massief ding kopen als een desktop pc? Spelletjes speel ik niet op een computer, dus ben enorm tevreden met de nieuwe laptop. En is nog erg zuinig ook!

Moet het echt op de hoogste turbo snelheid voor mensen, kun je een goede reden voor hebben, dan kan de PC nog net in het voordeel zijn, maar de laptop´s, vooral in het hogere segment qua prijs maar wel met SSD schijf en die allernieuwste Intel CPU´s erin zoals de i5 en i7 series , zijn zo enorm krachtig geworden, vandaag de dag, dat e.e.a. vrijwel gelijk staat aan de p.c.

Nog steeds van mening dat een pittige desktop en een tablet de beste keus is. Desktop gebruik ik voor foto en videobewerking, site bouwen en onderhoud, administratie, mails en opslag. Tablet voor snel mails, nieuws en sociale media lezen.
Laptop gebruikte ik (zoals veel mensen) teveel statisch, ergens tussen tablet en desktop in.
Telefoon gebruik ik om te bellen en te appen, mails zijn voor mij meer notificatie en snel beantwoorden.

De laptop is het favoriete apparaat. Zuinig in gebruik, zeer snel en handig mee te nemen naar iedere plek. Smartphones zijn een wonder van techniek, wat daar iet allemaal mee mogelijk is voor een prijs van minder dan 100 euro. Tablets missen een USP (Unique Selling Point), een PC kan 1000x meer, sneller en handiger. De Desktop is er bij mij alleen voor testdoeleinden.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
ivoor_ust