DBAN - Harde schijf wissen zodat geen gegevens kunnen worden teruggevonden

Als u een oude pc wilt verkopen of weggeven aan iemand dan is het van belang dat u uw persoonlijke gegevens op deze pc voorgoed uitwist, zodat de nieuwe eigenaar geen wachtwoorden, inlogcodes of privé-documenten van u kan terugvinden.

En het formatteren van een harde schijf of opnieuw installeren van Windows is daarvoor niet genoeg! Als u de schijf formatteert of een nieuwe Windowsversie eroverheen zet dan kan iedereen met speciale herstelsoftware nog allerlei persoonlijke gegevens en bestanden van u terugvinden! Pas als de gegevens meerdere malen overschreven zijn dan zijn ze echt onvindbaar.

Wij zullen u laten zien hoe u wel alle gegevens op een oude pc wel definitief kunt uitwissen. Daarna kunt u met een gerust hart uw computer verkopen of weggeven.

Met Darik's Boot and Nuke (DBAN) kunt u een opstartbare diskette of cd-rom maken om uw harde schijf helemaal uit te wissen.

1. Download dit iso-bestand:
http://sourceforge.net/projects/dban/files/latest/download
(wacht enkele seconden dan begint de download vanzelf)

2. Brand dit bestand op een cd-rom. Zorg er daarbij voor dat u het als image (beeldbestand) of iso op de cd-rom brandt, niet als data! Dit is essentieel, anders start de cd-rom niet op. Nu heeft u een opstartbare cd-rom gemaakt.

3. Start de betreffende pc waarvan u de harde schijf wilt wissen op met deze DBAN cd-rom er in.

4. Als het goed is start de pc nu op vanaf de cd-rom.

Als dat niet zo is moet u in het BIOS van de pc instellen dat deze als eerste opstart vanaf cd-rom. Herstart de pc en druk snel achter elkaar op de Delete-toets (of Esc, F2, enzovoort afhankelijk van de pc). Nu komt u in het BIOS van de pc. Zoek naar Boot of Boot Sequence (opstartvolgorde) en zorg dat de pc als eerste vanaf cd-rom opstart (meestal kunt u dit met de pijltjestoetsen doen). Bewaar deze instellingen, verlaat het BIOS en start de pc op vanaf cd-rom.

5. DBAN start op. Druk in het eerste scherm op de Enter-toets en wacht even.


Druk op de Enter-toets en wacht even

6. U ziet nu uw schijfstructuur. Als u op de spatiebalk drukt wordt gelijk de hele schijf geselecteerd om uitgewist te worden (u ziet 'wipe' in beeld verschijnen voor de schijf). Anders kunt u met de pijltjestoetsen naar delen van de schijf (partities) gaan en deze met de spatiebalk selecteren.


Druk op de spatiebalk om een schijf te selecteren (nu verschijnt 'wipe' voor de schijf)

De standaardmethode voor het wissen is drie keer overschrijven (hoe vaker de gegevens op een hard disk overschreven worden hoe onmogelijker het wordt om ze terug te vinden). U kunt door het intoetsen van de letter M kiezen om de data vaker of minder vaak te laten overschrijven. Dit varieert van 1 tot 35 keer. Een keer overschrijven gaat veel sneller maar is minder grondig (er bestaat een kans dat nog iets teruggevonden wordt). Drie keer overschrijven is de standaardmethode (als u niets doet wordt deze gebruikt). Zeven keer overschrijven duurt veel langer en is voor de paranoïde pc-gebruiker. 35 keer overschrijven is de grondigste methode waarbij het praktisch onmogelijk is om ook maar iets terug te vinden. Deze methode duurt echter wel heel lang. Normaal gesproken zal de standaardmethode met drie keer overschrijven afdoende zijn.


De standaard wipe-methode overschrijft de gegevens drie keer

7. Als u een schijf geselecteerd heeft en zeker weet dat u alle gegevens op deze schijf wilt vernietigen kunt u het wipe-proces starten door op F10 te drukken. Het hele proces kan uren, of zelfs een dag, duren afhankelijk van de grootte van de schijf en de methode die gebruikt wordt om de gegevens te overschrijven. Nu zullen alle bestanden, software en het Windows-besturingssysteem verwijderd worden van de harde schijf!

Waarschuwing
Alle gegevens op de harde schijf zullen onherroepelijk verwijderd worden met DBAN. Deze actie is onomkeerbaar: bestanden zijn hierna niet meer terug te vinden - zelfs niet met recovery-software als Restoration. Als u bepaalde gegevens of bestanden wilt bewaren dient u van tevoren een backup te maken op een losse cd, dvd of een externe harde schijf! Ook het Windows-besturingssysteem wordt van de harde schijf verwijderd door DBAN. Als u de pc erna wilt verkopen dient u dus Windows opnieuw te installeren. Met behulp van Restoration kunt u eventueel nog controleren of alle gegevens nu echt onvindbaar zijn.

Download deze instructie in pdf-formaat zodat u deze kunt afdrukken

Hulplinks

Download Eraser om losse bestanden op een harde schijf te wissen
Download gratis software om weggegooide bestanden terug te vinden
Lees meer over DBAN (Darik's Boot and Nuke)

Reacties

Het progamma dban start goed op maar ik kan autonuke niet in invoeren.
Weet iemand wat ik moet doen?

Heb hetzelfde probleem dban start vanaf de cd maar toetsenbord en muis werken niet, kan niks invoeren, hoe komt dat?

help ik heb 2 laptopts hp compaq tc 4400 daarmee werkte dban perfect alles gewist en win 7 er opgesteld nu heb ik ook nog een lenovo laptop en als ik dban start via bios dan komt er te staan dban finisched with non fatal error's of zo iets
ik doe wat er op internet staat en het zelvde wat ik ook met de hp deed maar het lukt dus niet waar licht het probleem en wie kan me helpen
met vriendelijke groeten fatih ...

ik heb een oude pc leeggemaaktr met dit programma. nu wil ik proberen windopws er weer op te zetten. maar dat lukt niet met de originele cd's. scherm blijft leeg na aanzetten. iemand een idee?

Dit programma werkt niet met sataschijven.

Er zit nu óók een "Drive Wiper" in de nieuwe CCleaner, het biedt de keuze om alleen de vrije ruimte te overschrijven, één of meerdere partitie, óf de gehele schijf vernietigen. (Mogelijkheden: eenvoudige overschrijving 1x, DOD 5220.22-M 3x, NSA 7x, of gutmann 35x).

Lijkt me hetzelfde effect te hebben en je hoeft verder geen cd te branden, gewoon CCleaner installeren, eventueel op een usb-stick downloaden om op een pc zonder internetverbinding te gebruiken, ook CCleaner zelf zal na afloop weer gewist zijn neem ik aan...

Geplaatst door Jeroen (niet geverifieerd) op 6 Mei, 2010 - 16:48
Ik heb verschillende dingen geprobeerd om op te starten vanaf de cd-rom en nog doet 'ie 't niet.
Ik heb het iso bestand gedownload en ook als iso bestand op de cd-rom gebrand.
Als ik 'm in de pc doe dan start 'ie telkens XP weer gewoon op. Zelfs als ik de boot sequence heb veranderd!

Wat moet ik doen om het wel aan de praat te krijgen?

Hoi jeroen

Je moet iso gewoon uitpakken en dan branden stop hem dan er maar in moet het doen.

Succes

Help!!!
Ik ben bezig mijn laptop te verkopen. Nu wil ik alles wissen met het programma van hierboven.
Wat moet ik vervolgens, als alles gewist is doen, om Windows er weer op te krijgen?Wie geeft raad?

Windows opnieuw installeren met de Windows-cd die je hebt.

Ik heb verschillende dingen geprobeerd om op te starten vanaf de cd-rom en nog doet 'ie 't niet.
Ik heb het iso bestand gedownload en ook als iso bestand op de cd-rom gebrand.
Als ik 'm in de pc doe dan start 'ie telkens XP weer gewoon op. Zelfs als ik de boot sequence heb veranderd!

Wat moet ik doen om het wel aan de praat te krijgen?

Voor dat ik er aan begin een vraag?
Ik heb een laptop gekocht van de zaak.
Nu kan deze alleen maar via een recovery CD weer opnieuw geformateerd worden.
Dus niet via een nieuwe instalatie van Windows XP of zo.
Nadat ik DBAN heb gebruikt kan dit dan wel of staat er dan nog troep op mijn harde schijf?

bvd Driesssen

ik wil dit gebruiken als laatste redding voor mijn pc (er is vannalles softwarematig misgegaan en kan nu ofwel niet zien wat er gebeurd of hij loopt vast nog voor ik in bios kan komen dus ik kan niets meer doen zou dit helpen?

Help, mij lukt het niet!

Heb het al 3 keer opnieuw geprobeerd. Het DBAN programma start gewoon op met de cd, ik geef de schijf aan die ik geformateerd wil hebben en als ik op F10 druk geeft hij meteen: FINISHED aan. Binnen 2 sec. Maar er is niks verwijderd. Kan nog steeds de pc gewoon opstarten en alles staat erop.

Het enige wat ik krijg te zien is bovenaan: DBAN finished with non-fatal errors. Saving Logs to A:DBANLOG on removable media ...done

Niks meer, niks minder. Maar het werkt bij mij dus niet. Iemand die toevallig mij kan vertellen waar het aan zou kunnen liggen? Wil namelijk Windows 7 erop zetten maar dat werkt niet omdat bijna aan het einde van het installeren Paradigit met een systeemherstel komt. Dat moet eraf en gaat alleen met DBAN.

Heb zowel een ISO gemaakt als dat ik het bestand van DBAN heb gedownload alleen krijg ik dan een exe. bestand. Dat kan niet de bedoeling zijn om het vanuit windows zelf te openen, wel dan??

had ik ook!
Blijkt dat de C schijf wel genoemd staat op het scherm maar nog niet geselecteerd voor overschrijven. Je moet als de pijl voor de C schijf staat in het scherm een keer op spatie drukken en dan zie je ook dat (tussen de haken) de schijf is geselecteerd. Dan op F10 drukken.

Hallo, alles gedaan maar dan moet ie beginnen met wissen door op f10 te drukken maar dan gaat ie niet verder hoe kan dat?

hallo ik heb een laptop en ik heb van iemand zo een schijf gehad om mijn harde schijf leeg te hallen maar is het normaal dat hij meer dan drie daggen daar mee aan het werk is ik kan begrijpen als hij er drie keer over heen moet voor hij echt leeg is dat dit een nacht kan duren maar zelf weet ik niet eens hoe ik kan zien of hij drie keer over de schijf gaat of vier keer dus hoe kan ik dit zien

Heb deze tool DBAN (Darik's Boot and Nuke) gebruikt om een oude laptop pentium II met IBM-DJSA-210 harddisk met OS windows 2000, volledig leeg te maken (had te veel partities op deze kleine HD gemaakt en kwam in de problemen). En dit is me meer dan gelukt. De C-schijf gewoon herformateren lukte me niet (de andere partities wel), kreeg met windows 2000 steeds de melding dat ik eerst alle hulpprogramma's ed diende af te sluiten. Deze tool liet me toe om windows terug op een blanco harde schijf volledig opnieuw te installeren, ik gebruikte bij de opstart van DBAN het commando autonuke (let op toetsenbord werd in mijn geval een querty en dan dien je de a van autonuke via de q-toets in te voeren). Het gebruik van DBAN is misschien niet de meest gangbare weg, maar het doel -> leegmaken van de harddisk (10gb)is toch mooi gelukt. Het duurde wel ong. 75 min.
Een aanrader wat mij betreft.

GREETINGS FROM BELGIUM!
Dankoewel voor deze mooie GRATIS tool.

Dban werkt prima, maar dan ben je die PC wel kwijt voor alleen het wissen van de schijf. Je moet dus wel een PC over hebben tijdens het wissen.

Een programma zoals Eraser (beschreven op deze site) kan je ook gebruiken voor het wissen van een harde schijf terwijl je gewoon onder Windows op een andere schijf werkt (wel iets langzamer). Het is handig om de te wissen schijf eerst te formateren en er éen nieuwe partitie van te maken. Dat werkt veel sneller dan eerst bestanden en Cluster Tip Areas apart wissen om daarna nog een keer de gehele vrije ruimte te gaan wissen.

uuuuuuuuuu......... hij wist ALLES dus OOK XP

Dat staat toch ook in de tekst van het artikel?

Ik heb alles verwijderd met DBAN. En nu kan XP geen harddrive vinden op computer. Wat nu?

ja dat klopt omdat je de harde schijf een paar keer overgeschreven hebt is ALLES weg dus ook je software..

Ik ga inderdaad computer verkopen, mijn vraag is back up maken kan dat via norton en hoeveel cd,s heb ik nodig?

Op het moment ben ik de hardeschijf op mijn andere pc aan het wissen met dit programma'tje ik moet zeggen het duurt erg lang.
Hij geeft aan dat die nog 15 uur moet. soms staat er nog 7 uur.

Nu maar hopen dat het ook werkt.

Waarschijnlijk heb je ervoor gekozen om 35 maal te overschrijven. Ja, dat duurt erg lang. Beter is om 3x ofzo te kiezen. Maar het wordt zeker echt uitgewist.

En als je geen brander op je pc hebt ??
Kun je her bestand ook niet op een cd-rom branden, einde oefening.

Je kunt vast wel ergens (bij familie, vrienden, kennissen, werk) een pc/laptop met een brander vinden...

Aan iemand anders die wel een brander heeft, vragen om de schijf te branden.

Als je pc de mogelijkheid heeft om te booten via usb-stick kan je Dban alsnog gebruiken.

zorg dat je Dban iso file hebt
ik heb dban-2.26_i586 gebruikt,
kan je vinden op internet

om te installeren op je usb, heb ik
Universal-USB-installer-v1.7.9 gebruikt.

Werkte van eerste keer

bedankt ik ga het proberen

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
z_id-korea