Consumentenbond vindt Bitdefender beste gratis virusscanner

De Consumentenbond test elk jaar een groot aantal virusscanners. Dit jaar 24 betaalde en gratis anti-virus producten voor Windows. Bescherming, gebruiksgemak en vertraging zijn de testcriteria.

Bitdefender beste
Beste uit de test is het betaalde Bitdefender Internet Security dat een 9,1 op bescherming scoort. Bitdefender Free behaalt hier een 8,9 en is de beste gratis virusscanner in deze test en daarmee Beste koop.

Grote middenmoot met ruim een 8
F-Secure (dat gebruikt wordt in KPN Veilig en Ziggo Safe Online) is derde met een 8,7. Norton, Kaspersky (zowel betaald als gratis), ESET, Trend Micro, Avast (betaald en gratis), AVG (betaald en gratis) en Avira (betaald en gratis) behalen allemaal meer dan een 8 op bescherming en zijn dus prima te gebruiken.

ZoneAlarm en Malwarebytes onvoldoende
Wat minder goed deden Sophos (betaalde versie) en McAfee het met een 7. Zesjes op bescherming waren er voor Sophos Free, Panda en Windows Defender. Onvoldoende kregen tenslotte ZoneAlarm Free en Malwarebytes Premium. De laatste twee zijn niet aan te raden als virusscanners dus.

Windows Defender geen anti-phishing (maar verder wel goed)
Dat Windows Defender maar een zes behaalde komt doordat de in Windows 10 ingebouwde virusscanner van Microsoft niet controleert op phishing websites - iets wat de Consumentenbond belangrijk vindt. Phishing is het fenomeen dat internet criminelen proberen wachtwoorden, credit card informatie en bankgegevens proberen te stelen via nepwebsites die er net zo uitzien als bijvoorbeeld je eigen bank, maar die net een ander adres hebben. Controleer dus altijd goed de url (de link in de adresbalk) voordat je gegevens invult!

Windows Defender scoorde op de anti-malwaretest een 9,7 (wat zeer goed is) en een 6,7 op het desinfecteren van een reeds besmette pc (wat acceptabel is), maar behaalde 0% bij de phishing-test (omdat het daar niet op controleert). Windows Defender met aanvullende phishing-bescherming (of vooral: gezond verstand en controleren op welke website je gegevens invult) is ons inziens echter ook een prima keuze als virusscanner.

Voor leden van de Consumentenbond is hier de hele test na te lezen (of in de Consumentengids van maart 2019)

Wat is volgens jou de beste gratis virusscanner? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Uit de Consumentenbond Geldgids 12-2019 (pdf):
https://www.consumentenbo...

Tweefactor authenticatie Digitaalgids 9-2019(pdf):
https://www.consumentenbo...

Ik heb KPN VEILIG, Nergens geen last van. Werkt geruisloos op de achtergrond.

Ik gebruik nu de betaalde Bitdefender Total Security 2019 voor een beveiliging tot 10 apparaten met een licentie van 2 jaar, gekocht als Total Security 2017 maar bij een nieuwe versie krijg je ook een upgrade sinds versie 2017.

Verschillende scanners doen dit al, het programma is gratis alleen de licentie moet je betalen.
Ik weet niet of dat ook zo is bij de Internet Security versie maar ik vermoed van wel.

Gebruik hem nu voor het vierde jaar en ben daar zeer tevreden over.
Inderdaad, op redelijke zware computers heb je geen voelbare vertraging maar op computers met minder dan 1500 Hz krijg je een waarschuwing dat je hem niet moet installeren omdat het niet goed zal gaan werken.

Dat is toch wel een serieus minpunt, met Kaspersky, die mijn andere favoriet is, heb je die problemen niet.
Dus als je een scanner koopt vergelijk dan eerst je configuratie met de systeemeisen.

Je kan ook eerst de probeer versie installeren (Trial van internet security of de Total) om te zien of het systeem geen problemen heeft.

Ik heb hem hier draaien op verschillende computers en smartphones en daar werkt hij perfect op na de installatie, maar bij het installeren op een nieuwe lichtere laptop van mijn broer wou hij niet dat de installatie daar verder op zou doorgaan omwille van te weinig MHz en daar sta je dan met een licentie voor 10 apparaten.
Met Kaspersky Free en betalend is er geen enkel probleem.

Bitdefender Free eenmaal geinstalleerd krijg je 'm er niet schoon meer vanaf, ook niet met speciale uninstalltools als Geek of iObit Uninstaller. Bitdefender blokkeert ook sommige websites die bij andere antivirustools gewoon worden getoond. Ik gebruik nu Panda. Stuk lichter in gebruik en zonder de genoemde problemen.

Bitdefender heeft op de website een uninstall-tool staan, die vrij goed werkt. Restanten zijn te vinden via de Verkenner in de root met namen,
beginnend met BD en kunnen na de-installatie gewoon worden verwijderd.

Ik krijg BD free altijd er schoon vanaf met Revo uninstaller free of GeekUninstaller, maar blijkbaar nu ook op de Bitdefender site een uninstall tool : https://www.bitdefender.c...

Bitdefender is nu eenmaal een beetje strenger in het blokkeren van sommige sites, daarom halen ze waarschijnlijk meestal 100% op hun testen.... maar je kan ook altijd een false positif doorgeven aan BD

De test is voor niet leden gewoon te downloaden (pdf):
https://www.consumentenbo...

Ik heb nooit de indruk gehad dat de Consumentenbond veel benul heeft van alles wat met computers/smartphones/beveiliging te maken heeft. Ze weten bijvoorbeeld kennelijk ook niet dat Malwarebytes geen antivirusbeveiliger is. En verder gaan ze wel vaker in de fout. Bijvoorbeeld:
https://computertotaal.nl...

Goed gezien, de Consumentenbond is beter in het testen van wasmachines.
Daar moeten ze zich ook maar toe beperken. Is beter voor iedereen.

Ook een raar vb avast free scoort 1 % beter dan hun internet security, Bizarre comsumenten bond !!

Ik heb de indruk dat jij juist niet weet waar je het over hebt, Willem. Malwarebytes geeft zelf aan "maakt antivirus overbodig". Dus ja, ze zien zichzelf als vervanger van antivirus.

Ik blijf gewoon bij W10 beveiliging en ik gebruik firefox waaronder ook een anti-phishing optie zit.En inderdaad je botte boere verstand gebruiken.

Ik kan mij in je conclusie v.w.b. vertragen, helaas voor jou, totaal niet vinden. Ik vind het een schitterend antivirusprogramma. Bij mij vertraagt het totaal niet. Ik heb vergelijking met Norton en Kaspersky. Gebruikte ik eerst, totdat ik 3 jaar terug overstapte op Bitdefender Internet Security en geenszins vertraging meer ondervond. Dat wil zeggen, als we het hier dan wel hebben over de professionele Bitdefender Internet Security? De gratis versie van Bitdefender nooit gebruikt.

Dus even in reactie op Morrel.

Ik bedoelde idd de gratis versie. Vertraagde de boel echt aanmerkelijk. Desalniettemin (mét de gratis Kaspersky) een prima scanner.

Okay! Dan kan ik mij er iets bij voorstellen. (Gratis / Beta... etc. enz.) Dat kan.

Bitdefender is idd een uitstekende scanner. Er is, wat mij betreft, 1 storend dingetje en dat is dat Bd het systeem nogal vertraagt. Ik houd het voorlopig nog maar even bij WD.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-ko_ea