Consumentenbond klaagt Google aan voor stiekem bijhouden locatie

De Consumentenbond heeft Google aangeklaagd bij de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege een privacykwestie. De Nederlandse Consumentenbond (in samenwerking met enkele buitenlandse consumentenorganisaties) beschuldigt Google ervan stiekem locatiegegevens in Android bij te houden, terwijl gebruikers denken dit uitgeschakeld te hebben.

Het probleem in het kort uitgelegd:

In je Google account kun je Locatiegeschiedenis uitzetten:
https://myaccount.google.com/activitycontrols/location

Je zou denken dat Google je dan niet meer volgt, maar dat is niet zo. Want ook Web- en app-activiteit houdt je locatie bij:
https://myaccount.google.com/activitycontrols/search

Deze instellingen in je Google account moet je dus ook uitzetten als je niet wilt dat Google je volgt. Google vermeldt dit - enigszins weggestopt - in een uitgebreid document over hoe het locatiegegevens bijhoudt.

  • Zelfs nadat u locatiegeschiedenisgegevens heeft verwijderd, kunnen sommige locatiegegevens worden opgeslagen in andere instellingen, zoals 'Web- en app-activiteit', als onderdeel van uw gebruik van andere services zoals Google Zoeken en Maps.

Probleem is echter verder dat als je Google Assistent wilt gebruiken je sowieso Locatiegeschiedenis aan moet zetten. En als je bijvoorbeeld Google Maps wilt gebruiken moet Locatiegeschiedenis ook altijd aanstaan onder Android. Dat laatste is logisch natuurlijk, maar bij Android moet dit altijd aanstaan terwijl je bij iOS kunt kiezen voor de optie 'Bij gebruik van de app' (dus staat aan als je een kaarten-app gebruikt en daarna weer uit).

En als je toch Locatiegeschiedenis hebt uitstaan in je Google account/op je Android-apparaat (door al deze apps te vermijden en het uit te schakelen). Dan word je locatie dus alsnog bijgehouden door Google via de optie web- en app-activiteit.

Dat is waar de Consumentenbond tegen ageert: het wegmoffelen van instellingen en onduidelijke informatie geven, waardoor de privacy van gebruikers geschonden wordt.

Je kunt locatiegeschiedenis en web- en app-activiteit dus wel uitschakelen in je Google account, maar nadeel is dan dat veel functionaliteit op je Android-telefoon niet meer werkt (zoals onder andere Google Assistent en Maps).

Onze vraag is:
Wat vind jij ervan dat Google op zoveel manieren je locatiegegevens bijhoudt op je Android-telefoon (of tablet)?

In de reacties horen we graag jouw mening over Google en privacy!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb een Motorola G6 Plus. Google is daar erg veel aanwezig wat ik niet wist. Ik houd er niet van dat Microsoft of Google dominant aanwezig zijn. Het belangrijkste vind ik dat deze bedrijven de zaken standaard zouden moeten uitzetten. Pas als de consument een App gebruikt pas activeren.
Overigens heb ik alles wel uit gezet van Google en gebruik ook een andere navigatie die geen Wifi en gehele locatie deelt zoals Google dat doet.

Ik kreeg de laatste tijd al steeds meer een vermoeden dat Google iets van mij weet ;-)
Het hele gedoe rond privacy vind ik langzamerhand veel erger dan het schenden er van.
Wie echte privacy wil, moet alle apparatuur het huis uit doen, daarna de deur op slot, gordijnen dicht en in een donkere kast gaan zitten. En dan nog is het de vraag of dat afdoende is.

Ik vermoede wel al zoiets.
Dat Google mij volgde was mij ondertussen wel duidelijk geworden door verschillende apps die mij vertellen dat er door de straten waar ik langs ben gekomen het verkeer rustig of druk was.

Of mij te vragen om punten of zelf een enquête in te vullen over klantentevredenheid bij de winkel waar ik juist boodschappen had gedaan.

Vind ik niet echt kunnen eigenlijk, en ik reageer daar ook niet op maar een echte keuze heeft men niet.
Alles uitzetten en dan weten ze waarschijnlijk nog alles over je, en werkt er niets meer fatsoenlijk, of het maar aanvaarden dat het zo is.

Wat kunnen we als gewone consument beginnen tegen zo'n giganten die zich alles mogen permitteren?
En met een figuur als een Trump moet je niet verwachten dat er van die hoek iets uit de bus zal komen.

Ik zie het als een bijkomstigheid van het systeem (of dat nu het Android OS is of een bepaalde app). Dankzij deze bijkomstigheid levert Google wat ze levert. Stel je voor dat alle inkomsten rechtstreeks van de gebruiker moeten komen, dan wordt veel moois onbetaalbaar. Duidelijk vermelden zou wel moeten. Maar ik kan me ook voorstelken dat Google op termijn niet meer toestaat dat je dergelijke services uitzet. Ja daar wordt aan verdiend, maar alke gebruikers profiteren. Denk even aan de uitstekende verkeersinfo, zet meer dan de helft dit uit, dan wordt de bruikbaarheid minder en wordt het eco-systeem bedreigd.

Elke mobiel is te traceren Met of zonder Google, het maakt niet uit

Het 5e woord van de vraag: de ---> dat.

De spionage via software bloeit als nooit tevoren...

Dank, is verbeterd nu.

Ik heb een samsung S9 met een custom Ressurection remix rom en geen google software

En even traceerbaar als al de rest, geen enkel toestel ontsnapt eraan.
Via welke app dan ook, je geeft meer prijs dan je zou vermoeden !

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gri_kenland